Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Endeks opsiyonları matriks dosya örneği

24 Mart 2017, 14:33 - -

Son yazımda endeks opsiyon örneklerini ele almıştım. Bugünkü yazımda Nisan vadeli endeks kontratlarının matriks veri terminalinden beslendiği bir dosya oluşturdum. Dosyada öngörü volatilite, delta, gamma, vega hesaplamak için de kodlar yerleştirdim.

Ekran görüntüsü:

Eğer Matriks veri terminali kullanıyorsanız dosyayı açtığınızda tüm veri canlanacak.

Fiyatları alış ve satış ekranda mevcut ise ortalaması olarak aldım. Eğer alış ve/veya satış kotasyonlarından biri sıfır ise o zaman önceki uzlaşmayı kullandım. Uzlaşma fiyatlarının problemli olduğunu baştan belirtmeliyim. Borsa ve Takasbank daha iyi bir yöntem bulup uygulamaya almalıdır. Bu şekilde uzlaşma gereksiz teminat tamamlama çağrılarına ve aşırı kar-zarar göstermine sebep verebilir.

Dosyayı nasıl kullanacaksınız?

BSM_Genel fonksiyonu çağrıldığında aşağıdaki kutucuk açılacak:

CallPut yazan yere c/p, S, spot, X kullanım fiyatı, T vadeye kalan gün/365, R risksiz faiz oranı.

Devamı:

B bölümüne duruma göre gereken yazılacak, risksiz faiz – temettü kullandım, V volatilite Sonuc ise almak istediğiniz sonuç olacak. Eğer fiyat hesaplayacaksanız P, delta için D, gama için G, vega için V girmelisiniz. Teta için Bsm_Teta fonksiyonu kullanılabilir.

Dosya iki türlü kullanılabilir: Fiyatları izlersiniz ve uygun gördüğünüz yerde işlem yapmakta faydalanırsınız. Başka bir seçenek de kendi fiyatlarınızı kendiniz hesaplayıp ekrana emir yazarken yardımcı olarak kullanmanız olabilir.

Dünkü yazıda ele aldığımız bir opsiyonun olası karını hesaplama formülünü hatırlayalım:

112 kullanım fiyatlı call opsiyonu için delta %43, gama ise 0,08. Eğer bu opsiyonu aldığımızda diğer koşullar sabit kalmak kaydı ile spot 3000 puan oynarsa (bu modelde 3 puan kullanılacak çünkü kullanım fiyatları endeksin 1/1000 ölçeğinde) kar -zarar:

%43 x (3) + 1/2x 0,08 x (3)^2 =1,65 olacak. Bu da neredeyse %100 bir kara işaret edecek.

Eğer bir opsiyon portföyü yapmak isterseniz de o zaman tüm opsiyonların pozisyonlarla ağırlıklı delta-gama-vega değerlerini kullanabilirsiniz, kar zarar potansiyelini hesaplayabilirsiniz.

Dosyayı indirmek için:

https://goo.gl/oNqFu8

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)