Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Emeklilik fonlarında en yüksek getiri hisseye yatırımda

11 Kasım 2016, 15:26 - -

Ekim ayında dünya gündemini meşgul eden konuların başında ABD başkanlık seçimi, Brexit ve Fed’in faiz artırımına yönelik beklentileri vardı. Kasım ayı başında gerçekleştirilen toplantıda Fed faiz artırımına gitmedi. Toplantının ardından yapılan açıklamalarda faiz artışı için gerekli koşulların olgunlaşmaya devam ettiği belirtildi. İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkış sürecinin 2017 yılının Nisan ayında başlayacağının duyurulması, piyasalarda Brexit kaynaklı risklerin artmasına neden oldu. Küresel piyasalardaki gelişmelerin ve ülke gündeminin yarattığı baskı yurtiçi piyasalarda TL’nin dolar karşısında hızlı değer kaybı yaşamasına neden oldu. BIST 100 Endeksi’nde de Ekim ayı ortalarına kadar artış kaydedilmiş, ancak izleyen günlerde gelen haberler piyasayı olumsuz etkilemiştir.

Ekim ayının en çok kazandıran yatırım aracı ABD Doları oldu. Doların geçen ayki getirisi %3,5 civarında. BIST100 Endeksi Ekim ayını 78,536 düzeyinde kapatarak aylık %2,68 kazandırdı. Euro geçtiğimiz ay %1’e yakın yükseliş kaydetdi. Ekim ayında altının ons fiyatı 1,289 dolara gerilemiş ve bir önceki aya göre %2 civarında değer kaybetmiştir.

Geçtiğimiz ay emeklilik yatırım fonları ortalama % 0,51 getiri sağladı. Bu ay genel olarak bakıldığında portföyünde hisse senedine ağırlık veren emeklilik fonlarının getiri açısından öne çıktığı görülmekte. Hisse emeklilik yatırım fonları katılımcısına ortalama %2,45 kazandırdı. Yüksek riskli esnek emeklilik fonları ve yüksek riskli katılım emeklilik fonlarının Ekim ayı getirileri de benzer biçimde %2,4 oldu. Dövizdeki artışa paralel olarak kamu dış borçlanma senetleri emeklilik yatırım fonlarında geçtiğimiz ay %2,03’lük bir getiri kaydetti. Ekim ayının kaybettireni ise altın emeklilik yatırım fonları. Altının ons fiyatındaki düşüşten etkilenen bu fonlarda geçtiğimiz ay ortalama %0,67 değer kaybı yaşandı. Ekim ayında portföyünde yabancı hisse senedine yer veren fonlar yurtiçi piyasalardaki ivmeden bağımsız bir hareket sergilemiş ve %7 ortalama getiri elde etmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ11 Kasım 2016 22:44

    TL DEKİ DEGER KAYBI OLDUKÇA ENDİŞE VERİCİ DURUMDA BESE YATIRIM YAPAN YATIRIDIGI PARAYLA ANCAK PEÇETE ALACAK DURUMA DÜŞECEK HALE GELİYOR.

  • Adnan Salih11 Kasım 2016 19:24

    Sayın KATILIMCI: Bana [email protected] adresinden ulaşabilir misiniz?

  • ANKARA11 Kasım 2016 16:09

    PATRONUN ŞEREFLİSİNE. ONURLUSUNA YATIRDIYSA PATRON YATIRIMCININ HAKKINI KORUR. İTTİFAK HOLDİNĞ.. ADESE..GEREL..KRGYO.TRCAS. GİBİ YEZİTLERE YATIRDIYSA KAYBETMİŞTİR... PATRONA İYİ BAKIN EN ÖNEMLİ FAKTÖR

  • KATILIMCI11 Kasım 2016 15:49

    ancak nedense bu getiriler katılımcıların birikimlerine yansımıyor, ben böyle bir getiri göremiyorum, 2007 den beri sistemdeyim ve çoğunlukla birikimlerimin tamamını hisse fonlarında değerlendiriyorum, malesef sonuç hayal kırıklığı....