Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu [email protected] Prof. Dr. Serra Eren Sarıoğlu

Emeklilik fonları ve piyasalar

19 Temmuz 2017, 09:58 - -

Geçtiğimiz Haziran ayında küresel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentiler olumlu yönde seyretmeye devam etti. OECD ve Dünya Bankası’ndan gelen ekonomik büyüme tahminleri 2017 yılı için yukarı yönlü revize gösterdi. OECD verilerine göre Türkiye’nin 2017 yılı ekonomik büyüme beklentisi 3,4 oldu. Haziran ayı ortasındaki toplantısında FED faizi 25 baz puan artırdı. Euro Alanı’nda yılın ilk çeyreğinde %0,6 ile son iki yılın en güçlü büyümesi kaydedildi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamalarının ardından başka ülkelerin de bu gruba destek olmaları ilk etapta güvenli liman olan altına talebi artırdı.  Haziranın ilk haftasında son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine (1296 USD/ons) çıkan altın fiyatları ayın ikinci yarısında geriledi ve ayın sonuna doğru doların dalgalı seyrine paralel yapı izledi. Petrol fiyatları ise Haziran ayında bir önceki aya göre %5,5 geriledi.

Küresel risk iştahının genel olarak yüksek seyretmesi ve yurtiçi ekonomik verilerdeki olumlu seyir yurtiçi hisse piyasasını da olumlu etkiledi. BIST 100 Endeksi Haziran ayında 100 bin seviyesini aştı. TCMB’nin sıkı likidite politikasını sürdürmesinin ve risk iştahındaki artışın etkisiyle TL’deki oynaklığın son aylarda azaldığı görülmekte. Ay sonuna doğru hafif yükseliş kaydeden USD/TL 30 Haziran itibarıyla 3,52 düzeyinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay emeklilik fonları ortalama % 0,84 getiri sağladı. Kategori bazında en yüksek
getiriye sahip fonlar hisse emeklilik fonları. BIST-100’deki artışa paralel olarak yurtiçi
piyasalardaki hisse senetlerine yatırım yapan emeklilik fonları yaklaşık %2,5’lik bir kazanç yazdılar.
Altın fonlarında ise % 1,79’luk negatif getiri kaydedildi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Eski Portfoycu19 Temmuz 2017 12:26

    Bu raporların veya genel olarak bu tip analizlerin hiç bir önemi yok. Her şey olup bittikten sonra olanı biteni özetlemek bir fayda sağlamıyor. Yatırımcıya gerçekten bir öneriniz var mı yoksa sadece danışmanlık ücreti almak mıdır amaç?