Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Ekonomik paket sonrası piyasalar neden stresli?

11 Nisan 2019, 14:55 - -

Ekonomik paket sonrası piyasalar stresli. Dolar kuru 5,7274’e yükselirken borsa 97.371 seviyesine. Pakette finanstan tarıma kadar geniş bir yelpazede önlemler yer alıyor. Ancak detaylar ve ayrıntılar yok. Paketin içeriği ve ayrıntıları açıklandıkça, gerçekleşmeler görüldükçe stres azalabilir.

Piyasaların odaklandığı reform paketi açıklandı. Reform paketinin ana hatları ile piyasalarda çok fazla heyecan uyandırmadığı, aksine stresi artırdığını görüyoruz. Bunun ana nedeni pakette finanstan tarıma kadar geniş bir yelpazede önlemler yer almasına rağmen detaylar ve ayrıntılar yok. Paket incelendiğinde kamu bankalarına, Hazine’nin ihraç edeceği 28 milyar TL tutarında Devlet İç Borç Senedi verilerek sermaye yapısı güçlendirmeye çalışılacak. Bu olumlu bir adım.

Önemli olan bir başka madde ise sorunlu sınıfına giren ve özellikle inşaat ve enerji tarafında yoğunlaşan kredilerin bir kısmı, ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Paketin ana hatlarına baktığımızda sözleşmeli tarım yaygınlaştırılacak. Dolaylı verginin ağırlığı azaltılacak. Kurumlar vergisi düşürülecek.

Piyasalar için bu paket bir reform paketinden çok önlem paketi olarak algılandı. Piyasalarda rahatlamayı getirecek olan, reform paketindeki ayrıntıların açıklanması olacaktır.

Yabancı kurumların değerlendirmelerine bakıldığında yeni ekonomik reform programı lira için kötü olabilir değerlendirmeleri yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın “Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019”un ardından değerlendirmede bulunan Commerzbank, reform programının itiraz, ikazlarla beraber geldiğine işaret ederek Türk Lirası'nın önümüzdeki aylarda zayıflayabileceğini savundu. “ABD Doları/Türk Lirası paritesinde önümüzdeki aylarda yukarı yönlü bir trend izleneceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullanan Commerzbank, Albayrak'ın gıda tedarik zinciri konusunda dün ortaya koyduğu reformun, enflasyon ile başa çıkmakta yetersiz kalabileceğini düşündüklerini belirtti. Banka bilançolarındaki belirli sorunlu kredilerin özel bir "kötü banka” veya girişim fonuna aktarılması planının "faydalı" olabileceğine işaret eden Commerzbank, ancak bunun piyasa katılımcılarının "bu yükümlülüklerin nasıl oluştuğunu unutacakları ve aniden bankaları sağlıklı olarak görecekleri" anlamına gelmediğini vurguladı.

8 kurum haftalık hisse önerisinde bulundu
Sekiz yatırım kuruluşu haftalık hisse önerisinde bulundu. Bu hisseler ve hedef fiyat beklentileri şöyle:

Noor Menkul Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)

Meksa Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)

Gedik Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)



Ahlatcı Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)

İntegral Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)

Tacirler Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019) 

Yatırım Finansman Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)


Ziraat Yatırım Hisse Önerileri – (Haftalık, 8-12 Nisan 2019)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)