Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Düşük kur yüksek faiz dönemi ne kadar sürecek?

13 Eylül 2017, 15:03 - -

Düşük kur ve yüksek faiz dönemi, Türkiye’ye yabancı fon akışını güçlendirdi. Peki, bu ne kadar devam edecek? Grafikler ve istatistikler bir ya da 2 yılı alabileceğini gösteriyor.

Dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta 3,40 seviyesinin altına kadar gerileyerek yıl içerisindeki en düşük seviyesini gördü. Kurda aşağı yönlü seyir sürüyor. 3,94 seviyesinden başlayan gerileme ile 3,38’lere kadar gelindi. Bu seviyeden atakla 3,44’ler test edildiyse de alçalan trend korunuyor. Dolar/TL kurunda zirvesi 3,94’lerde olan bir üçgen formasyonu oluşuyor. Tamamlanması biraz daha zaman alacak. Gösterge faiz ise 11,61 seviyesinde bulunuyor.  Gösterge faiz 2016’nın ekim ayından bu yana çift haneli rakamlarda bulunuyor. Kur ve faiz makası incelendiğinde 2017 yılının nisan ayından bu yana makasın açıldığı görülüyor.

Geçmiş istatistikler ve grafikleri incelendiğimizde kur ve faiz arasındaki makasın dönem dönem açıldığını ancak bunun tekrar kapandığını görüyoruz. Bu nedenle bu yaşanan durum geçici. Kurda taban oluşumu faizde zirve oluşumu sonrasında; bir miktar dövizde hareket yaşanacak, bir miktar faizde geri çekilme yaşanacak ve makas yeniden kapanacak. Dönemsel period bunun önümüzdeki 1,5-2 yıl içerisinde gerçekleşeceğini gösteriyor.

MERKEZ BANKASI BEKLENTİ ANKETİNDE YILSONU KUR HEDEFİ DÜŞTÜ

Öte yandan Merkez Bankası'nın 2017 yılı Eylül ayı Beklenti Anketi sonuçları açıkladı. Ankete göre, 2017 yıl sonu ABD Doları/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 3,72 TL iken, bu anket döneminde 3,63 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 3,87 TL ve 3,83 TL olarak gerçekleşti.

DOLAR/TL KURUNDA DİP ARAYIŞI SÜRECEK

Dolar/TL kurunda dip arayışı devam edecek. Bu nedenle dolar almak isteyenler paralarının yüzde 20’si ile alım yapmayı deneyebilir. Ancak daha fazlası için biraz daha taban oluşumunu görmekte fayda var. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu jeopolitik konum ve bunun getirdiği beklenmedik sarsıntılar, gelişmekte olan ülkelere yaşanan fon akışlarının diken üzerinde durması elbette önemli riskler. Fakat trend ve eğilimler bunun önümüzdeki 1-2 yıla yayılacağını gösteriyor. Zaman zaman ataklar gerçekleşecek fakat süreç devam edecek.

DOLAR KURU UZUN VADEDE YÜKSELEN TRENDDE

Dolar/TL kuru uzun vadede yükselen bir trendde hareket ediyor. Aylık teknik göstergelerde satış baskısı var. Dolar kuru uzun vadeli seyri içerisinde güç kaybediyor ve kanal desteğine doğru geriliyor. Kanal desteği 3,35’te bulunuyor.    

DOLAR KURUNDA ÜÇGEN FORMASYONU OLUŞUYOR

Dolar/TL kurunun 2008 yılından bu yana seyrini incelediğimizde beş büyük üçgen oluştuğunu ve her bir üçgenin de yukarı doğru kırıldığını görüyoruz. Dolar/TL’de şimdi de üçgen formasyonu oluşuyor. Tamamlanması ile birlikte dolar kurunun yeni hareketi başlayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN TOSUN14 Eylül 2017 09:24

    BEŞ DALGA YÜKSELİŞ OLDUYSA,BEŞ DALGADA DÜŞÜŞ TRENDİNE GİRMELİ,TEKRAR BAŞLADIĞI NOKTAYA GELMELİ,TEKNİK ANALİZİN SÖYLEDİĞİ BU

  • ?13 Eylül 2017 16:51

    Zaman kavramı hariç yazdıklarınıza katılıyorum....Ayrıca bence herkes kendi ismi ile yazı yazmalı yoksa yorumcu adı soyadı böyle olur...