Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Düşük halka açıklığı olan şirketlerde büyük oynaklık

27 Ağustos 2020, 11:13 - -

Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi yılbaşından bu yana 819 ile 1.245 aralığında dalgalanıyor. Pandeminin etkisinin geçmemiş olması hisse senetlerinin performanslarına da yansıdı. Endeks yatay bir bant içerisinde dalgalı bir seyir izliyor. Yılbaşından bu yana getirilere baktığımızda BIST 100 Endeksi’nin yüzde 3,95 oranında ekside olduğunu görüyoruz.

Düşük halka açıklık oranının iki olası etkisi vardır: İlk etki şirketin kurumsal yönetimi ile ilgilidir. Konsantre ortaklık yapısı, hâkim ortaklar tarafından yapılan istismar ihtimalini artıracağından halka açıklık oranı düşük şirketlere yatırımcıların ilgisinin azalması beklenebilir.

İkinci etki, hisse senedinin piyasa yapısı ile ilgilidir: Düşük halka açıklık oranı az sayıda hisse senedinin piyasada olduğunu ve dolayısıyla hisse senedinin piyasa yapısının sığ olduğu anlamına gelir.

Halka açıklık oranı ile ilgili çalışmaların bulguları hisse senedinin likiditesi ile halka açıklık oranı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Piyasada görece daha fazla hisse senedinin olması yatırımcıların hisse senetlerine erişimini artırır, bu da o piyasanın daha likit olmasına neden olur. Likidite çok farklı değişkenlerle ölçülse de en çok kullanılanı işlem hacmidir.

Borsadaki gerçekleşmelere baktığımız zaman ise halka açıklığı düşük olan şirketlerin hisselerinde oynaklığın çok yüksek olduğunu izliyoruz. Bunun nedeni bu hisselerin çok fazla spekülasyon malzemesi yapılabilmeleri. Yılbaşından bu yana halka açıklığı en düşük şirketleri incelediğimizde 37 hissenin yarısı yüzde 100 kazandırdı.  Halka açıklık oranı yüzde 0,12 oranında olan Kent Gıda hisseleri yüzde 1.657 oranında yükseldi.

 

Finnet 2000 Borsa Bilgi servisini kullanarak şirketlerin analiz sayfalarından künyelerini inceledik.

Şirket künyesi
Yatırım yapılan bir şirketin ortaklık yapısını bilmek önemlidir. Şirket ortaklarının eğitimleri, yaptıkları işe hakimiyetleri, ilerideki şirket atılımları açısından da oldukça önemlidir. Türkiye’deki şirketlerin büyük bölümü aile şirketleridir. Bu şirketler halka açılarak kurumsallaşma yönünde önemli bir adım atmıştır. Şirketlerin iştirakleri, iletişim bilgileri, yönetim kuruluna ilişkin bilgiler aynı sayfada yer alarak şirkete ilişkin tüm künye bilgileri aynı sayfada toplanmıştır.

 

Şirket künyelerinden halka açıklık oranlarını ve yılbaşından bu yana hisse getirileri inceleyerek halka açıklık oranları ile birleştirdik. Analizexpert.com üzerinden oluşturduğumuz listede 37 şirket öne çıktı.

Bu hisselerin sığ hisseler olduğu unutulmamalı. Yüksek getiriler şirket hisseleri yönünü aşağı döndürdüğünde büyük kayıplara dönüşebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)