İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Draghi, ECB, stratejiler

10 Mart 2016, 11:08 - -

Bugün 14:45’de Draghi konuşacak ve Ocak ayında vadettiklerini verip vermeyeceğini göreceğiz. Dünkü yazımızda global piyasalardaki duruma göz atmıştık. Piyasa fiyatlaması Draghi’nin konuşmasına kadar çok fazla değişmeyecektir. Basın toplantısı başladığında ve soru cevaplar esnasında ise volatilite artacaktır.

Volatilite artması para kazanma imkanımızı artırabilir.
Hangi piyasalarda işlem yapabiliriz? Öncelikle DAX opsiyonlarında işlem yapılabilir. DAX opsiyonları EUREX borsasında işlem görür ve DE0008469008 kodu ile opsiyon zinciri çağrılıp analiz edilebilir.
9500-10200 kullanım fiyatlı 18 Mart vadeli DAX opsiyonları:
 

DAX opsiyon volatiliteleri hepsi %30'dan yüksek. Bu hesabı kullanarak DAX endeksinin günde en az %30/16  ~ %2 oynaması bekleniyor diyebiliriz.  Oldukça büyük bir oynama beklentisi, DAX vadeli kontratlarının 1 puanının 25 EUR olduğunu biliyoruz, %2 oynamanın ise yaklaşık 200 puan ve 5000€ olduğunu hesaplayabiliriz.
Nisan vadeye bakalım:
 

Nisan vadede volatiliteler daha düşük, bu normal. Vade yaklaştıkça ve özellikle ECB toplantısı olduğu günlerde volatilite beklentisi ve opsiyon gamması artacaktır. Alıcılar hareketten faydalanmaya çalışırken satıcılar ise daha pahalı satarak risklerini daha aza indirmek isterler.
Bu listeden hangi işlemler yapılabilir?
Mart ayında 10200 call, 9500 put kontratları ile işlemler yapılabilir.
2 adet 9750 call alınıp 1 adet DAX vadeli satılabilir.
Aynı işlemler Nisan ayı vadesinde de gerçekleştirilebilir.
Altın vadeli kontratları opsiyonları CME’de işlem görüyor. Nisan vadesinde 1240-70 kullanım fiyatları işlem yapmak için uygun:
 

EUR vadeli kontrat CME opsiyonları Mart ayı çok aktif:

EUR, DAX ve ALTIN kontratları en aktif olacaktır.
Strateji geliştirme konusunda 15/12/2015 tarihinde detaylı bir yazı ele almıştık. Yazıyı tekrar dikkatinize sunuyorum. Rakamların değişmiş olacağını hatırlatayım, bununla birlikte analiz yöntemleri ve stratejilerde bir değişiklik söz konusu değil. Güneşin altında keşfedilebilecek ne varsa zaten keşfedildi, önemli olan onu nasıl söylediğiniz.

15/12/2015 TARİHLİ YAZIMIZ, STRATEJİ OLUŞTURMA
...
FED/ECB faiz kararı fiyatların içinde desek de bu açıklamalar esnasında/sonrasında volatilite olmayacak anlamına gelmez. Yönü tahmin etmek yerine volatiliteye oynayarak para kazanma ihtimalimiz olabilir.
Volatilite kullanarak para kazanmak için de opsiyonlar ile işlem yapmalısınız.
Opsiyonların en fazla işlem gördüğü en şeffaf borsa CME’dir.
Biz sadece hangi yatırım araçlarına yönelmeliyiz ona karar vermeliyiz.
FED açıklaması sonrası hareket olmasını beklediğimiz yatırım araçları:
EURUSD
SPX
PETROL (BRENT ve WTI)
JNK-JUNK BOND ETF
EEM-Emerging Market ETF
Sırasıyla gidip strateji kurmaya başlayabiliriz. Opsiyonlarla bu tip strateji kurmnın en iyi yanı senaryolarınızı kurduktan sonra edebileceğiniz kar-zararı neredeyse kesine yakın bilebilmenizdir.
CME opsiyonları analiz edebilmemiz için bir aracı hizmetimize sunuyor:
http://www.cmegroup.com/tools-information/quikstrike.html
Bu sayfada
 

Sarı ile işaretlenen bağlantıya tıklayıp deneme sürümünü açabiliriz. Tıkladıktan sonra sizden kullanıcı bilgilerinizi vs isteyecek, bilgileri gönderdikten sonra onay mesajı e-postanıza gelecek. Onayladıktan sonra gelen ekranda parola oluşturup devam edeceksiniz. Adımları başarılı şekilde bitirince sistem e-postanıza kullanıcı adı ve şifrenizi yollayacak. Bu bilgileri kullanarak sisteme giriş yapacağız:
https://users.quikstrike.net/Account/Login.aspx?ReturnUrl=%2fUser%2fQuikStrikeView.aspx

Bu aracı kullanarak alım satım stratejilerimizi kurgulayabiliriz.
Ekran açıldığında muhtemelen Eurodollars kontratı gelecek, bu kontrat EURUSD kontratı değil, yanılmayın, faiz kontratıdır. Biz EURUSD ile ilgileneceğiz.
PRICING SHEET sekmesinden Straddles fiyatlarını inceleyebliiriz. Straddles delta değerleri sıfıra yakın olanları seçmemiz gerekir. Yazıyı hazırladığımız saatlerde 1,105/1,11 kullanım fiyatları +7 ve -7 delta idi. Fiyatları da 0,0242.
Bu ürünün volatilitesini %10,52 olarak hesaplıyoruz:
 

Bu opsion paketinde günlük belenen hareket %10,5/16 formülü ile hesaplanabilir: %0,65. EURUSD 1,1050 iken 72 tik aşağı/yukarı oynaması bekleniyor.
Bu opsiyonu alırsak ve volatilite aynı gün yarım puan yükselirse opsiyon fiyatı 0,0253 olur bu da 0,0253/0,0242-1 =%4,5 getiri yaratır.
Volatilite değişmeden aynı getiriyi sağlamak için ise EURUSD paritesinin ya 1,0950 ya da 1,1150 olası gerekir. Draghi’nin konuşmasında 500 tik oynamıştı, bu defa da 100 tik oynaması olasılık dışı diyemeyiz.
PRICING TOOLS adımından TradeBuilder sekmesine gidip stratejimizi test edebiliriz.

Yukarıdaki opsiyonları seçtikten sonra calc tuşuna bastığımızda sistem aşağıdaki çıktıları üretecek:
 

Biz en alttaki Breakeven Points ile ilgileneceğiz. Vadede EURUSD 1,0809 veya 1,1291 olursa para kaybetmeden pozisyon itfa edecek. Bu sınırların dışına giderse pozisyon kar edecek.
Grafiğe bakalım:
 

Bizim amacımız vadeye kadar tutmak değil, açıklamanın esnasında veya hemen sonrasında satıp pozisyondan çıkmak. Bu amaçla olası hedef fiyatlarımızı analiz ederek açıklamalar öncesi emirleri girmek gerekiyor. Aksi takdirde hiç kimse ekranın hızına yetişemez.
Bu strateji 2x put + 1 FUT ve 2x call – 1FUT ile de çok benzer getiri profili sunacaktır. Opsiyon ve Future birlikte kullanıldığında ise emirlerin senkronize edilmesi sorunu olabilir.
Enerji opsiyonlarına bakalım. Burada haftalık opsiyonlarla ilgileneceğiz.
 

Bu opsiyon stratejisinin çıktılarına bakalım:
 

Maliyet 2270 USD. Başabaş noktaları ise 35,21-39,79. Petrol bir günde %4-5 oynadığına göre FED esnasında da bu kadar oynayabilir.
Son olarak SPX kontratlarına bakalım.
SP500 e-mini ile ilgileniyoruz.
Bu opsiyon paketinin değerleri:
 

Maliyet 2946 USD. Başabaş noktaları 1961-2078. Bu opsiyonun Theta değeri çok yüksek. Dolayısı ile eğer hareket olmazsa en hızlı bu opsiyon değer yitirecek. Menüde yer alan Risk Runs bölümünden Future Risk butonuna tıklayarak future hareketi ve olası kar zarar beklentisini inceleyebiliriz:
Düştüğü zaman:
 

Yükseldiğinde:
 

JNK ve EEM opsiyonları NASDAQ borsasında işlem görüyorlar:
http://www.nasdaq.com/symbol/jnk/option-chain
http://www.nasdaq.com/symbol/eem/option-chain
EEM bilgi: https://www.ishares.com/us/products/239637/ishares-msci-emerging-markets-etf
JNK Bilgi: https://www.spdrs.com/product/fund.seam?ticker=JNK

SONUÇ: CME opsiyonları analiz etmek için mükemmel bir araç sunuyor. 14 gün ücretsiz kullanılabilir. Burada olası işlem stratejilerinizi test edip kendinize uyarlayıp portföy haline getirip etkilerine bakabilirsiniz. Darısı BİST’in başına!

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)