İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Dolar/TL yükselemedi, yeni hedef neresi?

13 Temmuz 2017, 11:14 - -

Geçtiğimiz hafta Dolar/TL ile ilgili volatilite yatırımları örnekleri vermiştim. Fiyatların nereye gittiğinde çok bir yere gitmesi volatilite stratejilerini kara geçirir. Önemli olan harekettir. Finans piyasalarında yönü tahmin etmeye çalışmaktan ziyade disiplinli yatırım stratejileri izlemek daima yatırımcının lehine olur. Tahmin ile hareketin genel olarak sonu daima hüsran olur.
Foreks müşterileri bu konunun en kanlı canlı örnekleridir. Mutlaka kazananları da vardır (ben hiç rastlamadım). Foreks bültenlerine bakın sürekli destek/direnç vs. konularından bahsedilir. Desteklerde alım/dirençlerde satım gibi bir strateji kurup ona göre hareket ederek para kazanmak hedeflenir. Bu destekler ve dirençler kimlere göre destek ve direnç? Benim hesapladığım direnç size destek, sizin destek bana köstek olabilir.

Dolar TL grafiğine bakalım:

Rakipleri de ilave ettim. Tüm fırtına Trump seçildikten sonra başladı. Bu fırtınada ilk etapta USDMXN sonra TL etkilendi.
Trump sonrası yerlere serilen MXN 2017 yılında değerlendi. Brezilya’da yaşanan skandallar sonrası dahi BRL güçlü kaldı. RUB petrol fiyatındaki gerilemeye rağmen yine değerli.
Bu pariteler içerisinde sadece TL aşırı değersiz durumda. Normal şartlar altında bu bizim için rekabet açısından iyi bir seviye kullanmak gerekir. Bununla birlikte eğer tarih bir şekilde bugüne işaret ediyorsa o zaman TL’nin değerlenmesini beklemek gerekir.
Benzer bir hareket borsada yaşandı. Borsa ciddi geride idi ve aradaki farkı kapadı. Borsa bileşenleri içerisinde bankacılık çok geride idi, arayı kapattı.
Günümüz finansal piyasalarında hemen hemen tüm piyasalar bilgisayarlar ile kontrol ediliyor ve işlemlerin %75 civarı otomasyon sonucunda oluşuyor.
Likiditenin bolluğunu hatırlatmama gerek yok. Her ne kadar FED bilançoyu daraltacağını da söylese henüz atılmış bir adım yok. Her şey lafta kalıyor.
Merkez bankalarının eylem yapmadan sürekli konuşur durumda olmaları piyasa katılımcılarını tekrar risk almaya yönlendiriyor hatta teşvik ediyor.
Gelişmekte olan piyasaların kâbusu Amerikan 10 yıllık faizidir. 10 yıllık faiz düzeyi 2,60 üzerine gidemiyor. FED faiz artıracağım dedikçe bonoya alım geliyor:

Amerikan 10 yıllıkları yükselmediği sürece piyasanın algısı merkez bankalarının bilanço daraltmasının çok olası olmadığı düşüncesini yerleştiriyor. Amerikan faizi yükselmediği için de gelişmekte olan ülkeler para birimleri değerleniyor, TL hariç.
Yatırımcılar borsanın ne kadar yükseldiğini sürekli konuşuyor ve inanamıyorlar. Aynı konuya ilave olarak da TL’nin durumunu ekliyorlar. TL yükselirken kimse yükselecek demiyordu. Kasım 2016 yazısında Dolar/TL’nin 4’e gittiğini iddia etmiştim, çok ilgilenen olmadı. Hatta sonradan eleştirel çok yorumlar geldi.
Eğer TL benzerleri gibi hareket ederse %15 civarında bir değerlenme potansiyelinden bahsedebiliriz. Bu da TL’yi 3 civarına getirir.
İddialı bir tahmin yorumlarınızı bekliyorum. TL değerlenir mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • teknik17 Temmuz 2017 10:31

    teknik analize bakınca nereye gitme ihtimalinin yüksek olduğu görünüyor ancak o seviyeler risk oluşturur cari açık, enflasyon vs. göz önüne alırsak gitmesi hayırlı olmaz. Türkiye gibi ülkeler ilk önce çalışmalı sonra yemeli.

  • TebrikEtmeyiBilmekLazim14 Temmuz 2017 20:40

    Adam bildi dağılın beyler. Alaydınız TL de kazanaydınız. Şikayete gerek yok.

  • memorex14 Temmuz 2017 20:26

    ay ayol dolara ne oluyor böyle?

  • SebebiSoyledim14 Temmuz 2017 18:22

    Dolar neden dusmeyecegine dair sebeplerin çokluğu yüzünden düşüyor.

  • KarEttimSayende14 Temmuz 2017 18:21

    Dolar hacimsiz düşüyor o yüzden bu düşüş sayılmaz :) Analiz 10 numara 5 yıldız çok teşekkürler. Mükemmel zamanlama

  • 3 tl.3mr314 Temmuz 2017 07:18

    3 tl civarına çekilme görülebilir.insanlar bir umut ellerindeki doları tl ye çevirmiyor hatta dolar alıyor bir süre sonra yükselmeyince bence yükselme sebebi yok satışa geçecekler.

  • Benjamin Graham14 Temmuz 2017 00:20

    Sayın İntra Bey, iki gün önceki yazınızda bahsettiğiniz hisse 2 günde % 17 prim yaptı.Tebrik ederiz, hisse analizlerinizi 4 gözle bekliyoruz...

  • Urkal13 Temmuz 2017 20:48

    Usd ın değil 3 olmasını 3,50 nin altına dönmesini mümkün görmüyorum.hedef 4,50

  • Doktor13 Temmuz 2017 19:23

    Dolar Euro sterlin TL borsa altın faiz... Yıllardır sürekli bir kısmı artıyor diğerleri azalıyor sonra diğerleri artıyor bir kısmı azalıyor.Ve hep birileri kazanıyor .Piyasanın kuralı bu.tahtaravalli gibi.her zaman dengeleniyor ve yeni dengeler ,fiyatlar olusuyor.surekli ucuz olanı alıp digerlerine göre pahalılandiginda satiyorlar.ve hep kazanıyorlar.hep kazanmaları için de bir kısmının artması lazım.bence dolar 3 olur ama sonra bir sürpriz olur ve bir zamanlar dolar 3-3.5-4 dü keşke alsaydık diye hayiflaniriz

  • Darı ambarı13 Temmuz 2017 17:07

    Heee vallla 1 dolar 1 lira olacak...

  • turan13 Temmuz 2017 15:00

    Dolar zaten çok yüksek fiyatlarda.Dolar çıkarken çok hızlı yükseliyor.Düşerken kaplumbağa gibi.3.50 TL altında birileri asla tutmuyor.

  • Yalleninlooo13 Temmuz 2017 14:42

    Fed tarih ve miktar vermsede bilançoyu bu yil icinde kucuktecegini soyledi gayet açık ytd

  • haydar13 Temmuz 2017 14:04

    bütün gelişmekte olan para birimleri 2 kat değer kaybetti..TL geridi kalmış idi 2016 kasımda farkı kapadı..Şimdi hepsi aynı çizgiye geldi..TL değersiz falan değil.

  • düşmez13 Temmuz 2017 13:57

    Dolar kuru ekonomiyi doğrudan ve dolaylı etkiliyor ve aktif olarak MB tarafında kontrol ediliyor, borsa gibi değil. Kur 3'e gidecek olursa ülkeye yarardan çok zarar verir ve MB buna engel olur, ideali kurun bir yere gitmeden adam gibi durması, enflasyona benzer yavaş yavaş artmasıdır. Neden kur düşmez: 1) Kurdaki büyük yükseliş enflasyona yansıdı, buradan düşmesi enflasyonu düşürmez, dolayısıyla enflasyonla mücadeleye pek faydası olmaz, 2) Kurun düşmesi ihracatı frenler, büyümeye hükümet çok önem veriyor ve ihracat çok katkı yaptı, bu durum bozulmamalı, 3) MB rezervleri eridi, kurun düşmesi MB için dolar alıp rezervleri toparlama fırsatıdır, 4) 3.50-3.60 civarına alışıldı, daha oynaklık panik doğurur. 5) Kur düşerse sıcak paranın borsadaki karı katmerlenir ve kaçma riski artar.

  • demir13 Temmuz 2017 12:57

    dolar tl 3 lira olacak yazmıssınız buna kendiniz inanıyor musunuz ? :) syg hangi temel gerekce ile tl nin yukselmesi için hiç bir temel gerekce yok

  • Halkın sesi13 Temmuz 2017 11:31

    İntıra bey, Değerli yorumlarınızı takdir ederken katıldığımı bilmenizi isterim. Benzer bir düşünce ile altına yöneldim. Altın her ne kadar TL cinsinden korele ise de dolar birikimimi altına arbitre ettim. Orta vadeli destek seviyesinde olan Altının ons bazında bu bağlamda değer öngörüsünü paylaşır mısınız ? Teşekkürler