Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Dolar/TL analizi

06 Mart 2017, 09:41 - -

Yukarıdaki grafik dolar endeksi ile birlikte gelişmekte olan piyasa kurlarında yaşanan hareketlenmeyi göstermektedir. Bir ara dolar endeksi ile birlikte yükselen sonra dolar endeksi düşmesine rağmen çıkışını devam ettiren Dolar/TL, pozisyonlar tersine dönünce dolar endeksi çıkışına düşüşle cevap vermiş son hafta ise diğer para birimleri ile birlikte topluca yükseliş hareketine iştirak ederek aynı yönde ilerlemeye kaldığı yerden devam etmiştir. Geçtiğimiz hafta yaşanan çıkış tamamen yurtdışı kaynaklı gelişmeler ışığında gerçekleşmiştir. Çıkışın sebeplerine tek tek girip değerli vaktinizi almak istemiyorum. Ben sadece teknik olarak önümüzdeki günler nelerin yaşanabileceğine ve hangi seviyelerin dikkatlice takip edilmesi gerektiği hakkında birkaç ipucu vermek istiyorum.

Uzun vadeli grafiklerimizde çıkış trendinin 3.dalga içerisinde hareket ettiğini NET bir biçimde görmekteyiz. Trendin kuvvetini oscilatörün grafiğin altında yapmış olduğu tepe ile ölçebiliyoruz.  3.dalga çıkış kanalını (turuncu) grafikte görmektesiniz.Bu kanal içerisinde hareketin devam etmesini bekliyorum. Ana 3.dalga hedef seviyelerini (mor) grafikte paylaştım. Mavi çizgilerle 2001-2011 yılında yaşanan sıkışma sonrası yukarı doğru kopan fiyatların hedef seviyelerini göstermeye çalıştım.3.80 lerden geçen bu hedef değerin önümüzdeki günlerde de trendi etkisi altına almaya devam etmesini bekliyorum.11 yıldır süren bu sıkışmanın ne kadar sert bir hareket yol açtığını tekrar tecrübe etmiş olduk. Bu tür sıkışmaların maalesef şakası olmuyor. Yukarı hareketlerin sona erebilmesi için 3.dalganın sona ermesini beklemek gerekmektedir. 3.80’lerin yukarı geçilmesi durumunda 4.25 hedefi  izleniyor olacakır.

Biraz daha kısa vadeli grafikleri incelediğimizde ilginç sonuçlar karşımıza çıkmakta. Öncelikle mavi çizgiler ile iç içe geçmiş düşüş ve yükseliş trendlerini göstermeye çalıştım. Hızlı çıkış sonrasında düzeltme dalgalarını ABC ile sonlandıran dalga yapısı tam tamına %38.2 fibonacci desteğinde düzeltmesini tamamladı.3.55’lerden geçen bu desteğin bir sonraki grafiktede yukarıdan başlayan dalganın hedef değerleri ile aynı bölgeye denk geldiğini göreceksiniz.Yani 3.55 desteği bizim için oldukça önemli. 

Bu grafiğimizde de 3.55 seviyesinin ne kadar önemli olduğunu 3.50’lerden geçen hareketli ortalama desteğinin de trende kuvvet verdiğini bu seviyelerin kırılabilmesi için DXY Dolar endeksinin değer kaybetmesinin şart olduğunu aksi taktirde düzeltme sonrasında yukarı yönlü hareketlerin devam edebileceğini vurgulamak isterim.

Son olarak bundan sonra neler olabilir diye merak eden yatırımcılar için birkaç teknik detayı açıklamak istiyorum.

 

Sert bir yükseliş ile 3.93 leri test etmiştik. Ardından ufak bir kar realizasyonu ile A dalgası oluştu.Sonrasında tekrar 3.94 lere doğru ilerleyen fiyatlar ilk  tepenin altında kalarak B dalgası ile çıkışı tamalanıştı. Ardından C dalgası başladı ve 3.55 dalga hedefi deyin fibonacci hedefi deyin bu seviyelerde sona erdi.Bundan sonrası oldukça önemli.3.94’lerden başlayan ve 3.55 lerde son bulan düzeltme dalgasının sona erebilmesi için 3.75 lerden geçen %50 fibo direncini aşabilmesi gerekmektedir.Bu direnç seviyesi yukarı doğru kırılırsa STOP koymak gerekmektedir.3.75 önümüzdeki haftanın belirleyici direnç seviyesi olmaya adaydır.Bu seviye kırıldığı taktirde bir sonraki direnç seviyesi olan 3.80’lere doğru hareket kaçınılmaz olacaktır.3.84’lerden geçen ikili tepe direnç seviyesi de önümüzdeki günler için çok ama çok önemlidir. 

3.75 seviyesi yukarı kırılma gücü bulamaz ise bu sefer kısa vadeli çıkış gücü azalacak ve geriye doğru düzeltme dalgaları başlıyacaktır.Bu geri gelişlerde fibo destekleri çok yakından takip edilmelidir.Neden? ABC düzeltmesi sonrasında 3.55’lerden başlayıp 3.75’lere kadar yaşanan çıkışa biz o zaman birinci dalga diyeceğiz.Geri çekilmelerde eğer fibo desteklerinde alıcılar güçlenirse ikinci dalga küçük bir abc ile sona erecek ve tekrardan yukarı doğru 3.dalga yükselişi başlayacaktır.Özetle 3.75’ler yukarı doğru geçilemez ise geri çekilmelerde 3.6750,3.65 ve 3.63 destekleri 2.dalga için sona erebilecek destek seviyeleri olarak takip edilecektir. Sonrasında ise ana dalga yapısı içerisinde 3.dalganın V. dalgası START alacaktır. Bu dalganın yaşanması halinde piyasayı tekrar baskı altına alacağını ve oldukça yoracağını şimdiden belirtmek isterim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)