Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolarda yeni hareketin yönü

06 Aralık 2018, 11:00 - -

Dolar/TL 7,23’ten başladığı gerileme ile 5,13’lere kadar geri çekildi. 200 günlük hareketli ortalamasından dönen dolardaki alçalan trend yukarı kırılacak mı? Yılsonuna kadar nasıl bir hareket görülecek?

Dolar kuru tam düşüş eğilimine girmişken, 13 Aralık Merkez Bankası toplantısında faiz indirim beklentisi ve 2019 yılı para ve kur politikası notunda enflasyon hedefi olarak yüzde 5’lerin işaret edilmesi dolar/TL’nin 5,35’lere tırmanmasına neden oldu.

Dolar/TL için teknik olarak 200 günlük ortalamanın bulunduğu 5,03-5,13 kritik desteklerdi. Gelişmelere bakınca 200 günlük ortalamadan yeniden kanalın direncine bir hareketin yaşandığını görüyoruz.
 
Merkez Bankası, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Enflasyon hedefi Hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde korunmuştur. Para politikası, enflasyonu bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır.”

Öte yandan Maliye Bakanı Berat Albayrak, enflasyonla mücadelede mali ve parasal disiplin arasındaki koordinasyonun önemini vurguladı.

Atılan adımlar, yapılan açıklamalar ve gerçekleşmeler arasında derin uçurumlar oluşmaya başladığında bu ister istemez fiyat hareketlerine yansıyor.

Gerçekçi hedefler konulması, hedeflere ulaşma konusunda piyasalarda “güven” unsurunu zedeleyecek açıklama ve adımların gelmemesi hem yabancı sermayenin akışını hızlandıracaktır hem de dövize yönelimi azaltacaktır.

Dolar kurunun fiyat seyrine bakıldığında önemli direnç seviyesi 5,40’da bulunuyor. Bu seviye yukarı doğru kırılırsa ilk direnç olan 5,70’e doğru hareketin sürdüğünü görebiliriz. 5,40’ın altında kalındığı sürece alçalan kanal içerisindeki hareket devam edecektir. Böyle bir ihtimalde 5,10 ve 4,90 seviyelerine doğru geri çekilme yaşandığını görebiliriz. Şu andaki veriler, TCMB toplantısına kadar gerilimin yüksek olacağını gösteriyor.

2019 yılında gerçekleşecek olan Para Politikası Kurulu toplantı tarihleri şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Damat ferit06 Aralık 2018 14:46

    Hacı abi neden 5,7?...5,82 olmaz mı?Mesela buraya gidip çanak kulp yapsa EW 1 tepkisi olarak 0,38 düşüp sonra roketlese olmaz mı?