Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolarda kritik direnç kırıldı

20 Ağustos 2019, 09:01 - -

Bayram tatili sırasında kapalı olan Türk Mali piyasalarının aksine küresel piyasalar oldukça hareketliydi. Şimdi dolar yeninden harekete geçer mi? Kırılma noktaları hangi seviyeler.

Türkiye’de mali piyasalar tatildeyken küresel piyasalar oldukça hareketli bir hafta geçirdi. Arjantin’de yapılan ön seçimlerin beklentilerin aksine cereyan eden sonuçları piyasaları sarstı. Başkan Mauricio Macri'nin aldığı yenilgiden dolayı peso dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti. Fernandez’in beklenmedik başarısı, Arjantin halkının servetinin bir anda üçte bir oranından erimesine  neden oldu.

Arjantin'deki öncü seçim sonuçlarının ardından uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch Ratings, ülkenin kredi notunu "B"den,"CCC" düzeyine düşürdü. Fitch, Arjantin'in notlarının düşürülmesine, ön seçimlerden sonra artan politika belirsizliği, fnansman koşullarının ciddi bir şekilde sıkılaştığını ve bir temerrüt olasılığının artmasını gösterdi. Uluslararası kredi derecelendirme şirketi S&P Global Ratings ise , Arjantin'deki öncü seçim sonuçlarının ardından, ülkenin kredi notunu "B"den, "B-" düzeyine düşürdü.

Öte yandan ABD cephesinde, 10 yıllık hazine tahvil getirisinin gün içinde 2 yıllık tahvil getirisinin altına düşerek 2007 yılından sonra ilk kez verim eğrisinin terse dönmesine neden oldu. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına ilişkin kaygılar ise artmış durumda.

Türkiye’ye baktığımız zaman ilk 20 ekonomi içerisinde faiz ve enflasyon oranında en olumsuz tabloyu çizen ülke olarak öne çıkıyor.

Türkiye’nin GSYİH’sı dolardaki değerlenme ile birlikte 800 milyar doların altına indi.

DOLAR KURUNUN FİYAT SEYRİ

Peki, böyle bir durumda piyasalar nasıl bir seyir izleyecek? Dolar kurunun hareketi sürecek mi? 

Dolar/TL 5,64 seviyesinde bulunuyor. Güçlü direnç olan 5,62 seviyesi yukarı doğru kırıldı. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 5,75-5,84 seviyelerine doğru yükseliş devam edecektir.

KURUM ÖNERİLERİNDE ÖNE ÇIKAN HİSSELER

Aracı kurumların ortak önerisi Turkcell

6 aracı kurumun toplam 20 farklı haftalık hisse önerisi sunduğu raporlarında Turkcell ön plana çıktı. 6 aracı kurumdan 4 tanesi Turkcell’i haftalık hisse önerisi olarak sundu. (Ahlatcı, Tacirler, Yatırım Finansman ve GedikYatırım) 

Turkcell dışında Otokar, Arçelik, Bim Birleşik Mağazalar, Kordsa Teknik Tekstil, Koç Holding, Yataş, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası en az ikişer farklı aracı kurum tarafından yatırımcılarına hisse önerisi olarak sunulurken aracı kurumların hisse önerileri içerisinde sanayi şirketlerinin ağırlığı dikkat çekiyor.

Bankalar ve özel finans kurumları içerisinde yalnızca Yapı ve Kredi Bankası ve İş Bankası (C) hisseleri yatırımcılara öneri olarak sunuldu. Holdingler içerisinde ise Koç Holding ve Sapancı Holding hisse önerisi olarak borsa yatırımcılarına önerildi.

6 ARACI KURUMUN HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

Şok Marketler zirvede

2018’den bu yana Borsa İstanbul’da işlem gören Şok Marketler tarihi zirve seviyelerinde bulunuyor. 11,60-11,70 direncinin aşılması güçlü yükselişin devam etmesini sağlayabilir. Orta vadeli indikatörler yönü yukarı gösteriyor. 11,70 aşılamazsa dar marjlarda aşağı yönelim başlayabilir.


 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL TÜRK20 Ağustos 2019 21:50

    dikkatli olun son bir kaç günde dolar % 5 üzerinde prim yaptı sonra ağlamayın kuçağınıza vermesinler.

  • KY20 Ağustos 2019 22:32

    Parasının değerini korumaya çalışan biz garibanlara ne öneriyorsun?

  • Bankacı20 Ağustos 2019 20:53

    Bence araplara sormakta fayda var.

  • glbmd zede20 Ağustos 2019 11:14

    usdtry 5,44 altında kapanışta 4,21 ve 2,90 destegi çalışır.amarikada artık ressesiyonu fiyatladı artık defilasyon bekliyordur :D  :D  :D  :D  :D tek çare dünya kurlarını aşagı çekmek olacaktır.para arz sıkılaştırmak için. ....

  • Alp20 Ağustos 2019 09:51

    Dolar kırıldı 5.58 kırılma başlangıcı