İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Dolar ve altın

17 Mayıs 2017, 10:08 - -

Dolar hepimizin hayatında önemli yer tutuyor. Değerlenmesi dert, değerlenmiyor oluşu dert. Özellikle bizim ülkemizin maalesef bir gerçeği olan çift paralı düzen dolara olan ilgiyi muazzam artırıyor. Trump seçildikten sonra doların ilk etapta ciddi değer kazanması ve bunun da en fazla gelişmekte olan ülkelere etki ettiğini piyasadan gözlemleyebiliyoruz.
Dolar bu şekilde devam edebilir mi? Yoksa kimsenin dikkatini yoğunlaştırmadığı şekilde güçsüzleşiyor mu?
Trump seçildikten sonra verdiği sözlerin hiçbirini yerine getiremedi. Getirebilecekmiş gibi de görünmüyor. Büyüme / faiz / enflasyon artışı ile değerlenecek dolar söylemi yavaş yavaş terkedilmeye başlanıyor.
Dolar endeksi son 2 yıllık grafikte düşüş trendi iyice belirgin hale geldi. Kral burada tutunamazsa daha da gerileyecek:

RSI 5 haftalık göstergesi 2016 yılının ilk çeyreğine çok benzer bir seyir izlemeye başladı. 2016 yılı ilk çeyreğinde kral dolar oldukça zayıftı ve geri dönüş çabaları cılız kalmıştı.
Aşağıdaki grafikte DXY 25 yıllık fiyat hareketini gösterdim. DXY (1) noktasında 2001-2008 tepe dip %61,38 fibonacci geri çekilme seviyesinde dirençle karşılaştı ve (2) noktasında 3 yıllık düşen trendi aşağı kırdı.

Doların uzun vadeli düşüşü Trump ile başlıyor olabilir. Trump Amerikan tarihinde hiç olmadığı kadar düşük desteğe geriledi:

Doların düşüşü en fazla altına ve daha sonrasında da gelişmekte olan ülkeler paralarına yansıyabilir.
Altın son 4-5 ayda özel bir sebep olmadan çok ciddi geriledi. Aşağıdaki grafikte Amerikan küçük ölçekli altın üreticilerini gösterdim:

GDXJ 12 haftalık düşüş %25’e ulaştı. Geçmişte bu kadar aşırı gerileme sonrası sürekli tepki hareketleri oluştu. Bu sefer de farklı olmayabilir ve altın / altın üreticileri tekrar bir fırsat sunuyor olabilir.
Bizim piyasamızda da KOZAL benzer bir hareket yapıyor:

Küçük altın üreticileri iyi bir giriş noktasında ve potansiyel vadediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)