Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar kurunda kritik hafta

22 Temmuz 2019, 15:11 - -

Bu hafta gerçekleşecek olan 25 Temmuz PPK toplantısı dolar kurunun rotasını belirleyecek. TCMB'den Temmuz'da 250 baz puan, 2019'da toplam 600 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta 5,61’e kadar düşüş yaşayan dolar/TL kuru, şu sıralarda 5,6751 civarına yükselmiş durumda. Kurda 25 Temmuz sonrası volatilite artabilir. 

Dolar kurunda bu hafta hareketin yönü belirlenecek. Kritik TCMB toplantısı sonrası yeni bir trend başlayacak. Güçlü alımlarla 5,70 seviyesinin aşılması halinde 5,85 ve 6 seviyelerine doğru yükseliş yaşanabilir. Beklentilerin altında gerçekleşecek bir faiz indirimi halinde ise dolar/TL’de 5,58 ve 5,56 seviyeleri izlenebilir. Göstergelere bakıldığında ise dolar kurundaki yükselişi destekler nitelikte olduğunu görüyoruz.

Dolar/TL’de 3 gösterge yükselişe işaret ediyor

  • Dolar kuru 200 günlük ortalamanın altına kaymadı.
  • 16-6.26 arasındaki yükselişin yüzde 61,8’ini geri aldıktan sonra yukarı tepki verdi.
  • Teknik göstergelerden momentum, 100 seviyesinin üzerinde ve güçleniyor.


Faiz indirimi ile borsada alımlar güçlenebilir
Faiz indirim beklentileri ile gözler, bundan en fazla etkilenecek yatırım araçlarına yöneldi. Bunlardan biri de borsa. Borsada hisse senetlerine son bir ayda talebin arttığını görüyoruz. Endeks 100.000 seviyesinin üzerindeki seyrini korudukça 106.000’e doğru çıkışını sürdürebilir.

TCMB, ECB ve FED
Öte yandan bu hafta Perşembe günü TCMB’nin yanı sıra Avrupa Mekez Bankası’ndan gelecek açıklamalar da izlenecek. 31 Temmuz Çarşamba günü ise FED faiz kararı var. TL varlıklar açısından önemli olan, FED’in ve ECB’nin adımlarının büyüklüğü ve bunun sonucunda yatırımcılardaki risk algısı olacak.

Faiz indirimi ekonomiyi canlandıracak mı?
Faiz indirimi ile gayrimenkul, otomotiv, beyaz eşya ve bankacılık sektöründe canlanma bekleniyor. Peki, bu sektörlerde tek başına faiz indirimi ekonomiyi canlandırmaya yetebilecek mi? Öte yandan döviz mevduatların çözülmesine olanak verecek mi? Gelişmelere bakınca, yapısal ekonomik kararlar alınmadıkça, yatırımcıların tasarrufa yönelen, harcamadan çekinen, kirpi sendromları devam edecektir. Bunun kısa dönemli etkisi olabilir fakat tek başına sektörleri ayağa kaldırmada yeterli olmayacaktır.

5 KURUMDAN HAFTALIK HİSSE ÖNERİLERİ

Gedik Yatırım Hisse Önerileri  (Haftalık, 22-26 Temmuz 2019)

İntegral Yatırım Hisse Önerileri  (Haftalık, 22-26 Temmuz 2019)


Meksa Yatırım Hisse Önerileri  (Haftalık, 22-26 Temmuz 2019)

Ahlatcı Yatırım Hisse Önerileri  (Haftalık, 22-26 Temmuz 2019)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)