Ana SayfaYazarlarYeliz KarabulutPiyasaların Gündemi
Yeliz Karabulut [email protected] Yeliz Karabulut

Dolar Endeksi 100’e doğru tam gaz…

12 Ocak 2015, 01:15 - -

Euro Bölgesi’nde olumsuz sinyal veren verilerden sonra Mayıs 2014 tarihinde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimi yapması, hedefli LTRO fonlaması başlatması, ipotekli tahvil alımı yapması, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet  (VDMK) ve ipotekli tahvil alımı programları başlatmasıyla hızla gerilemeye başlayan EURUSD paritesi, ilerleyen dönemde AMB’ye yönelik devlet ve özel sektör tahvil alımı beklentileriyle gerilemeye devam etti.

Zira geçtiğimiz hafta sonu açıklanan 500 milyar Euro değerinde Euro Bölgesi yatırım yapılabilir devlet tahvil alım programı, Yunanistan tahvilleri için ayrı bir plan uygulanacağının bildirilmesi, 1 trilyon Euro bilanço genişletme hedefi olan AMB’nin, ilerleyen dönemlerde özel sektör tahvilleri dahil yeni varlık alım programları yapabileceğini gösteriyor. Bu da Euro’da değer kaybının devam edeceğini gösteriyor.

Öte yandan ABD tarafında ise güçlü gelen istihdam verileri, işsizliğin yüzde 5,8’e gerilemesi ve 3. çeyrekte yüzde 5,00 gibi rekor bir büyüme açıklaması, faiz artışının yaklaştığını gösteriyor. Son açıklanan  FED tutanakları ve karar metninde, 2015 yılı içinde faiz artışının yapılacağı ancak bunun ilk toplantılarda gerçekleşmeyeceğinin bildirilmesi, 2015 yılı için en erken Nisan ayında faiz artırım sürecinin  başlayacağına işaret ediyor.

Bir yandan Euro’da genişleme beklentileri, diğer yandan FED’e dair faiz artırım beklentileri paritede fiyatlanmaya devam ediyor. Öte yandan diğer önemli para birimlerinden Yen’de Japonya Merkez Bankası (BOJ) genişleme yapması sebebiyle güç kaybetmeye devam ediyor. GBP, İngiltere ekonomisinin diğer gelişmiş ülkelere göre olumlu performans göstermesine rağmen Euro Bölgesi’nde görülen zayıflık sebebiyle değer kaybediyor. Bir yandan dolar, toparlanan ve faiz artırım sürecine giren ABD ekonomisi sebebiyle güçlenirken, diğer yandan Euro, Yen ve Sterlin’deki değer kaybı, dolar endeksinin yükselmesine sebep oluyor. FED sıkılaştırma tarafındayken AMB ve BOJ’un gevşeme tarafında politikalar uyguluyor olması da, dolar endeksinde yükselişin devamı anlamına geliyor.

Teknik olarak uzun vadeli analizlerde 89,70 seviyesi önceki süreçte yukarı yönlü risk oluşturuyordu. Dolar endeksi 89,70 üzerinde kalıcılık sağladıktan sonra, 91,50 seviyesini kendine basamak yapmış durumda. Bu durumda da 91,50 üzerinde devam edebilecek bir dolar endeksinde 93 direncinin de yukarı yönlü kırılması halinde, uzun vadeli grafiklerde önümüze 99 – 100 seviyeleri çıkıyor. Bu da dolar endeksinin 2015 yılında, son 12 yıldaki zirve seviyelerini görebileceği anlamına geliyor. Yaptığımız çalışmaya göre EURUSD paritesinin orta vadede 1,09-1,10 seviyeleri arasında gevşemeyebileceğini görüyoruz. Tabii bu konuda ABD tarafından açıklanacak ekonomik datalar ve Euro tarafından genişleme yönünde yapılacak açıklamalar etkileyici olacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster