Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Dolar düşüşünün yüzde 38’ini geri aldı

04 Ekim 2017, 11:03 - -

TL’de olanlar hâlâ kârda
Dolar 3,38’den başlayan yükselişi ile 3,58’e kadar çıktı. Şimdi tartışılan dolardaki bu hareket bir trend dönüşü mü? Yoksa bir düzeltme mi? Dolar/TL kuru yılbaşında 3,94 seviyesinde idi. Eylül ayının 11’ine gelindiğinde 3,38’i test etti. 3,94-3,38 arasında yaşanan düşüşün yüzde 38’i geri alındı. Yılbaşında dolar satıp TL’ye geçenler bir de faizden kazandı. Dolayısı ile hâlâ kardalar. Dolar /TL’nin teknik olarak hedef dirençleri 3,64 ve 3,70 seviyelerinde. Yılbaşından bu yana dolar alarak düşürmeye çalışanların ortalama maliyeti 3,60-3,65 arası. Yani ancak dolar/TL 3,65’in üzerine çıkacak ki dolarda yerli yatırımcı para kazanmış olsun. Yılbaşından bu yana TL varlıklara 10 milyon 388 bin dolarlık para girişi oldu. Bu para Türkiye’den çıkmadıkça Dolar/TL kurunda hareketler geçici kalacaktır. Öte yandan yabancı yatırım ve kredi kuruluşları yıl sonunda kurdaki 3,50’nin altında fiyat beklentilerini koruyor. Bunlardan Societe Generale ve Fitch, Goldman Sachs, London Capital Group tahminleri şöyle:    

Societe Generale 3,35 tahminini koruyor
Societe Generale dolar/TL’de 3,35 tahmini  tahminini koruyor ancak gelecek dönemdelerdeki beklentilerin değişebileceği gözardı edilmemesi gerektiği vurgusunda da bulunuyor.

Fitch’e göre dolar 3,50’ye düşecek
Fitch Türkiye'nin bu yıl yüzde 5.5, gelecek yıl yüzde 4.1 büyümesini bekliyor. Yayınladığı raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme beklentisinin yükseldiği belirtilerek, “Yılın 3'üncü çeyreğinde büyümenin yüzde 7'yi aşmasını bekliyoruz. Bu nedenle 2017 yılına ilişkin büyüme tahminimizi haziran ayındaki yüzde 4,7'den yüzde 5,5'e revize ediyoruz.” ifadeleri kullanıldı. Fitch Dolar/TL’nin ise yıl sonunda 3,50 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

Goldman Sachs’a göre TL eksik değerleniyor
Goldman Sachs'a göre, gelişen piyasa para birimlerindeki değerleme görünümü hala destekleyici, ancak yılın başındaki kadar ilgi uyandırıcı değil. Goldman Sachs, Türk Lirası, Güney Afrika Randı, Meksika Pesosu ve Brezilya Reali'nin, yüksek getirili para birimleri arasında en eksik değerlenen paralar olduğunu bildirdi.

London Capital Group’a göre Dolar/TL 3,60’ın üzerine çıkar
London Capital Group’a göre Dolar/TL'de ilk aşamada 100 günlük hareketli ortalama olan 3.60 seviyesinin üzerine bir hareket olabilir. Liranın dolar karşısında kendini savunma fırsatı, mevcut koşullar altında sınırlı. 

Fiyatlar hareketlense de dolardaki çıkışı abartmamalı!
Verilere ve grafiklere baktığımızda Dolar/TL kurundaki yükseliş şuanda sadece tepki çıkışı. 3,38’lik dip seviyeden başlayan bir tepki hareketi içerisindeyiz. Bu yükseliş devam edebilir. Fakat kalıcı bir trende dönüştüğünü gösteren teknik bir ibare henüz yok. Takip edilecek seviyeler yukarı hareketlerde 3,58-3,64 ve 3,70 seviyeleri.

Borsada sabır ve strateji kazandırıyor
Borsada bir stratejiniz var ve sabırlı iseniz hisse senetleri her zaman size kazanma fırsatını verecektir. Aldığınız hisse üzerinde satış baskısı yaratacak çok ciddi gelişmeler mevcut değilse hisseler güçlü hisseler ise endeksteki düşüşe rağmen mutlaka toparlar ve yeniden yükselişe geçer. Burada dikkat etmeniz gereken önemli kritik noktalardan biri aldığınız hissenin endekste ağırlığının yüksek olup olmadığıdır. Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan hisse senetleri endeksin sert düşüşlerinde endeksten hızlı gerileyebilir. Yeni gelişmelerin etkilediği hisseler de sert ataklar yapabilir. Fakat hisselerin temel verileri güçlü ise bu hareketler geçici olacaktır.

Borsada olumlu senaryoda endeks güç toplayarak yeniden zirveye doğru atağa geçebilir.

Endeksin 110 bin -101 bin aralığındaki düşüşünde yüzde 38’lik seviye geri alındı. Dirençler 105.800 ve 106.900’de.

HİSSE SENETLERİNDE GETİRİ BEKLENTİSİ İLE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Kurumların yılsonu kar beklentileri doğrultusunda yüzde 20’nin üzerinde getiri bekledikleri 15 hisse bulunuyor:

Hisse senedi yatırımı yaparken, şirket haberleri, firmaların mali tabloları, fiyat hareketleri, getiri beklentileri, hedefleri ve yatırımlarını mutlaka göz önünde bulundurun. Unutulmamalı ki bu konuda yapılan tüm çalışmalar ancak bir referans oluşturabilir. Hisselere ilişkin güçlü beklentiler ve bu beklentilerin altını doldurabilecek mali gelişmeleri size aktarılan bilgiler ne olursa olsun teyid etmek daha sağlıklı kararlar almanızı sağlayacaktır. Böylece olası şok düşüşlerde elinizdeki hisse senedi düştüğünde, çok değer kaybetti diye bakmak yerine, bu hisse güçlü, hedeflerini tutturabilecek bir mali yapıya sahip, daha fazla nasıl alabilirim diye düşünmeye başlayacaksınız.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erhan11 Ekim 2017 12:08

    Adnan bey Merhaba, Yazınız her zamanki gibi açıklayıcı olmuş öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Yukarıda öngördüğünüz endeks güç topluyor ifadesini acaba küresel gelişmekte olan ülkeler endeksinin yukarıya seyrine devam etmesi.VIX Endeksinin hala gözle görülü şekilde yukarı yönde hala hareket etmemesine bağlayabilirmiyiz. Ek olarak daha önce bizlerle paylaştığınız “Kümülatif momentum – Piyasa yön göstergesi” son durumu hakk bilgi vereblirmisiniz.

  • Hasan hakan04 Ekim 2017 16:22

    Tüpraş neden ısrarla yazmıyorsun bir sıkıntı var herhalde. Hedef 152000

  • Hasan hakan04 Ekim 2017 16:21

    Tüpraşla ilgili bir sıkıntın var herhalde. Hedef 152000

  • ENAYİ04 Ekim 2017 14:34

    DANIŞMAN ÇIKARDA DOLAR DÜŞÜK DERSE ÇIKAR TABİ

  • rıza04 Ekim 2017 14:17

    emlak konutu unutmuşsunuz. 2,70 al 3,20 sat