İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Deutsche problemi katlanarak artıyor

27 Eylül 2016, 10:27 - -

Geçtiğimiz hafta DB ve öncesinde DB/Commerzbank ile ilgili yazılarda bu bankaların problemlerinin çok büyüdüğünü ve çözüm gerektirdiğini ele almıştık. Commerzbank pek konuşulmuyor ama DB başlıkları süslemeye devam ediyor.

DB’nin türev envanteri bir hayli kabarık:

Alman GSMH 3 trilyon $, AB GSMH 14,6 trilyon $, DB türev stoku ise 82 trilyon $. Nereden bakarsak bakalım devasa bir toplamdan söz ediyoruz. Bu rakamın bir bölümünün netleştirme imkanı olması gerekir hepsinin tek taraflı olmasının imkanı yok. Bununla birlikte bir banka delikten içeri süpürülüyorsa o zaman yükümlülüklerini de yerine getiremeyecektir, birden fazla kurumla karşılıklı işlemleri varsa o kurumların tamamı ile netleşemeyip temerrüte düşecek ve otoritelere mecbur kalacaktır.

Almanya Başbakanı Sayın Merkel ve Maliye Bakanı DB’nin devlet tarafından kurtarılmayacağını açıkladılar. Kendilerini son 2-3 yılda o kadar içinden çıkılmaz bir duruma soktular ki çözüm neredeyse imkansız hale geldi. Sayın Merkel son 5 yıldır mali disiplin kriz vs konularında İtlaya, Yunanistan, İspanya, Portekiz gibi ülkelere tabiri yerindeyse sürekli ayar veriyordu. Herşeyin en doğrusunu bilen çalışkan disiplinli Almanlar tabi ki finansı da çok iyi bilirler bundan şüphe yok.

Düşünebiliyor musunuz Yunan Başbakanı şimdi çıkıp dese ki “Eyyyy Merkel, bize verdiğin akılları dön de kendi bankana uygula, uygula da gör bakalım ne oluyor?” haklıdır. Merkel’in siyasi tabanı hızla eriyor, bunda uygulamış olduğu yanlış göç politikaları kadar ekonomide yaşananlar da önem kazanıyor.

Almanya şu anda ben bankamı kurtarıyorum dese geçmişte tüm söylediklerini yutmuş olacak ve prensiplerini ağır şekilde çiğneyecek. Bankayı kurtarmazsa bu sefer de Lehman benzeri krizi tetikleyen kişi olacak. DB ve Lehman fiyat hareketlerini üstüste koyunca resim çok benziyor:

Deutsche cezaların kısakacı altında, kar edemiyor, kar edemeyince temettü ödeyemiyor, zaten ilave olarak tahvillerinin kuponlarını ödeyemeyeceği noktaya hızla yaklaşıyor. İyimser tahminlere göre 3-8 milyar € sermaye açığı var, bu rakam azalmaz artabilir.

Çözümleri zamana bıraktıkça DB iki konuda çok zorlanıyor:

Artan kredi farkları (credit spread) baskının boyutunu artırıyor, basında daha çok negatif haberler ile birlikte karşı taraflar için DB’nin güvenilmez algısını artırıyor. Uzun dönemli etki ise mutlaka sermaye artırmasını gerekli kılıyor. Sermaye artırmadan geçen her gün ve hisse fiyatını gerilemesi ileride yapılacak olan sermaye artışlarının hiçbir fayda sağlayamayacağı gerçeğini açığa çıkarıyor. Hisse 14-15€ iken yapılacak sermaye artışı ile 3€ iken yapılacak sermaye artışı aynı olmaz.

Amerika da benzer şekilde geçmişte CITI ve BOFA’yı kurtarmıştı, o tarihten bu yana hisseler gayet iyi performans gösterdiler. DB konusunda klasik Alman inadı çok büyük bir fatura ortaya çıkarabilir.

Telegraph gazetesinden Matthew Lynn olayı şöyle özetliyor:

2008 yılında gördüğümüz gibi güven kaybolursa bankalar büyük ama çok büyük sorunların içine yuvarlanırlar. Gerçekte Deustche patlarsa Merkel’de onunla birlikte patlar ve büyük olasılıkla EUR da partiye katılır.

DB konusunda “tipping point” bardağı taşıracak son damlayı bekliyoruz. Basit bir şey olabilir, karmaşık olabilir, politikacı kaynaklı olabilir bankacılık kaynaklı olabilir vs. Siz bir bankanın yönetiminde olsanız ve 3-5miyar € DB ile işlem gelse bu saatten sonra izin verin yapın der miydiniz? Hiç sanmam.

Bu konudan nasıl faydalanabiliriz?

Dünyanın en sağlam bonoları olan Alman 10 yıllıklarını satıp Amerikan 10 yıllıklarını alabiliriz.

EUR satıp Dolar alabiliriz.

DAX endeksinde satıp SP endeksinde alım yapabiliriz.

Eğer Sayın Merkel Alman bankalarını devletleştirirse durum daha da vahim  o zaman da İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan hepsi devletleştirmeye başlar ayrıca Almanya’nın otoritesi ve inanılırlığı kaybolur,   bu da yeni Brexit durumlarını ortaya çıkarabilir. Her senaryoda ABD piyasaları bu işten karlı çıkar. Eğer Almanya DB’nin kurtarılmasını bir şekilde ECB üzerinden formüle edebilirse burada yazdığımız senaryolar geçersiz olur.

Bol kazançlar…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • salih yağız28 Eylül 2016 17:59

    KEMAL BEY Bence yeni bir 2008 geliyor. hemde kat kat daha şiddetlii !!

  • Kemal27 Eylül 2016 11:11

    DB sözcusu dun;"Alman devletden beklentimiz ve yardim ihtiyacimiz yok. Kriterler yerinde. Hisse sahiplerinden de para istemek gundemde yok" dedi. Bir kac haftadir 12-13$ civarinda hisse el degistiriyor, orada yukluce islem hacmi var. Grafige bakiniz. Bu dip oldugunu dusunuyorum. 150 dolardan 12 dolara gelmis hisse fiyati, Lehman degil, Bank of Amerikanin grafigine benziyor. Orda yukari topuklayan bir fiyat vardi.