İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Değerleme oranları düşük, prim potansiyeli yüksek hisseler

25 Ocak 2021, 09:25 - -

Fiyat kazanç oranı 15'in defter değeri 4 seviyesinin altında olan son bir yılda reel getirisi yüzde 50'nin altında kalan borsa şirketleri hala prim potansiyeli taşıyor.

Borsa tarihi zirve seviyelerinde. Bu nedenle hisse senedi seçimi zorlaştı. Değerleme oranları ve reel getiriler üzerinden yaptığımız çalışmada prim potansiyeli olabilecek hisse senetlerini belirledik. Listeyi banka, menkul kıymet ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile yatırım şirketleri dışındaki şirketler içerisinden oluşturduk.

Hazırladığımız listede kriteri sağlayan 22 hisse senedi bulunuyor. Bu hisseleri yıl içi getirilerine göre sıralayarak yılbaşından bu yana yüksek performans gösterenleri çıkardık.

Reel getirisi olan ve yıl içi getirisi yüksek hisseler
Listede yer aşan 22 hisse senedini yıl içi getirilerine göre sıraladığımızda ilk beş sırada: Coca-Cola İçecek A.Ş, Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş., Koza Altın, Vestel Elektronik ve Arçelik yer alıyor.

Bu beş hisse de 2020 yılında yatırımcısına reel bazda kazandırdı. 2021’de de kazandırmaya devam etti. Değerleme oranları düşük olduğu için yılın geri kalanında da bu şirketler prim potansiyeli taşıyor.

Fiyatı düşük olan getiri potansiyeli taşıyanlar
Değerleme oranı düşük yüksek performans taşıyan şirketler içerisinde fiyatı en düşük şirketler: Park Elek. Madencilik, Eczacıbaşı İlaç, Şişecam, ORGE Enerji Elektrik, Enka İnşaat, Türk Telekom ve Anadolu Sigorta. Bu şirketlerin fiyatı 9 TL’nin altında. Üstelik Türk Telekom 2020 yılında yatırımcısına reel olarak kazandırmadı ve yılbaşından bu yana getirisi negatif. Türk Telekom önümüzdeki dönemde güçlenebilecek hisseler arasında yer alıyor.

Fiyat/Kazanç Oranı en düşük olanlar
Listede yer alan 22 borsa şirketi içerisinden Fiyat/Kazanç oranı en düşük şirketler: Aksigorta, Vestel Elektronik, Koza Anadolu Metal. Bu şirketler 6-8 Fiyat/Kazanç oranı ile işlem görüyor. Prim yapmalarına rağmen hala prim potansiyeli taşıyorlar.

Borsada hisse senedi alırken unutulmaması gerekenler:

1. Sırf fiyatı düşük diye vasat bir şirketin hisselerini satın almak zarar etmenize yol açar. Uzun süre elinizde kalabilir.

2. Karlı, büyüyen bir şirketin hisseleri düşüyorsa bu yanıldığınız anlamına gelmez. Büyümeler fiyatlara mutlaka orta ve uzun vadede yansır.

3. Orta tempolu şirketlerden elde ettiğiniz yüzde 20-30'luk karları toplayarak büyük paralar kazanabilirsiniz. Spekülatif hisselerin peşinden koşmanıza gerek yok.

4. Karlı bir hisseyi zamanında satın almamış olmak size zarar getirmez. Şirket büyüdükçe fiyatı da güçlenerek yükselir.

5. Yeni fikirlere açık olmalısınız.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)