Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Değerleme metriklerine göre ucuzlamış hisseler

22 Temmuz 2016, 11:58 - -

Darbe girişiminden sonra borsada satışlar devam ediyor. Bu haft genelde güne iyi başlansa da gün sonunda satıcılar ağır bastı, bakalım Cuma kapanışı da böyle mi olacak. Endeksin güç kaybetmesindeki önemli sebeplerden birinin fırsatçı açığa satışçılar  olması ihtimali yüksek. Piyasamızda çoğu kimse bu piyasanın uzun vadeli ayakta kalmasını düşünmediği sadece kısa günlük getirilere odaklandığı için kuralsız kaidesiz hesapsız kitapsız açığa satış yapabiliyorlar. Açığa satışı gören bir diğeri de katılıyor sonrasında panik ve %4-5 düşüşle kapanan bir endeks. İnsan düşünmeden edemiyor eğer darbe girişimi başarılı olsaydı borsa yükselecek miydi? Darbe girşimini yapan değil de savuşturan cezalandırılıyor.

Hangi devlet kendisine kastetmiş bir yapının devam etmesine izin verir? Türkiye Cumhuryeti Devleti de Fethullahçı Terör Örgütü’nü tabii ki bitirecektir bu en doğal hakkıdır, nefsi müdafaadır. Bir zamanlar hizmet-himmet diye ortalıkta dolananların işyerlerini haraca bağlayan kıravatlı yobazların hakkında gelinmelidir.

Endeksin hali ortada: 1 Hafta dolmadan 82500-71500 hareketi gerçekleşti!

71500 bölgesi daha önce çeşitli kereler destek-direnç olarak çalıştı bu bölgenin geçilmesi büyük hareketleri peşinde getirdi. Dün kapanış bugün açılış sonrasında 71500 tutmuş –zayıf şekilde- görünüyor. Destek kırılana kadar destektir:

Burdan zıplayacak mıyız yoksa endeks daha büyük kayıplara doğru yelken mi açacak?

Avrupa basınında Amerikan basınında darbeyi bastıran meşru hükümet değil de darbeye teşebbüs eden teröristler mağdurmyuş gibi gösteriliyor. Darbeyi yapan ya da planlayanın Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu iddia eden yaıların sayısı giderek artıyor. FETÖ cüler bu anlamda bayağı bir yetenekliler kendi ülkelerini kötülemekte üstlerine yok buna da çanak tutan yabancılar oldukça herhalde FETÖ mensuplarının karalama kampanyalarına devam etmelerini bekleyebiliriz.

Yabancı basında çıkan negatif yorumlar da muhtemeldir ki yabancı yatırımcıarı etkiliyor ve satış yapmalarına yol açıyor. FETÖ tankla tüfekle yapamadığını başkasının eliyle borsayı, TL’yi gerileterek yapmaya çalışıyor. Kısa vadede biraz etkisi olur ama uzun vadede etkisi olcağını sanmam.

Hal böyleyken çeşitli metriklerde hangi hisselerin ne kadar ucuzladıklarına bakabiliriz.

Piyasa Değeri/Defter değeri 1’in altında ve F/K oranı da 7’nin altında olan şirketler bir hayliucuzlamış sayılabilir:

Bankaların çoğu defter değerinin altında işlem görüyor:

Defter değeri düşük ama stok çevrimleri yüksek olan şirketlere bakalım:

Gazetecilik hisselerinin burada çıkmış olması bu hisselerin iyi olduğu anlamına gelmez, zaten oldukça spekülatif hareket ediyorlar.

Yukarıdaki listede karlılığı yüksek olan hisselere bakalım net marj>10:

Stok yönetimi iyi, defter değerinin altında işlem gören, karlılığı da yüksek 9 hisse listeye takıldı.

Defter değerinin altında işlem gören EV/EBITDA rasyosu 0-10 arasında olan şirketler:

Defter değeri 2nin üzerinde olan şirketler:

Bazı hisseler pahalı kalmaya devam etmiş.

Son bir yıl gibi zor bir zamanda satışlarını artıran sermaye verimliliği yüksek şirketlere göz atalım:

Sıralama defter değerime göre yapıldı.

Satışlardaki artışa göre sıralarsak:

Yukarıdaki listeye borç/sermaye <2 kriterini="" ekleyelim:="" p="">

Bu haftanın zorlukları atlatıldıkdan sonra önümüzdeki hafta ekonomiye konsantre olunmasını bekliyorum. Ekonomiye el atıldığında da “hazır” listeler işimize yarayabilir.

İyi hafta sonları.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)