Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Defter değerinin altında olan şirketler

26 Mart 2018, 15:17 - -

Borsadaki BIST 100 şirketlerinin dörtte biri defter değerinin altında işlem görüyor.

Borsada işlem gören BIST 100 hisselerinin 24 tanesi defter değerinin altında işlem görüyor. Toplam 42 hisse ise BIST 100 ortalama PD/DD oranının altında bulunuyor. Defter değerine göre şirketleri listeleyerek primli mi iskontolu mu olduklarını görebilirsiniz.

Piyasa Değeri / Defter Değeri Analizi;
Piyasa Değeri / Defter Değeri (PD/DD) oranı işletmenin toplam piyasa değerinin toplam öz kaynaklarına bölünmesiyle bulunur.

PD/DD oranı bize, şirketinin hisse senedi fiyatının iskontolu mu yoksa primli mi işlem gördüğü konusunda fikir verir. PD/DD oranının düşük olması şirketin olması gerekenden düşük değerlendiği konusunda ipucu verir. PD/DD oranı 1'in altında ise şirketin piyasa değeri toplam özvarlıklarının altında bir değerle piyasada işlem görüyor demektir.

Şirketin PD/DD oranını hem geçmişteki PD/DD oranlarıyla hem de şirketin içinde bulunduğu sektörün ve borsanın ortalama PD/DD oranlarıyla karşılaştırmak daha sağlıklı bir analiz yapmamızı sağlar.

Piyasa Değeri/Defter Değeri (PD/DD) oranında öne çıkan şirketler

Borsa Bilgi Portalı Finnet 2000 (www.finnet2000.com) İnternet sitesini kullanarak yaptığımız PD/DD Analizleri ve sonuçları şöyle;

BIST 100 hisselerinin PD/DD oranı 2010-2018 yılı tarihsel seyri

PD/DD oranı en düşük BIST 100 şirketleri

PD/DD oranı en düşük şirketler içinde gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketleri dikkat çekiyor. PD/DD oranı en düşük ilk 10 şirketten 5 tanesi gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi.

25 Mart itibarıyla güncel PD/DD oranlarına göre PD/DD oranı en düşük BİST 100 şirketi Metro Holding olarak karşımıza çıkıyor. Metro Holding’in PD/DD oranı 0.29. Metro Holding’ i 0.37 PD/DD oranıyla İş GMYO, 0.38 ile de Ak Enerji takip ediyor. Halk GMYO, GSD Holding, Halk Bankası, Net Holding, Sinpaş GMYO, Alarko GMYO ve Vakıf GMYO listedeki diğer şirketler.

Defter değerinin altında işlem gören BIST 50 şirketleri

PD/DD oranı en düşük BİST 50 şirketlerini incelediğimizde ise ilk sırada 0.45 PD/DD oranında Halk Bankası var. Halk Bankası’nı 0.46 ile Net Holding, 0.66 ile de Gözde Girişim izliyor. Yapı Kredi Bankası, Şekerbank, Vakıflar Bankası, İş Bankası (C), Emlak Konut GMYO, Sabancı Holding, Eczacıbaşı İlaç ve Akbank listedeki diğer şirketler.

PD/DD Oranı BIST 100 Endeks ortalamasının altında olan 42 şirket

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)