İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Çimento sektörünün en güçlü şirketleri

27 Nisan 2018, 00:40 - -

Çimento sektörünü zorlu bir dönem bekliyor. Artan enerji maliyetleri şirketleri zorlarken öne çıkacak şirketler hikayesi olan çimento şirketleri olacak.

Artan enerji maliyetleri 2018 yılında çimento şirketlerini zorlayacak. Çimento şirketlerinin maliyetlerinin büyük bir kısmını enerji oluşturuyor. Ana maliyet kalemleri, toplam maliyetlerinin yüzde 50’lik kısmını oluşturan yakıt (petrokok ve kömür) ve elektrik. Petrol fiyatlarındaki artış maliyetleri artıracak.

Türkiye’de çimento sektörüne baktığımızda 52’si entegre tesis, 18’i ise öğütme tesisi olmak üzere toplam 70 tesis faaliyet gösteriyor. Yüksek nakliye giderleri nedeni ile çimento şirketleri bölgesel olarak yoğunlaşmış durumda.

Marmara bölgesindeki yoğun projeler nedeni ile bu bölgedeki şirketler diğerlerine göre daha fazla ön plana çıkabilir. Özellikle Akçansa için beklentiler olumlu. Çimsa fabrika arazisinin satışı ile gündeme gelebilir. Bolu Çimento sektörde zirvesine en yakın hisse.

Çimento sektöründe F/K oranı en düşük şirketler
Çimento sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin F/K analizine baktığımızda 2017/12 itibari ile sektör ortalamasının altında olan onbir şirket görmekteyiz. Ünye Çimento 7,59 F/K ile sektörde en düşük orana sahip. Onun ardından Çimsa 7,65, Bolu Çimento 8,09 oranlarla ilk üç sırada yer aldı. Bu şirketleri ise sırasıyla Bursa Çimento, Baştaş Başkent Çimento, Adana Çimento, Mardin Çimento, Nuh Çimento, Afyon Çimento ve Akçansa takip etti. Sektörde yer alan Çimsa’da Afyon’da sahip olduğu eski fabrika arazisinin satılmasıyla ilgili gelebilecek haberler hisse performansı üzerinde tetikleyici olabilir.

Çimento sektöründe defter değeri sektörün altında olan şirketler
Çimento sektörünün piyasa değeri/defter değeri oranı 1,64 seviyesinde. Sektörün PD/DD oranı altında kalan şirketler ise Adana Çimento, Batı Çimento, Baştaş Başkent Çimento, Batısöke Çimento, Çimentaş, Bursa Çimento, Çimsa, Nuh Çimento, Göltaş Çimento, Niğbaş Niğde Beton ve Çimbeton oldu. Adana Çimento 0,51 PD/DD oranı ile sektör ortalamasına göre en ucuz kalan hisse olarak karşımıza çıkıyor. Batı Çimento 0,61, Baştaş Başkent Çimento 0,77, Batısöke Çimento 0,87, Çimentaş 0,94 PD/DD oranı ile 1’in altında kalan oranlara sahip şirketler oldu.

Çimento sektöründe kar ve satışını artıranlar
2016/12 ve 2017/12 dönemlerinde Çimento sektöründe karını ve satışlarını artıran 7 şirket var. Kar değişimine göre sıraladığımızda Afyon Çimento 462,48 oranında değişimle karını en fazla artıran çimento şirketi oldu. Şirket aynı zamanda satışlarındaki yüzde 176,45 oranındaki değişimle de ilk sırada yer aldı. Göltaş Çimento ise yüzde 51,22 kar değişim oranın ile ikinci sırada yer alıyor. Göltaş’ın satışlarındaki değişim ise yüzde 17,59 oranında. Kar değişimindeki büyüklüğe göre üçüncü sırada Mardin Çimento yer alırken, Ünye Çimento, Bolu Çimento, Bursa Çimento ve Konya Çimento da sıralamada yer alan diğer şirketler. 2016/12 ile 2017/12 arasındaki satış değişimlerinde Afyon Çimento’dan sonra Mardin çimento yüzde 42,64 oranla satışlarını en fazla artıran ikinci şirket oldu.

Çimento sektöründe dipte olanlar
Çimento sektöründe dip-zirve analizi yapıldığında dibine en yakın 10 hissenin listesi şöyle:
Sektörde yer alan Akçansa, Marmara bölgesindeki konumu sayesinde, devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve alt yapı projelerinden fayda sağlayabilir.

Çimento sektöründe zirvesine en yakın hisseler
Çimento sektöründe zirvesine en yakın 10 hisse ise şöyle:

İş Yatırım’ın Çimento sektöründeki önerileri
İş Yatırım Çimento sektöründe Bolu Çimento ve Çimsa için “al” önerisinde bulunurken Adana Çimento, Akşansa ve Mardin Çimento için “tut” önerisinde bulunuyor. En fazla getiri beklentisi ise yüzde 27 ile Çimsa’da.

Halk Yatırım’ın Çimento sektöründeki önerileri
Halk Yatırım Çimento sektöründe Akçansa ve Çimsa için “tut” önerisinde bulunurken Bolu Çimento için azalt önerisinde bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)