Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Cimbombom’a kâr lâzım, o da bu sene lâzım

28 Mart 2016, 09:57 - -

Yazmayayım diyorum, ama yazmadan da edemiyorum. Spor kulüplerinden devşirme halka açık şirketlerimiz öyle şeyler yapıyorlar ki, her biri “şirket nasıl yönetilmez” konulu bir dersin vaka analizleri olabilecek nitelikte. Bunun en son örneği Galatasaray Sportif A.Ş. yöneticilerinin açıklamaları. Başkan Dursun Özbek uzun zamandır basına bu yıl “sembolik de olsa” kâr açıklayacaklarına dair demeç veriyor. Peki, şirket son dört yıldır zarar ederken Başkan kendisinden nasıl bu kadar emin olabiliyor?

Galatasaray Sportif A.Ş. 2012’de 35,9 milyon TL, 2013’de 99,9 milyon TL, 2014’de 117,5 milyon TL ve 2014’de 87,5 milyon TL zarar etti. 1 Mart tarihinde kamuya duyurulan 31 Aralık 2015 tarihli bireysel mali tablolarında net dönem zararı 238,7 milyon TL olarak açıklandı. Aynı tabloda geçmiş dönem zararlarının 571,6 milyon TL olduğu görülüyor. Zarar açıklamayı bir alışkanlık haline getirmiş olan Galatasaray Sportif A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dursun Özbek bu sene kâr edileceği hususunda kendisinden nasıl bu kadar emin konuşabiliyor?

Acaba bu güvenin dayanağı 10 Şubat tarihinde başlatılan “tek bilek tek yürek” kampanyası kapsamında satılacak bilekliklerden elde edilecek gelir olabilir mi? Başkan Yardımcısı Nasuhi Sezgin tarafından verilen bilgilere göre 27 Mart itibarıyla 700 bin adet bileklik satışından 7 milyon TL gelir elde edildi (haber için tıklayınız). 31 Aralık 2015 tarihli bilançoda açıklanan zararın %3’ü bile değil. Hadi 8 milyon EUR karşılığı 25 milyon TL de Burak Yılmaz’ın satışından geldi diyelim. Mustafa Denizli’den hiç bahsetmiyorum bile. Geri kalan açık Mayıs sonuna kadar nasıl kapanacak?

Başkan Dursun Özbek’in 16 Şubat tarihli yapmış olduğu basın açıklamasında Galatasaray Sportif A.Ş.’nin Mayıs ayında uzun yıllar sonra kâra geçeceğini iddia etti (haber için tıklayınız). Özbek vermiş olduğu beyanatta “Şimdi söylüyorum herkes görecek; Galatasaray Mayıs’ta zarar etmeyecek, sembolik de olsa kâr edecek. Yani Mayıs’a kadar Galatasaray Sportif A.Ş. zararı sıfırlanacak” ifadelerini kullandı. Başkan 3,5 ay önceden Galatasaray’ın kâr edeceği müjdesini kamuoyuna duyurdu.

Sayın Dursun Özbek tecrübeli bir yönetici. Galatasaray Sportif A.Ş. paylarının fiyatını ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bu beyanattan sonra şirket Mayıs’ta zarar açıklarsa yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek suçlamasıyla Piyasa Bozucu Eylemler Tebliğ kapsamında idari para cezası alabileceğini mutlaka hesap etmiştir. Galatasaray Sportif A.Ş. UEFA’nın belirlemiş olduğu finansal kriterleri sağlayamadığı için Avrupa kupalarından men cezası almıştı. Şirket yöneticilerinin UEFA’ya yapmış oldukları, ancak kamuoyuyla paylaşmadıkları savunmada “mevcut durumun nasıl ve hangi vadede düzeltileceği, yeni gelir modelleri ve projelerle UEFA yetkililerine detaylı olarak” aktarılmıştı. Acaba şirket bu bizim bilmediğimiz proje ve gelir modelleri ile mi Mayıs ayı sonuna kadar kâra geçecek? Bunu bilemiyoruz, ancak bu model ve projeler ne ise UEFA’ya pek inandırıcı gelmemiş olsa gerek ki Galatasaray’a ceza vermekten vazgeçmedi.

Galatasaray Sportif A.Ş. bu sene kâr açıklamazsa ne olur? 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 28’inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince mevzuata uygun olarak hazırlanmış finansal tablolarına göre üst üste beş yıl dönem zararı eden halka açık ortaklıklarda, oy hakkına ve yönetim kurulunda temsil edilmeye ilişkin imtiyazlar Kurul kararı ile kaldırılır. Galatasaray Sportif A.Ş. sermayesinin %25’ine tekabül eden ve Galatasaray Spor Kulübüne ait olan 5.411.250 TL değerindeki A grubu paylar, sahibine 7 kişilik Yönetim Kurulu’nun 6 üyesini belirleme hakkını vermektedir. Nama yazılı olan bu paylar devir ve temlik edilemez, teminat olarak kullanılamaz, rehin edilemez ve üzerlerinde hiçbir hakiki veya hükmi şahıs lehine intifa hakkı tesis olunamaz. Bu kısıtlamaların gerekçesi esas sözleşmenin 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında “Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin, şirket yönetimi üzerindeki hakimiyetini kaybetmesini engellemek” olarak açıklanmaktadır.

Sözün kısası, Galatasaray A.Ş. bu sene de zarar açıklarsa Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin şirket yönetimi üzerindeki hakimiyeti sona erecek! Bu nedenle, Galatasaray Sportif A.Ş., Spor Kulübünün yönetimdeki hâkimiyetini koruyabilmek için ne yapıp edip “sembolik de olsa” kâr açıklamak zorunda. Bu sene Galatasaray Sportif A.Ş.’nin finansal tablolarını inceleyecek Bağımsız Denetim Şirketi’nin işi gerçekten çok zor! Bakalım mucize gerçekleşecek mi? Haftaya spor şirketlerinin neden böyle kötü yönetildiklerine ilişkin görüşlerimi ve tartışma yaratacağına inandığım bir önerimi köşemde paylaşacağım.

Saygılarımla,

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • totti190502 Temmuz 2016 03:25

    Malesef bu sene zor gs nasıl kurtulacak bu şekilde.

  • ali01 Nisan 2016 10:45

    size zorlamı veriyorlar bu hisseleri

  • KOYU-YORUM29 Mart 2016 19:04

    Sn.FENASi, yazar çok güzel bilgiler aktarmış, yıllar itibari ile GS nin zararlarının nasıl İSTİKRARLI arttığını vermiş,borsa sitesi olduğu için yatırımcıyı aydınlatıyor ama sen aşağıdaki yorumu GS TV ye veya GS web sitesine yazabilirdin. Bu sorduklarını soracağın kişi aslında UNAL AYSAL dır.Sn.Aysal nasıl "ossurup ossurup zararları ipe dizer gibi bilançoya dizmiş" bizde öğrenirdik sayende. Yazara zarar etmiş bir GS yatırımcısı olarak teşekkür ediyorum keşke 2 yıl önce böyle bir yazı olsaydı.

  • AV. M. AYDIN DÜNDAR29 Mart 2016 14:52

    GÖKHAN E-POSTANI GÖNDEREBİLİR MİSİN

  • emekci29 Mart 2016 10:47

    devleti bu kadar aciz duruma düşürmemek lazım. yetkililer sorumluluk almayı da bimeli

  • haydar28 Mart 2016 15:01

    Şirket sembolikde olsa kar açıklar. Hisseler tavan tavan gider. Bir 5 sene daha zarar açıklama hakkı kazanırlar.. Sonrası malum.. Var mı duy diyen bu işlere.. Yok ..O zaman bu devran böyle dönmeye devam eder.

  • fenasi28 Mart 2016 11:14

    Keşke bu son derece aydınlatıcı (!) ve de öğretici (!) ulvi fetvalarını aslında ekonomik olarak Galatasaray'dan binbeter durumdaki Fenerbahçe'n için yazsan da aydınlansak! Ama yemez; çünkü önce zaten Fener yağdanlığı siten izin vermez. Verse bile Aziz adamın ağzına eder. Hele bir SPK kurallarını anımsatıpr manipülasyon, yanlış bilgi verme gibi ukalalalıklar yapmıyor musun, insanın orta nahiyedeki mafsalıyla gülesi geliyor. Peki zatıaliniz halka açık bir şirket hakkındaki bu ' ossur ossur ipe diz' zevzeklikleri yapma cüretini nereden buluyorsun? Camianın başında höt diyecek bir babayiğit olsa alayınızı öper, ama.. Hayri Kozak gibi bunaklar, Adnan Öztürk gibi lagalugacu yancılar ancak lise sıralarına öterler. Editör bunu da yayınla, yayınlamazsan ..... nokta noktaları sen doldur!