İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Çılgın yatırım mümkün mü?

20 Haziran 2017, 13:38 - -

Son yıllarda bir “çılgın” yatırım furyasıdır gidiyor. Her yatırımın en büyüğünü her alanda biz yapmak zorundayız gibi bir yaklaşım var. Bunlardan sonuç alınıp alınmadığı ayrı bir tartışma konusu. Türkiye’nin hali hazırda var olan büyük yatırımlarını aşağıdaki listede inceleyebiliriz:

Yatırımlara ilişkin AA sitesinde şu yorum tüm bakış açısını özetliyor:

Son olarak bu kervana borsa şirketlerinden SASA katıldı. KAP sitesinde çıkan habere göz atalım:

SASA yıllarca kendi halinde ADANA civarında çalışan bir şirketti. Sabancılar tarafından 2015 yılında çoğunluk hissesi 102 milyon USD karşılığında Erdemoğlu Holding’e satıldı. Bu da şirketin değerini yaklaşık 200 milyon USD tutarına getirir.

Grafiğe bakalım, satış gerçekleştiğinde fiyat 1 civarında:

2016 yılı ortasından itibaren hisseler 9 kat değerlendi!

Durup düşünelim. 102 milyon USD verilen bir şirkete 3,7 milyar USD yatırım yapmak ne kadar gerçekçi? Yatırım bu kadar büyük olunca insan oturur fabrikayı da sıfırdan kuruverir. Sonrasında arazilerin değerlendirilmesi meselesi var. Sabancılar satarken fabrika arazisini bedavaya vermiş olamazlar sanırım, o gün bahsedilmeyen değer bir anda 600 milyon TL olarak çıktı karşımıza ve bedelsiz olarak dağıtılacak. Nakdi olmayan bir değer artışı hisse senedi sahiplerinin olacak.

SASA 4 milyar USD civarında dile getirilen yatırım ile ATAK helikopteri projesinin hemen üstüne çıkmış olacak.

Bu kadar büyük fonlamanın bu dönemde yapılmasının pek imkânı olduğuna inanmak zor. T.C. Hazinesi %5-6 civarında borçlanıyor. Bu yatırımın da daha düşük fonlama alması zor (yapılabilirse). 10 yılda yıllık faiz 200 milyon dolar eder ki her sene başlangıç değerine göre 2 SASA eder. Yatırımlar sonrasında şirketin en az yılda ekstra 300 milyon USD kazanması gerekir ki faizi ödesin ve yatırımından yılda %2,5 kazansın. %5 kazanması için faiz öncesi 400 milyon $ kazanması gerekir.

Grafikte Eiffel kulesinin sol tarafı tamamlanmış sağ tarafa müşteri aranıyor gibi görünüyor:

Rakamlara bakınca bana SASA yatırımı yapamaz gibi geliyor, tabi ki yanılıyor olabilirim ama bu boyutta bir şirket için aşırı büyük bir rakam. Madem bu kadar büyük bir fırsat var Sabancılar niye bu yatırımı yapmadılar diye insan düşünmeden edemiyor.

Rakamlar neden çok yüksek geliyor onu da izah edeyim. Dünya en büyük 50 kimyasal firması 2015 yılı faaliyet karı 5,7 milyar USD:

Kâr marjı %9.

Aynı yıl yapılan toplam yatırımlar 4,5 milyar dolar civarında:

SASA dediği yatırımları yaparsa dünya devlerinin 2015 yılında gerçekleştirdiğine yakın bir yatırımı tek başına yapmış olacak.

Son olarak SASA finansal oranlarını da inceleyelim:

Bence fiyat aşırı yüksek. Bu değerlemeler de bir anda ortaya çıkan çok büyük iddialar. Gerçekleştirilirse süper olur ama gerçekleştirilmesini bir an bile olası saysak zaten fiyata yansımış durumda. Bölünme sonrası GOODY hissesine benzer bir hareket olabilir. Hatırlayalım:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Özgür12 Nisan 2018 23:12

    Zaten yapacak olduğu yatırımı yani Pet üretimini Türkiye fazlasıyla ithal ediyor. Bunu neden hiç hesaplamıyorsun.

  • yasar28 Haziran 2017 11:06

    emekci davul zurnanya duyurmuyor kapa acıklama yapıyor yanlış biliyorsun

  • Emekci23 Haziran 2017 12:32

    Simdi soyle dusunun. Sirketinizin yatirim yapip cok para kazanacagini dusunuyorsunuz. Bunu niye davul zurna ile millete duyurursunuz? Size ne gibi faydasi olur? Bence devlet bankalarindan kredi koparmak icin siyasileri etkilemeye yonelik bir caba

  • samet22 Haziran 2017 08:09

    sasanın yatırımı eleştriliyorsa bilinki bu yatırım yapılacak ve başarırı olacaktır sasa yatırım yapacak fabrikanın tezgahlarının siparişini vermiş c. başkanına kadar konuyu iletmiş kapa acıklamada bulunmuş yatırımla ilşkili her turlu devlet tevşiği ve banka tahudini almış sasa adamın yazdığına bak bu yazıyı rakıp firmalar yazdırmadığını nerden biliyoruz bu yatırım başarıya ulaşacaktır körülen köy kılavuz istemez ytd

  • Okie Dokie21 Haziran 2017 11:36

    Bu SASA hissesini 8 - 8.50 TL arasından alanların paralarına yazık ettiler. Çok yazık bu fiyatlardan SASA alanlara. Daha bir kaç ay önce 3 TL olan hisseyi 8-8.5 TL arasından KY'ya ittirdiler. Sene sonu 5 TL gibi dengelenir fiyatı. Yatırım tavsiyesi değildir. Kişisel görüşlerimdir.

  • Evren Bilginler21 Haziran 2017 07:41

    Rahmetli Sabancı yasasaydi ve Mehmet Emin Karamehmet ile Cem Uzan 'ın başına gelenleri görseydi iyi ki cep telefonu lisansı almamışım derdi. Sonradan kurulan AVEA nin durumu da ortada. Bugün Telsim kimin Tcell kimin? Kaça satildilar ve satıştan eski sahipleri bir pay alabildiler mi?

  • ozgur21 Haziran 2017 06:50

    Intra bey in hesabı haklı, bilemem ne kadar kazanıp ödemesi lazım o krediyi hemde usd riski ile, devlet garantili mi, başka bilinmeyen mi var yoksa, ha bu para bizde var diyorsa memleket tanıyamamış bu vatandaşı demek ki... Sabancı örneğinde sapla samanı karıştırmayın cep yeni bilinmeyen iş o zamanlarda ama adam bildik işini şirketini sattı, o bilmiyor mu yatırım yapmayı?? .... tekel olmak için aldı şirketi yoksa yenisini kurar o paraya... senelerce sürecek bir yatırım için hemen 8-9 kat artar mı hisse? Yani piyasa her zaman abartır. Akıllı olun!

  • Akif zorlu21 Haziran 2017 04:15

    Sasada degilim oncelikle 8.50 ikinci gelisinde sattim tekrar almayi bekliyorum. Yatirim hesabi 102 milyona alinan bir sirket 3.6 yatirim yapacak diye hesaplanmaz. Aldiktan sonraki 2 yillik surec ve bu surecte degisti ve neden bu karar alindiya bakilir. Satin alindigi rakami ozetlerseniz hata edersiniz. Apple batmak uzereyken baska bir fonla desteklenerek ve sirketten ayrilan steve jobs geri getirildi dunya devi oldu. İsdemir çöp yigini iken 6 milyar usd yatirim yapildi. Hatta yatirim yapan eregliyi bile gecti satis ciroda yani demek istedigin hesaplama . Bu haber yanli ve art niyetli eger yarin yukselme olursada bunun cevabi niteligi tasiycaktir.

  • fkirci bey21 Haziran 2017 03:24

    Bir adam yazısında madem öyleydi sabancı neden yapmadı diyorsa ben o adamın yazdığı yazıya 1 gram anlam yüklemem. O zaman bil Koç'a land rover teklif edilir. 20 yıl önce parası olmasına ragmen aklı yatmadığından otomotivde dev yatırımları oldugu halde girmez. suan range dunyanın lider otomotiv üreticilerinden. az bilin yazmak zorunda degilsiniz. ben mühendisim yatırım hesaplamak benim işim.

  • erdal birdal21 Haziran 2017 03:03

    Merhaba Ben end mühendisiyim. işim meslegim fabrika yapmak kurmak. gap elektrik iskenderun , tosyalı tat metal siemens gibi dev kurumlara iş yaptım. Bir şirketin beklenmedik işler çıkarması öncelikle yönetimle başlar. Düşünülmeyeni düşünmek veya herkesden farklı ele almak bazende rüzgarı arkana almak gerekir. Katma değer katmanın en güç tarafı fark yaratırken duygusal davranıp + ve - leri hissedememektir. Hissenin gerçeklerinin başladığı ilk adım yatırım icin hazır olan krediyi 1 kamu 2 özel banka paylaşmış durumda. Ben buna benzer bir yorumu aselsan zamanında okumuştum aynı kişin agzından ben yanılmışım yazısınıda okudum. ne değişti etkilenen insaların vebaline girdi. sonuç olarak bunu yapabileceğinin sinyalleri çok kuvvetli. 2. ve 3. dönem karları bunların onayı niteliğindedir.

  • Okie Dokie21 Haziran 2017 00:20

    Yazıya başından sonuna kadar katılıyorum. Yarın ilk bir saatte -%20 yapacak Allah'ın izninle. Yatırım tavsiyesi değildir. Kişisel görüşlerimdir.

  • Akıncı beyi 20 Haziran 2017 23:23

    İntira arkadaşım adam zaten bir anda 3.5 milyar dolarlık yatırımı bir anda yapmayacak 8 yıllık bir süreç bu. Tabi bu süreç içerisinde de karını artırarak yola devam edecek. Ayrıca Sabancı zamanında ne kadar kar ediyordu şimdi nekadar kar yapıyor. Adam 2015 ten bu yana karını ne kadar artırmış bir bak. Ondan sonra analiz yap bence....

  • KIRIMLI20 Haziran 2017 18:38

    Madem fırsat vardı sabancı niye yapmadı diye bir soru olamaz.Rahmetli Sakıp Sabancı zamanında cep telefonu yatırımını getirdiler önüme aklıma yatmadı reddettim şimdi “içim yanıyor ağam içim yanıyor”diye kendine has üslübuyla anlatmıştı.Her işadamının bakış açısı farklıdır.Satılan pek çok şirkette bu duruma rastlanabilir.Yeni alan yatırımcı daha dinamik davranır genellikle..

  • Birisi20 Haziran 2017 18:34

    Sasa ya yapılacak 3.65m $ yatırımın sadece polyester ham maddesi ile sınırlı kalacağını düşünmüyorum. Toplam yatırım sasa nın ederinin 2 katından bile fazla. Petrolün işlenmesiyle PTA, MEG, polimer vs ham madde üretiminin yanında diğer petrol ürünlerinin de üretilebileceği rafineri tarzında bir petro-kimya işletmesine dönüşecek bir yatırım yapacaklarını düşünüyorum. Bu kadar büyük yatırım başka ne için olabilir ki? Yatırım tavsiyesi değildir. Şahsi düşüncelerimdir ve her hangi bir dayanağı yoktur.

  • Mehmet Öztürk20 Haziran 2017 18:14

    Mükemmel bir yazı. Ama o veya bu şekilde millet parasını 7'ye - 8'e katladı.