Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsanın şanslı ayları

24 Mayıs 2016, 10:17 - -

Hatırda kalmaz satırda kalır diye meşhur bir deyim vardır. Borsa Gündem’de yazıyor olmanın en güzel taraflarından biri de tüm yazıların arşivde duruyor olmasıdır. Böylece geçmiş yazıları inceleyip yazılan stratejilerin zamana direnip direnemediğini anlayabiliriz.

2014 Aralık ayında yazdığım yazıda BİST100 endeksinin aylık performanslarını incelemiş ve tarihsel olarak BİST100 endeksinin Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında iyi performans göstermediğini iddia etmiştim. Veriyi 2002 yılından başlatırsak Ocak ayı da kaybettirenlere dahil oluyordu.

Yazının stratejisi:

-Aylık açılış-kapanış verileri kullanılacak

-Ayın açılış fiyatından alıp kapanış fiyatından satacağız

-Veri seti 1988-bugün

Yazıda veri seti olarak Finnet kullanmıştık, bugün ise Matriks terminalden elde ettiğim verileri kullandım. Hesaplamalarda küçük de olsa bir fark var bu da borsanın açılış fiyatı verilerinden kaynaklanıyor olsa gerek. Getirilerdeki farklar stratejinin genelini etkilemiyor. Matriks’te 1992/6 tarihinden itibaren aylık kapanışlar mevcut.

Elimizdeki güncel veri ile hesapladığımız BİST100 aylık açılış-kapanış getirilerine göz atalım:

En alt satır ayların pozitif getiri oranı. Örneğin Ocak aylarında BİST %58,33 oranında pozitif getiri elde etmiş. Nisan aylarında bu oran %75. Mayıs aylarında %29.

Yazıyı 2014 son günü yazdığımıza göre out-of-sample örneklem dışı testleri 2015 ve 16 yılları için gerçekleştirmiş sayılabiliriz.

Mayıs-Ağustos ve Kasım aylarından kaçındığımız 2015 yılında strateji %5,61 zarar etti, BİST zararı %20,93 oldu. 2016 yılında ise Mayıs ayından kaçınınca getiri iki katından fazla artmış durumda.

Bu kadar basit bir stratejiyi neden uygulamayız? Cevabı içinde saklı: Basit olduğu için. Portföy yöneticileri, yatırımcılar nedense basit stratejilere pek prim vermezler. Söylem ise hep aynıdır: Geçmişte oldu bitti şimdi olacağının garantisi var mı? Tabii ki hiçbirşeyin garantisi yok ama istatistikler de özellikle borsada binlerce kişinin katılımı ile oluşuyor ve sürekli tekrarladığınızda mutlaka avantajlı çıkıyorsunuz.

Stratejiyi BİST yatırımı yapmadığımız aylarda net %10 kazanacak şekilde modellersek faizli, faizsiz ve BİST100 grafiklerini birlikte inceleyebiliriz:

Faizi de denkleme katarsak getiriler çok yükseliyor.

Yıllık getiriler ve Sharpe rasyolarına da bakalım:

Strateji 25 yılın 15’inde BİST endeksinden daha yüksek Sharpe rasyosu üretmiş durumda bu da başarılı olduğunun bir diğer göstergesi. Özetle son 2 yılı örneklem dışı olmak üzere borsada bir mevsimsellik olduğunu rahatlıkla iddia edebiliriz.

Kötü aylar: Mayıs-Ağustos-Kasım

Mükemmel aylar: Nisan-Temmuz-Ekim-Aralık

 Dosyayı incelemek isteyen okuyucularımız bu bağlantıyı kullanabilir.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)