Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsalarda yükseliş rüzgarı ve 3 önemli gösterge

02 Kasım 2017, 08:22 - -

Dünya borsalarında yaşanan yükseliş dalgası Borsa İstanbul’u da yukarı çekti. BIST 100 tüm zamanların rekorunu kırarken, dolar kuru da tırmanışta. 2018’e rekorlarla girebiliriz.
Dünya borsalarında yaşanan büyük yükseliş dalgası Borsa İstanbul’u da yukarı taşıyor. BIST 100 Endeksi tüm zamanların rekorunu kırdı. Endeks 113.055 seviyesine kadar yükseldi. ABD vize krizi, Alman Bankalarının Türkiye’ye finansmanı kısacağına yönelik haberler, üst üste yayınlanan olumsuz raporlara rağmen Borsa İstanbul çıkışta. Üstelik kredi kuruluşları Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülkeler arasında bile göstermiyor. Tüm bunlara rağmen çıkış devam ediyor. Borsa yükselirken dolar/TL kuru da ralli yapıyor.
Grafikler 2018’e girerken piyasalarda yeni rekorların kırılacağını gösteriyor. 2018’in ilk çeyreğinde ise fiyatlarda oluşan balonlar patlayabilir. Ancak kısa vadede tüm olumsuz gelişmelere rağmen güçlü trend korunuyor.

Bu yazımızda piyasalardaki 3 önemli göstergeyi inceleyeceğiz. Yatırım yapmadan önce bilmeniz gereken 5 önemli kuralı hatırlatacağız.

Üç önemli gösterge
1-Borsada yabacıların ağırlığı

Borsada yabancıların ağırlığı yüzde 65,21 seviyesinde. Bu tek başına sadece bir veri. Fakat bu veriyi geçmiş fiyat hareketleri ile değerlendirdiğinizde önemini görebilirsiniz. Borsadaki yabancı payının geçmiş dönem hareketi bize gelecek hakkında ipucu verecektir. Öncelikle geçmiş dönemde yabancı payının en düşük ve en yüksek hangi seviyeleri gördüğünü inceleyeceğiz.

Kaynak: Analizexpert.com

Geçmiş verileri incelediğimizde borsadaki yabancı payı 2012-2014-2016 yıllarında yüzde 61’lere kadar geriledi. En son 2017’nin başında yüzde 62’leri görerek döndü. Demek ki borsadaki yabancı payı yüzde 61-62’lere geldiğinde artık bu seviyelerden döneceğini düşünebiliriz. Öte yandan yüzde 65’lere geldiğinde yabancı payı aşağı dönüş başlıyor. Yani kritik bir noktadayız. Ya yüzde 65’lerden aşağı dönüş başlayacak ya da yüzde 72’ye doğru çıkış sürecek. Peki, yüzde 72’ye gitmemiz için şuanda bir neden var mı? İşte bu grafik size bu soruyu sormanızı sağlayacak.

Kaynak:http://www.finnet2000.com/f2000plus/EndeksAnaliz/Endeks/GecmiseDonukKapanislar/XU100 , Fta40 
Borsada yabancı payı yüzde 68’lere doğru çıkış yaşarsa borsada rallinin hızlanarak devam ettiğini görebiliriz.

2- Dolar bazında BIST 100 Endeksi

Borsada yabancılar hisse senetlerinin yüzde 50’sinden fazla paya sahip. Dolayısı ile yabancılara yollanan tüm raporlarda dolar bazında değerlendirmeler yapılmakta. Siz TL bazında grafiklere bakarken dolar bazında gelişmeleri kaçırıyor olabilirsiniz. Mutlaka dolar bazında da grafikleri izlemelisiniz.

Kaynak: Fta40

3- Reel Kur Endeksi

Reel kur endeksi doların bulunduğu seviye hakkında size bilgi verir. Reel kur endeksinin dip seviyelere gerilemesi TL’nin ucuzladığına işaret eder.

Dolar kurunda ralli sürüyor

Dolar kurunda ralli devam ediyor. Dolar/TL 3,82 seviyesine yükseldi. Yükselen trend korunduğu sürece kurdaki çıkış devam edecektir. Eylül ayından bu yana devam eden yükselen trend kırılmadığı sürece dolar/TL’de pozisyonlar korunabilir.

Powell etkisi ile gerileme yaşanabilir mi?

Bütün gözler ABD’de Trump’ta. Fed başkanlığı pozisyonuna hangi ismin geçeceğini Perşembe günü duyurmayı planlayan Trump'ın Fed Guvernörü Jerome Powell'ı seçmeye eğilimli olduğu söyleniyor. Trump'ın kısa listesindeki diğer adaylar içerisinde Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor, eski Fed Guvernörü Kevin Warsh ve şu anki Fed Başkanı Janet Yellen yer alıyor. Powell’ın FED başkanlığı için seçilmesi dolar/TL kuruna nefes aldırabilir. Trend desteği test edilebilir.

Yatırım yapılmadan önce bilinmesi gereken 5 önemli kural:

1-Raporları analitik bakış açısı ile okuyun

Bir yatırımcı olarak iyi bir gözlemci de olmanız gerekiyor. Hem yerli hem de yabancı raporları okumalı ve değerlendirmelisiniz. Bunu yaparken de yine analitik bakış açınızı kullanmalısınız. Grafikleri ve rakamları okuma yeteneklerini geliştirmelisiniz. Böylece raporlarda asıl vurgulanmak isteneni çok net görebilirsiniz.

2-Uzmanları dinleyin fakat kararı kendiniz verin

Grafikler, raporlar, değerlendirmeler, yazarlar… Tüm bilgi akışını bir süzgeçten geçirerek kendi analizlerinizi yapabilirsiniz. Bir hisse senedinde ya da yatırım aracında “al” değerlendirmelerinin reel koşulları var ve fiyat hareketleri de destekliyorsa, sizin bu enstrümana yaklaşımızı da ölçmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan bir parayı “al” veren herhangi bir enstrümana yatırdığınızda mutlaka dönüm noktalarında duygusal tepkileriniz artacaktır. Oysaki yatırıma ayırdığınız bir para ile bu değerlendirmeyi yaptığınızda, piyasaların dönüm noktalarında her düşüş ve çıkış sizin için fırsat oluşturacak. Mutlu yatırımcı olmanın yolu da buradan geçiyor.

3-Gereksiz risk almayın

Yakın izleme pazarında olan, öz sermayesinden fazla borcu olan, sürekli zarar açıklayan, yatırımcısı ile karını paylaşmaktan uzak olan, sürekli bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerden uzak durun. Fiyat hareketlerinde, getirilerinde istikrar olan, volatilitesi çok yüksek olmayan yatırım enstrümanlarına yönelin!

4-Donanımınızı artırın

Analiz araçlarınızı mutlaka artırın. Farklı bakış açıları ile gelişmeleri değerlendirebileceğiniz indikatörleri, göstergeleri izleme ekranlarınıza dahil etmeye çalışın. Kısa vadeli göstergelerin yanında uzun vadeli göstergeleri de izleyin. Yaklaşımlarınızı pozisyonunuza göre değil, objektif bakış açısına göre realize edin. Pozisyonunuz bozulduğunda moraliniz bozulmaması için önceden tedbir alarak kırılma noktalarında mutlaka stop-loss koyun.
5-Analizlerinizi basitleştirin
Çok karmaşık analizler yerine genel trendleri takip edin. Analizlerinizi basitleştirin. Basit analizler gelişmeler ve haber akışları içerisinde kaybolmamanızı sağlar. Trendler değişmedikçe çok fazla pozisyon değiştirmeyin.

Not: Görsellerin büyük hali için üzerine tıklayın...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)