Gizmen Nalbantlı [email protected] Gizmen Nalbantlı

Borsalar rekorlara ara verdi

14 Ağustos 2017, 07:02 - -

Geçtiğimiz haftaya Kuzey Kore ve ABD’nin arasındaki gerilim damga vurgu. Bu yaşanan nükleer savaş kavgası son dönemde rekorlar kıran endekslere yüzde 2’ye yakın kayıplara neden oldu. Güvenli varlıklardan altın ise haftayı %2’nin üzerinde yükselişle tamamladı.

ABD tarafında ise Cuma günü gelen enflasyon rakamları kafaların biraz daha karışmasına neden oldu. Açıklanan rakamlar beklentilerin altında kalırken, FED’in düşüş geçici dediği kalemler çıkarılsa da enflasyon tat vermiyor.

Özellikle istihdam piyasasındaki iyileşmenin henüz enflasyona yansımaması FED üyelerini düşündürüyor. Kısa vadede enflasyon bir süre daha düşük kalabilir. Ancak ben uzun vadede %2 hedefe ulaşacağını düşünüyorum. Zaten FED bu hedefe ulaşacağına inandığı için faiz artıyor.

Diğer bir nokta ise FED önümüzdeki dönemde olası bir resesyon riskine karşı faizleri yüksek tutmak istiyor. Eğer ekonomi tekrar bozulmaya başlarsa bu sefer faiz indirip parasal genişleme yapma gibi bir silahları olmayacak.

Cuma günü gelen rakamlardan sonra piyasayı faiz artırımına inandırmak ise daha zor olacak. Bu yüzden FED’in önümüzdeki dönemde atacağı adımlar, piyasada yıl başından bu yana geçen süreye göre daha sert hareketlere sebep olabilir.

Yıl başından bu yana borsalara ciddi bir şekilde para girişini olduğunu ve genel olarak tarihi rekorlar kırdığını biliyoruz. Genel olarak bir düzeltme gelmesi ihtimaline karşı dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

Endeks tarafında baktığımızda 106 bin ilk destek olarak karşımıza çıkıyor. Sonrasında ise yükseliş trendleri 104 bin 825 ve 100 bin 800. Bu seviyelere kadar olacak düzeltmeler normal ve olması gereken hareketler. Kısa vadede 106 binin üzerinde 108 bin 600 kuvvetli direnç olacak.

Dolar tarafında yatay hareket devam ediyor.  Kısa vadede 3.55’in üzerinde 3.5775 seviyesini önemli direnç olarak görüyorum.  Bu seviyenin üzerinde 3.64 görülebilir. Günlükte Tobo formasyonu dikkat çekiyor. Yıl sonunda 3.80 beklentim devam ediyor. Piyasada trade eden yatırımcılar için 3.51 stop bölgesi olarak değerlendirilebilir.

Faiz tarafında ise haftayı 11.60’ın üzerinde kapattık. Daha önceki yazımda 11.60’ın üzerinde sert hareketler olabileceğini yazmıştım. Bu ilk hafta kapanışı 2 hafta bu seviyenin üzerinde yapacağımız kapanışlar sonrası gösterge tahvil faizinin %13 seviyesine yükselebileceğini düşünüyorum. Yeni aralık %8-%11 ‘den %11-%13’e çıkabilir.

Gram altında ise ons altındaki yükseliş ile birlikte 146 seviyelerine kadar geldi ve yükselen kanalın içine girdi. 145.70 seviyesinin üzerinde kalması önemli. 147.40 ilk direnç. Geçilmesi ile 151-155 bölgesine doğru yükselişin devam edeceğini düşünüyorum.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)