Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Borsadaki büyük tecrübe

03 Nisan 2017, 09:38 - -

Bu haftaki nostalji bölümümüzde 1994 Çiller krizi yer almakta.5 Nisan kararları olarak literatüre geçen bu kriz o dönem için ekonomiye ve piyasalara çok büyük tahribatlar vermiştir.Gecelik faizler %1000 seviyelerine tırmanmış dolar kuru 15 binlerden 45 binlere kadar sert çıkışlar yaşamıştır. O günkü gazetelerden toparladığım ilginç manşetleri sizlerle paylaşmak ve o günleri tekrar hatırlatmak istedim.Bu günleri tekrar gözden geçirmenin tecrübe ve yaşanmışlıklar açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Ekonomide o günün şartlarında çıkan ateşi söndürmek için alınan tedbirlerden en önemli olanı %80 net getirili Çiller bonosuydu. Bir başka önemli gelişme ise ekonomik krizin patlamasıyla birlikte borsa endeksinin düşmekte zorlanması ve kriz sonrasında alınan önlemlerle birlikte bir sene içerisinde endeks bazında 5 katına çıkması krizlerin sonuçlarını analiz etmek açısından oldukça önemlidir.

O günlerle ilgili yaşanan türbülansa ait gazete manşetlerinden bazılarını sizlerle paylaşmak istedim.Dolarda yaşanan sert dalgalanma faizlerde %100’ün altında mevduatın kalmadığına dair atılan manşetler,batan bankalar ile ilgili manşetler,bir taraftan yatırımcıların çaresizliği diğer taraftan işinden olan insanlar krizin ne kadar derin ve etkili olduğunun göstergesiydi.

Bence tecrübe edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi kriz patlayana kadar IMKB nin aşağı doğru dalgalanması,kriz sonrasında ise fiyatların hızla yukarı doğru kaçarak kriz öncesi endeks değerinin bir sene içerisinde 5 katına yükselmesi gelecek açısından not alınması gereken önemli detaylardı.Sonraki krizlerde de tıpkı bu krizde yaşananlara benzer durumların yaşanması  yaşanan krizlerde tecrübe kazanan yatırımcıların alacakları kararlar açısından oldukça önemlidir.

Referandum tarihi yavaş yavaş yaklaşmaya başlarken piyasalarda piyasalarda işlem hacminin azaldığını,alıcılarla satıcıların beklemeye geçtiğini gelen önemli haberlere göre piyasanın tepki vermeye devam ettiğini görmekteyiz.Teknik olarak bir analistin hoşuna gitmeyecek formasyonlar oluşmasına rağmen piyasanın tutunduğunu görebiliyoruz.Bu formasyonların şimdilik çalışamamasının en önemli sebebinin yukarıdaki tabloda saklı olduğunu düşünüyorum.Viop takasında alınan pozisyonların bozulmadan devam ettiğini net bir biçimde görmekteyiz.Piyasanın yatay hareketten çıkabilmesi için mevcut takasta değişimler olması gerekmektedir.Bu değişimleri sağlıyacak en önemli temel etken referandum sonuçları olacaktır.Sonuç ne çıkarsa çıksın takas tablosunda yaşanancak olan değişimler piyasaya yön verecektir. Teknik olarak grafiğimizde yaşananlara göz atıcak olursak;

Çağın vebası(viop) grafiğini uzun zamandır sizlerle birlikte takip etmekteyiz.En önemli kıstasımız 2013 ve 2015 yıllarında oluşan iki tepenin yarattığı ve 112.500-112.700 aralığında oluşan satış baskısının piyasada etkili olmasıdır.Yine daha önceki analizlerimizde vurgulamaya çalıştığımız 3.dalga hedefi olan(mor) şans eseride ikili tepe direncine denk gelen 112.700 hedefinin piyasanın önüne duvar gibi etkili olmasıdır.İki büyük direnç bölgesinin çakışması fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam etmektedir.Gelelim geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz yükseliş trendi kanalının(yeşil) akibetine.Çıkış kanalının geçtiğimiz hafta Çarşamba günü aşağı kırıldığına şahit olduk.Tabiki bu kanalın kırılması şartlar ne olursa olsun satış yapılmasını gerektiriyor. Tekrar kanalın içerisine girilebilir mi?Tabiki girilebilir hele hele bizim viop şartlarında hiç süpriz olmaz!Kanal içerisine girebilmemiz için 110.000 lerin yukarı doğru aşılması gerekmektedir.Kanal içerisine girdiğimizde tekrar pozisyona girme şartı ortaya çıkacaktır.Kanal içerisine giremez isek önümüzdeki günler neler yaşanabilir? Çıkış kanalı kırıldığı anda yerini grafikte de göreceğiniz üzere düşüş kanalına(lacivert) bırkamıştır.Hareket tarzı bu kanalın destek ve direnç sınırları içerisinde gelişecektir. Zaten 6 Mart tarihinde aşağı yönlü başlayan dalganın a dalgası olduğunu kabul edersek bu dalga boyu (112.575-108.525=4050) puandır.9 Mart tarihinde başlayan tepki b dalgası ise 21 Mart tarihinde 111.950 tepesi ile sona ermiştir.Bugünlerde yaşanan dalga c dalgası olarak etiketlenirse (111.950-4050=107.900) en az hedef olarak dalga analistlerinin tespit ettiği bölgedir.Bu seviyenin altına gidebilirmiyiz? Gidebiliriz.C dalgaları için genelde en az A dalgasının boyu veya fibonacci katları kadar gelişmesi beklenir.Bir önemli hesaplama yöntemi ise çıkış kanalının(yeşil) boyunun

ölçülerek kırılma hedeflerinin belirlenmesidir.Yukarıdaki grafikte de bu hedefin en az neresi olabileceğini göstermeye çalıştık. Önemli bir teknik uyarı ise oscillatör indikatörünün sıfır çizgisinin altına kaçması ve piyasanın bir müddet boğa sürecinden çıkıp ayı sürecine girebileceğini göstermektedir.Peki kanalın içerisine giremez ve aşağı doğru süzülürsek hangi bölgelerde alıcılarla karşılaşırız? İlk olarak 107.900 destek seviyesi sahnede olacaktır. Sahne bu desteğe dar gelirse o zaman önümüzde gerçekten ama gerçekten çok önem verdiğim 105.000 destek seviyesi sahne alacaktır.Bu seviyeyi önemsememin sebebi çok kuvvetli bir çıkış yaşadık.Bu çıkışa yakışır kuvvetini kanıtlayabilecek olan %25 yada %38.2 fibonacci desteklerinin bir tanesinden hareketin tekrar yönünü yukarı çevirmesini beklerim.Peki beklediğimiz kuvveti gerçekleştirebilecek haberler piyasaya düşmedi ve güç kaybetme devam ederse hangi seviye ön plana çıkar? 102.700-103.000 destek bandı bu realizasyonun son durağı olmalıdır.

14 Aralık 2016 tarihinde Al sinyali veren orta ve uzun vadeli indikatörümüz(sarı-kırmızı) pozisyonunun devam ettirmekte ancak ilk defa bir miktar zayıflamanın işaretlerini vermektedir.Çok farklı indikatör ve formasyonlarla çıkışın nabzını takip etmekteyiz.Tıpkı hastaneye yatan bir hastanın doktorlar ve cihazlar tarafından 24 saat takip edilmesi gibi bizlerde piyasaları an ve an teknik olarak takip etmekte ve oluşan formasyon olasılıklarını konsültasyon etmekteyiz.

Garanti Bankası uzun vadeli grafiklerimizde sıkışmanın devam ettiğini bu sıkışma esnasında oluşan çıkış kanalı(turuncu) içerisinde hareketin sürdüğünü görebiliyoruz.Kanalın tepe seviyelerinde fiyatların asılı kaldığını ancak kanalı yukarı yönde geçebilecek kuvvetinin olmadığını Ocak 2015 tarihinde başlayan düşüş ile Eylül 2015 te oluşan dibe karşılık yaşanan çıkışta %61.8 direncinde fiyatların kararsız davrandığını görebiliyoruz.

Biraz daha kısa vadeli grafiklerde ise 3.dalga hedefi olan 9.17 lerin harekete set çektiğini bu sırada oluşan yatay hareketin sonucunda oluşan çıkış kanalının işlevini sürdürdüğünü kanalın destek bölgesi olan 8.68 seviyesinin önümüzdeki günlerde oldukça önemli olduğunu kanal içerisinde hareketin devam etmesi halinde yukarıda tekrar 9.15 lerin hedef alınabileceğini,çıkış kanalının aşağı doğru kırılması halinde ise kanal boyu kadar geri çekilmenin kaçınılmaz olabileceğini belirtmek isterim.Aynı zamanda Viop grafiğine göre Garanti grafiğinin çok daha dirençli ve kuvvetli olduğu gözden kaçmamaktadır.

İyiler Her Zaman Kazansın...

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (48)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • T.Rauf Semavi16 Nisan 2018 21:55

    O donemde Abd fonlarinin aniden endeks bazli devolop almasi krizin sartli olarak nomaler sistemine girmistir yani sizin dusundugunuz gibi kesinlikle degil lutfen burdaki ky yanlis yonlendirmeyi derhal birakin...

  • Mehmet Kol21 Nisan 2017 17:02

    Borsagündem Bay Analiz ne zaman analiz yazacak bilgi verirseniz seviniriz

  • Deniz Büke21 Nisan 2017 17:01

    Bay analiz bu hafta bir analiz yazarsanız piyasa hakkındaki görüşlerinizi bizle paylaşırsanız seviniriz.

  • Ahmet ky20 Nisan 2017 14:53

    Hocam nerelerdesiniz özlettiniz kendinizi. Yurttaşındaysanız da bilgilendirme yaziverin koseye nerese olduğunuzu bilelim hiç olmazsa. Bu köse böyle boş kalınca biz ky iyi hissetmiyoruz.

  • Cemal20 Nisan 2017 01:48

    Hocamız bize limana çekilmemiz konusunda bir yorumunu okumadım, sadece topa basıp şöylebir etrafımıza bakmamız gerekdiğini söylemiş. Sanki?

  • Cemal20 Nisan 2017 01:44

    Yok yok hoca bizi bırakmaz, öyle birşey olsa bile benim bildiğim hocamız bizlere haber vermeden bizi bırakmaz. Büyük ihtimal benim düşünceme göre yurt dışına çıkmış olabilir ve çok yoğun olduğunu düşünüyorum. Hocama saygılar

  • Ahmet ky19 Nisan 2017 12:02

    Hocam nerelerdesiniz? 3 5 bilgisiz yoruma kızıp biz küçük yatırımcıları bırakmış olamazsiniz. Analizlerinize hasret kaldık.

  • Cema17 Nisan 2017 22:35

    Hocam asfaltın zemini tam sizegöre oldu Hadi hocam aglatın şu asfaltı

  • Cemal17 Nisan 2017 22:31

    Hocam, siz bu sözü eminim biliyorsunuz '' cahilin yanında susmuş kitapgibi ol '' Hocam seni seviyoruz. Size ait sizin teçrübelerinizi sizin sayfalarınızı okumak öğrenmek istiyoruz. Hadi hocam çıkın çıkında şu asfaltı aglatın Saygılar Cemal

  • Hikmet Avcı12 Nisan 2017 15:50

    Bay Analiz KY yi bırakma analizlerine devam et hasret kaldık

  • Metin12 Nisan 2017 10:41

    Bay Analiz yazılarını bekliyoruz. Referandum öncesi ky dostu bir analiz istiyoruz.

  • Kahraman 11 Nisan 2017 22:54

    Bay analiz sen yoksun piyasanın tadı tuzu yok analizlerini 4 gözle bekliyoruz

  • Sn.Bay analiz10 Nisan 2017 14:28

    Değerli yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.

  • Ayşe10 Nisan 2017 12:05

    Bay Analiz harikasın. Garip yorumlar yazanlara bakma senin yazılarını 4 gözle bekliyoruz. Haftada 1 yetmiyor daha fazla yazı istiyoruz.

  • Düzeltme10 Nisan 2017 10:15

    Arşiv ortada, kızacak bir durum yok. Çiller bonosu 3 aylık %50, bileşik %400 ile çıktı. Nokta.

  • Düzeltme209 Nisan 2017 23:14

    Düzeltme bende seni düzeltiyorum sen anladın

  • Düzeltme09 Nisan 2017 23:11

    Çok biliyorsun ya utanmadan birde düzeltme diye yorum atmışın

  • Düzeltme09 Nisan 2017 17:17

    Çiller bonosu 3 aylık net %50 yıllık bileşik %400 ile çıktı. %80 degil. Gecelik faizler 2000 yılı Demirbank krizi ile 1000lere çıktı. Çiller zamanı gecelik faiz bilinmezdi.

  • Haluk09 Nisan 2017 04:44

    Bay analiz baştacısın nice profesör diye geçinip ekonomi bildiğini sananlara ders verirsin

  • Kriz05 Nisan 2017 21:15

    Arjantin ve Yunanistandaki krizlerde de borsa coşmuştu.Para çok değersizleşince insanlar parayı korumak için altın alıyor ya da borsaya yatırıyor

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM05 Nisan 2017 18:22

    BAY ANALİZ EMEĞİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDİYORUM YAZILARINIZ İÇİN İYİ Kİ VARSINIZ. KİŞİSEL DÜŞÜNCEME GÖRE “BU ABSÜRT GÖRÜNSEDE “ BU YIL İÇİNDE YAPILACAK İKİNCİ SEÇİM SÜRECİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. BORSANIN SEÇİMLER ÖNCESİ VE SONRASI İÇİN DÜŞÜNCELERİNİZİ / MAKALELENİZİ PAYLAŞMANIZ MÜMKÜNMÜ.DÜRÜST VE İYİ İNSANLARA BOL KAZANÇ DİLİYORUM.SAYGILARIMLA.

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM05 Nisan 2017 18:16

    YÜREĞİNİZE SAĞLIK TEŞEKKÜR EDİYORUM.ÖZELLİKLE GAZETE KÜPÜRLERİNDEKİ BAŞLIKLAR İLE GEÇMİŞİ HATIRLARKEN, TEKNİK ANALİZLE GÜNÜMÜZÜ AYDINLATMANIZ GERÇEKTEN GÜZEL.HIZIR İYİLERİN VE DOĞRULARIN YARDIMCISI OLSUN.DÜRÜST VE İYİ İNSANLARA BOL KAZANÇLAR DİLİYORUM.SAYGILARIMLA.

  • GÖKHAN KÜLAH05 Nisan 2017 09:33

    MEYVE VEREN AĞAÇ HER ZAMAN TAŞLANIR,ELİNİZE SAĞLIK ÜSTAD,VAROLUN...SAYGILARIMLA.

  • Sektörden05 Nisan 2017 09:27

    Grafiklerin çözünürlükleri çok düşük anlaması çok zor oluyor. Geri plan beyaz seçilse ve çözünürlük yüksek olsa daha rahat incelenebilir.

  • Hakan Boz05 Nisan 2017 08:53

    Ne insanlar var ya bedavaya tecrübe okuyorlar hala yorum yapıyorlar...

  • ülke_tr05 Nisan 2017 01:41

    Tamamını okumadan teknik bilgide yoksulluk çeken niyeti bilinmezler yorum yapmış. Analiz temel teknik ne varsa aşkla dolu dolu yapılmış.

  • Gıyasettin04 Nisan 2017 13:03

    Tekincan burayı sallama duvarı sandın herhalde.Yedirmeyiz bu sayfayı sana!!!

  • Deli Ziya04 Nisan 2017 12:21

    Terbiyesiz adam önce emeğe saygı göster adamlar emek göstermiş yazmış koymuşlar sen önce bir teşekkür et sonra sorunu sor.Anlayana saz anlamayan davul zurna az.

  • Halo04 Nisan 2017 11:57

    Ya bırakın kardeşim boş boş yorum atmayı rahat bırakın bu köşeyi biz okuyoruz sen okuma kardeşim Teknikcanan

  • Sevilay04 Nisan 2017 11:55

    Teknikcan ne yazacaktı?Yukarıda direnç bölgesini aşağıda da destek bölgesini belirtmiş.Ne yazacakti 24 saat içerisinde şu fiyat mı olacak yazacaktı.Acemice yorumlar yapma burda

  • Deli Yürek04 Nisan 2017 11:50

    Biz teknikcan gibilerine bizim memlekette ÇIBAN yada SİVİLCE deriz.

  • Deli Yürek04 Nisan 2017 11:49

    Teknikcan boş boş mesajlar atma buraya kirletme bu ortamı.Öyle yada böyle sana ne okuma kardeşim o zaman bu analizleri.Borsagündem bu teknikcanı uzaklaştırın buradan.

  • emre04 Nisan 2017 11:14

    Analizleriniz gayet net ve anlaşılır,küçük yatırımcıya yol gösterir nitelikte.Değerli vaktinizi ayırıp,titizlikle hazırlamış oldugunuz öğretici yazılarınız için çok teşekkürler,emeğinize sağlık

  • HAKAN DUMAN04 Nisan 2017 09:24

    YINE HARIKA BIR ANALIZ OLMUS. EMEGINIZE SAGLIK HOCAM ;) SYG

  • Deli Yürek04 Nisan 2017 08:45

    Merak ediyorum sizin gibi kaç analist saatlerce vakit ayırıp bu tür yazılar yazıyordur.Emeğinize kaleminize sağlık hayranlıkla takip ediyor ve sizleri seviyoruz.

  • Teknikcan04 Nisan 2017 08:36

    Bir hayli kızmış yorumcular. Yazının son paragrafını buraya alayım cevap olarak: 3.dalga hedefi olan 9.17 lerin harekete set çektiğini bu sırada oluşan yatay hareketin sonucunda oluşan çıkış kanalının işlevini sürdürdüğünü kanalın destek bölgesi olan 8.68 seviyesinin önümüzdeki günlerde oldukça önemli olduğunu kanal içerisinde hareketin devam etmesi halinde yukarıda tekrar 9.15 lerin hedef alınabileceğini,çıkış kanalının aşağı doğru kırılması halinde ise kanal boyu kadar geri çekilmenin kaçınılmaz olabileceğini belirtmek isterim.

  • Antepli04 Nisan 2017 07:23

    Tecrübelerinizi zevkle şevkle okuyoruz.Paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler.

  • Yatırımcı04 Nisan 2017 03:17

    Çalışmalarınızı ve yazılarınızı zevkle takip ediyorum. Teşekkürler..

  • meto03 Nisan 2017 23:22

    biz küçük yatırımcıların içinde bocaladığımız bulanık suda dosdoğru ve detayları ile yaşanmışlıkları katarak yaptığınız analizleri asla başka bir yerde bulamayız emekler için teşekkür ederim. Ancak biz insanlar bişeylerin kıymetini kaybedince anlıyoruz. by analizin yazıları çıktığı günden beri takip ediyorum vede hepside nokta atışı gibi dosdoğru çıktı daha ne olsun. lütfen emeğe saygı duyalım.

  • Ahmet kelek03 Nisan 2017 21:55

    Hocam emeğiniz için çok teşekkürler iyiler hep kazansın

  • Tekincan03 Nisan 2017 21:55

    Teknikcan gibiler hep ortaya karışık sallar insanları demoralize eder Bu tür insanlık müsfeddeleri olduğu sürece insanlık ileriye değil geriye gitmekte

  • harun 03 Nisan 2017 21:32

    teknikcan oku da öğren bir şeyler çok mu biliyorsun adamı eleştiriyorsun

  • Murat Köklü03 Nisan 2017 21:09

    elinize sağlık hocam. iyi geldi.

  • Devrim03 Nisan 2017 17:17

    Teknikcan parazitlik yapma lütfen başka başlığın altına geç mide bulandırma

  • Meto03 Nisan 2017 16:17

    Bay analiz harikasın eline sağlık

  • teknikcan03 Nisan 2017 15:46

    Destek kırılırsa düşer direnç aşılırsa çıkar. Oraya değerse zıplar buraya değerse patlar. Dalga boyu onemli destek hep gerekli. Destek kirilinca satmak gerekir ama içeri dönerse tekrar almalıyız vs.vs. Hep aynı havet yorumu. Iki yöne esneklik yorum icin şart her halükarda ben demistim demenin alt yapısı bu.

  • Zeki8703 Nisan 2017 13:47

    Paylaşımlarınız için çok teşekkürler

  • Ziya03 Nisan 2017 13:17

    Bu futbolcu formasyonlarına fazla güvenmemek lazım...Netekim borsa ipsa da aynısı olmuş amma velakin üçgen aşağı kırılmış...