Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Borsada yeni bir dolandırıcılık tekniği

15 Ekim 2015, 11:49 - -

Tüyo peşinde koşan, kısa zamanda büyük para kazanma hayali kuran yatırımcılar yeni bir tuzakla karşı karşıya.
Dolandırıcılar, borsa forum sitelerinde kurdukları tuzaklarla yatırımcıları bir bir avlıyor.
Borsa forum sitelerinde yatırımcılarla sohbet edip güvenlerini kazanan dolandırıcılar daha sonra harekete geçiyor. 
Dost gibi davranıp arkadaşlığı ilerlettikten sonra yatırımcının hesabına bir miktar hisse göndermeyi teklif ediyor.
Saf, masum Anadolu insanı ise yemi yutuyor.
Dolandırıcı, “Hesabına bir miktar hisse göndereceğim, telefon açtığımda bunları satıp parasını bana havale edebilir misin” diyor. “Tamam” diyen yatırımcı, hisseler hesaba virmanlandıktan sonra gelen telefonla hisseleri satıyor ve parayı da dolandırıcının verdiği hesap numarasına havale ediyor.
Saf yatırımcı normal bir işlem yaptığını sanıyor ama, gerçekler bir süre sonra ortaya çıkıyor.
Dolandırıcı yatırımcılarla sohbetine devam ediyor. Ancak bir süre sonra başka bir kişi arayarak hesabına virmanladığı hisseleri geri göndermesini talep ediyor. İlk etapta başına gelenleri anlamayan yatırımcı, “Ne hissesi, ben şu şahıstan gelen hisseleri sattım, parasını da gönderdim. Banka dekontları da elimde” diyor.
Karşı taraf,  “Hisseleri sana o şahıs değil ben gönderdim” diyor. Hesap ekstrelerini, aracı kurumdaki kayıtları inceleyen yatırımcı, hisselerin başka bir kişinin hesabından geldiğini görünce şaşkına uğruyor.
Meblağ yüksek olduğu için ödemeyi reddeden yatırımcı bu sefer icra şokuyla karşı karşıya kalıyor.  Ne kadar çırpınsa da işin içinden çıkamıyor. Forumda tanıştığı kişi çoktan telefonunu kapattığı için bir daha ulaşamıyor. Dolandırıldığını anladığında ise iş işten geçmiş oluyor.
Bu dolandırıcıların tuzağına düşen yatırımcılara tavsiyemiz; hiç zaman kaybetmeden bulundukları ildeki savcılıklara suç duyurusunda bulunsunlar. Mali Şubeye giderek yaşadıklarını anlatsınlar. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) ve Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’ne (SPYD) bir şikayet dilekçesi göndersinler. Eğer bu tuzağı bozmak, halkalarını aramak istiyorlarsa yasal yollara başvursunlar, aksi halde daha çok para kaybederler. Çete ortaya çıkarılırsa yeni mağduriyetlerin de önüne geçilmiş olur.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)