Orhan Pala [email protected] Orhan Pala

Borsada son vurgunlar

12 Ekim 2012, 00:00 - -

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Alt Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediyor. Yakında son hali verilecek olan yasa, önce Meclis Genel Kurulu’na oradan da Köşk’e gidecek. Tez zamanda onaylanıp yürürlüğe girmesi bekleniyor. Temelde İMKB’nin halka arzının önünü açacak yasa, en fazla borsadaki manipülasyon suçlarına yönelik yaptırımlarla gündeme geldi.
Spekülatörlerin özellikle de ağırlaştırılmış para cezaları karşısında çekindikleri biliniyor. Son dönemde özellikle de yeni halka açılmış sığ hisselerde yaşanan fiyat hareketlerinin nedeninin de yakında yürürlüğe girecek yasa olduğu söyleniyor.
Yani 'piyasa dolandırıcıları' yasa yürürlüğe girmeden işlerini bitirip yatırımcıları hortumlamak istiyor. Bu yüzden borsa yükselirken spekülatif hisselerde sert düşüşler yaşanıyor. Kısa vadede bu tarz hareketlerin artması bekleniyor. Kritik bir dönemden geçiliyor. Mağduriyetlerin artmaması için küçük yatırımcıların bu hisselerden uzak durması gerekiyor.
Aman dikkat! Piyasa dolandırıcıları son vurgunlarını yapıyor…
YENİ YASA NELER GETİRİYOR?
Borsagundem.com yazarı Taylan Şahin geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili kapsamlı bir yazı yazdı. Ben de Taylan’ın yazısından alıntı yapıyorum. İşte yeni yasada uygulanacak cezalar ve yaptırımlar:
Tasarının ilk halinde manipülasyon olarak adlandırılan diğer bir deyişle “piyasa dolandırıcılığı” yapanlara verilecek olan cezanın paraya çevrilmemesi için 3-6 yıl hapis cezası öngörülmekteydi. Meclis’e sunulan kanun metninde ise değişikliğe gidilerek bu ceza eski kanundaki gibi 2-5 yıla indi. (Mevcut yasada da ceza 2-5 yıl arasında) Böylece bugüne kadar olduğu gibi piyasa dolandırıcılığı ve bilgi suiistimali yaparak haksız kazanç elde edenlerin cezası para cezasına çevrilebilecek.
Tasarının Sermaye Piyasası suçlarını düzenleyen bölümüne baktığımızda ‘piyasa dolandırıcılığı’ başlığı ile verilen 106’ncı maddesinde daha ilginç bir düzenleme getirildiği görülmektedir. Bu maddeye göre piyasa dolandırıcılığı önce tanımlanmış ve bu suçu işleyen kişi pişmanlık gösterdiği takdirde 500 bin liradan az olmamak üzere elde ettiği menfaatin iki katını henüz soruşturma başlamadan önce Hazine’ye ödediği takdirde cezaya maruz kalmayacağı öngörülüyor.
Öte yandan soruşturma başladıktan sonra kişi parayı ödemeye karar verdiği takdirde suçu yarıya inecek, mahkeme aşamasında ödendiği takdirde ise cezasının üçte bir oranında indirileceği söz konusu tasarıda yer almıştır.
Bilgi suiistimali olarak tanımlanan şirket ortakları ve yöneticileri ile bu bilgileri suç işlemek amacıyla elde edenlerin, söz konusu bilgileri kullanarak haksız kazanç sağladıkları takdirde 2-5 yıl hapis veya adli para cezası ile cezalandırılmaları öngörülüyor. Sermaye Piyasası araçlarının fiyatlarını etkilemek amacıyla yanlış haber veren, yorum veya rapor yazanlar ise yine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar. Yorum yapan veya rapor yazanların ise para ödeyerek kurtulma imkânları bulunmuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)