Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsada ilk yarı yıl

10 Temmuz 2017, 14:26 - -

Borsa 2017 yılının tartışmasız lideri. Getiri %30’lara yaklaştı. Bu getirinin altında hangi hisseler var, hangi hisseler ucuz kaldı, hangi hisseler pahalı endeks ve piyasa büyüklüğü bazında inceleyebiliriz. BİST30 endeksi ve endekse dahil hisseler Türkiye’nin en değerli şirketleri. Bu hisseler borsanın genel yönünü belirledikleri gibi gündemi de bir şekilde yönetiyorlar.

BIST30 hisselerinin 2017 ilk yarı karnesini incelemek için kazandıran/kaybettiren FK, PD/DD pahalı/ucuz, işlem adedi ve hacim metriklerini kullanabiliriz. 2017 yılının en başarılısı PETKM, en geride kalanı ise OTKAR:

BİST100 hisselerinin tamamına bakarsak getirilerde ciddi farklılıklar var:

Borsa İstanbul’da hemen hemen herkes büyük şirketlerden bahsediyor, analizlere konu ediyor fakat bizim borsamızda küçük ve mikro şirketlerin sayısı büyük şirketlerden misliyle fazla. Genelde küçük/mikro şirketler analizler çok fazla konu olamıyor.

Borsa şirketlerini piyasa büyüklüklerine göre ilk 50 büyük, sonraki 50 orta, sonraki 100 küçük ve kalanları mikro olarak gruplayabiliriz.

BİST100 çerçevesinde büyük/orta şirketleri değerlendirdik diye düşünebiliriz.

Küçük şirketler 2017 yılını nasıl geçiriyor bakalım:

Mikro şirketler çok önemli, incelemeye konu etmezsek eksik kalmış olur.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)