İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borsada en hızlı düşen hisseler

26 Eylül 2017, 13:12 - -

Borsa son 17 günde yüzde 7,38 düşerken hisse senetlerindeki kayıplar yüzde 20’lerin üzerine çıktı. Olası tepki yükselişlerinde hızlı düşen hisseler içerisinden beklentisi yüksek olanlar hızlı tepki verecek.

Gelişmekte olan ülkelerdeki satış rüzgârı ile başlayan borsadaki gerileme sürüyor. FED toplantısı sonrası hızlanan kâr satışları, Irak referandumu endişeleri ve Almanya seçiminin küresel yankıları ile derinleşti. Borsa son 17 günde 110.423 seviyesinden 102.270’e geriledi. Borsadaki kayıp yüzde 7,38’i buldu.

Borsa değer kaybederken bazı hisse senetleri çok daha hızlı düşerek kayıplarını artırdı. Endeksteki düşüşten daha hızlı gerileyen hisseler endeksteki olası yükselişte daha kolay tepki verebilir. İşte BIST 30, BIST 100-30 ve BIST TUM-100 Endeksinde en fazla değer kaybeden hisse senetleri ve fiyat çarpanları:

BIST 30’DA HIZLI DÜŞEN, HIZLI ÇIKABİLECEK HİSSELER
BIST 30 hisseleri içerisinde en fazla değer kaybeden hisseler listesine baktığımızda ilk 10’da yer alan şirketlerin T. Halk Bankası, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, Yapı ve Kredi Bank., Koza Altın, Türk Telekom, Otokar, Doğan Holding, Vakıflar Bankası, Emlak Konut GMYO olduğunu görüyoruz.

BANKALAR
Banka sektörü hisseleri en fazla değer kaybeden BIST 30 hisseleri içerisinde önde geliyor. Ekonomik büyümenin hızlanması ve KGF desteğiyle önümüzdeki dönemde bu hisseleri yeninde hareketlenirken görebiliriz. Kârlılığı destekleyecek gelişmeler fiyatlara da olumlu yansıyacaktır.

HALK BANKASI
Listede değer kaybı ile BIST 30’da ilk sırada yer alan T. Halk Bankası yerli ve yabancı kurumların hisse portföylerinde endeks üzeri getiri bekledikleri hisselerin başında yer alıyor. Hissenin fiyatı 12,08. Beklentiler 15 TL seviyesinde yoğunlaşırken hisse için endeksin üzerinde getiri bekleniyor. Halkbank hissesi endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerden biri. Yabancılar Halkbank’ta paylarını ciddi oranda artırdı. Yıl başında yüzde 74 olan yabancı payı Eylül ayına geldiğimizde yüzde 82’ye çıktı. Yabancıların hissedeki güçlü pozisyonu, olası bir alım dalgasında hızlı hareketi beraberinde getirebilir.

TAV HAVA LİMANLARI
TAV Hava Limanları’nda, yolcu sayılarının iyileşmesi ve Euro’nun güçlü seyretmesi şirketin üçüncü çeyrek performansını olumlu etkileyecektir. Buda fiyat hareketine yansıyabilir.

TEKFEN HOLDİNG
Güçlü hisselerden bir diğeri de Tekfen Holding, bu hisse de son 17 gün içerisinde hızlı düşenlerden. Irak ile iş yapmasına rağmen şirketin Irak'taki işleri 2017'nin yılının ilk yarısı itibariyle toplam iş stokunun sadece yüzde 2'sine tekabül ediyor. Bu nedenle Kuzey Irak konusunun Tekfen Holding üzerinde herhangi bir etki oluşturması beklenmeyebilir.

VAKIFBANK
Listede yer alan Vakıfbank, 12 ülkeden 22 bankanın katılımıyla 131 milyon ABD Doları ve 634 milyon Avro olmak üzere toplam 891 milyon ABD Doları eşdeğerinde sendikasyon kredisi anlaşması imzaladığını açıkladı. Banka endeksteki yukarı tepkilere en hızlı uyum gösteren hisselerden biri.

TÜRK TELEKOM
Türk Telekom analist beklentilerinde yüzde 19 potansiyel ile alım önerilen hisselerden biri. Şirket hisseleri 2017 yılında yüzde 21,40 oranında değer kazandı. Son 4 çeyrek anaortaklık kar/zarar toplamı -424 milyon 193 bin TL, bu nedenle fiyat/kazanç oranının hesaplanamadığını görüyoruz. Hisselerin yüzde 76,45’i yabancılarda ve yabancılar yılbaşından bu yana hissedeki paylarını koruyor.

KOZA ALTIN
Koza Altın endekse göre performansı yüksek hisselerden biri. Hisse yılbaşından bu yana yatırımcılarına yüzde 73,81 oranında kazandırdı. Borsadaki son 17 günlük düşüşte yüzde 12 değer kaybetti.

ENDEKSE GÖRE PERFORMANSI ZAYIF 3 ŞİRKET
Koza Altın, Otokar, Doğan Holding ve Emlak Konut GMYO listede yer alan diğer şirketler. Emlak Konut GMYO’da yabancıların satış yapması hisse senedi fiyatı üzerinde baskı yarattı. Hissede yılbaşında yüzde 70,29 olan yabancı payı eylül ayında yüzde 63,59 seviyesine geriledi. Şirket hisseleri son 17 günde yüzde 10,58 değer kaybederken son bir yılda yüzde 17,55 oranında düştü. Otokar endekse göre zayıf performansı olan bir hisse. Yılbaşından bu yana yüzde 21,94 değer kaybetti. Doğan Holding endekse göre zayıf performansı olan bir başka hisse. Yılbaşından bu yana sadece yüzde 9,21 değer kazandı.

BIST 100-30 HİSSELERİNDE HIZLI DÜŞENLER
BIST 100- 30 Hisseleri içerisinde Sasa, Vestel Beyaz Eşya ve Pegasus takip edilebilecek hisseler arasında yer alıyor.

BIST TÜM-100 HİSSELERİ’NDE DEĞER KAYIPLARI
BIST Tüm- 100 Endeksinde değer kayıpları yüzde 29’lara kadar çıktı. Ancak bu hisselere baktığımız zaman çoğunluğunun fiyat çarpanlarının dahi hesaplanamadığını görüyoruz. Fiyat/Kazanç oranı hesaplanamıyorsa şirketin son dört çeyrek faaliyet sonucu zarardır. Piyasa defter değeri hesaplanamıyorsa şirketin son dört çeyrek öz sermayesi eksidir. Bu nedenle bu şirketler çok fazla değer kaybetti çok hızlı yükselir beklentisinde olmamak gerekiyor. İçlerinde spekülatif nedenler ve beklentilerle yükselenler de çıkabilir, fakat BIST 30 ve BIST 100’de çok güçlü ve ucuz hisseler var. Risk ve getiri tercihlerinizi değerlendirirken bu kriteri mutlaka göz önünde bulundurmada fayda var.

Piyasalarda kırılganlık sürerken hisse seçimi daha fazla önem kazanıyor. Son 17 günde yaşanan düşüşte “endeksten hızlı gerileyen” ve “beklentisi yüksek olan hisseler” borsadaki ilk ciddi tepkide endeksin üzerinde kazandırmaya aday görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)