Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsada bir haftada bir yıllık faiz gerçekten var mı?

20 Eylül 2019, 11:04 - -

Gösterge faiz yüzde 15, Mevduat faizleri ise yüzde 14 ile 15 aralığında bulunuyor. Borsada ise bir haftada bir yıllık getiriler elde ediliyor. Faizler düşerken borsa canlı olacak. Bu bir gerçek. Ancak bir haftada yaşanan yüksek getiriler gerçekten var mı?

Yüksek getiri elde etmekten çok var olan anaparanın korunma dönemindeyiz. Faizler düşüyor. Dolar dar bir bantta hareket ediyor. Yıllık enflasyon yüzde 15 seviyelerinde bulunuyor. Borsaya baktığımızda 100 bin sınırında bir seyir izliyor. Dolar ise 5,71 seviyesinde.

Borsada 100 bin seviyesinin altı zayıflama bölgesi olarak göze çarpıyor. 103.500 seviyesi güçlü direnç olarak önemini korurken 100 bin seviyesinin altında izlenecek ilk seviye 99.500 olacaktır. Borsada yılsonuna kadar toparlanma yaşanabilir. Aşağı doğru hareketler yatırımcılara alım fırsatı verecek.  

Dolar kurunda ise bireysel yatırımcıların döviz pozisyonları zirve seviyelerde seyrediyor. Bu nedenle kurdaki yukarı ataklar sınırlı. Ancak aşağı doğru her sarkma alım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Yatırımcıların reel getiri arayışları hisse senetlerindeki pozisyonlarını belirliyor.

Borsaya baktığımızda bir yıllık getirilerin bir haftada oluştuğunu görebiliyoruz. Peki, bu hisseler gerçekten de yatırımcıların takip edebilecekleri, aldıkları zaman kolaylıkla satabilecekleri hisseler mi? Bunun analizini çok basit bir şekilde yapabilmek mümkün. Hisse senetlerinin işlem hacimlerine bakarak bu değerlendirme yapılabilir.

Son bir haftada bir yıllık faizin üzerinde kazandıran hisse senetleri incelendiğinde işlem hacimlerinin 62 bin ile 532 milyon arasında değiştiğini görüyoruz. En yüksek hacme sahip hisse ise Fenerbahçe Futbol. Düşük işlem hacimli hisselerin spekülatif hareketler yapabileceği göz önünde bulundurulmalı.

Bu nedenle hisse seçiminde temkinli olmada fayda var. Bir haftada ciddi getirilerin oluştuğu hisseler olağan dışı beklentilerin olduğu hisseler de olabilir. Bu beklentilerin arkasındakileri incelemek faydalı olabilir.

Bu hisseler içerisinde BIST 100’de olan sadece iki hisse senedi var. Metro ve Fenerbahçe. BIST 50 ve BIST 30’dan hiç hisse yok. Yatırım yaparken özellikle borsa dip seviyelerde iken BIST 50 ve BIST 30 hisselerini izlemek daha önemli hale geliyor.

Analistlerin önerdiği hisselere baktığımızda ise en fazla incelemeye alınan 12 hisse var. 10’dan fazla analistin alım önerdiği 12 hisse senedinin listesi ise şöyle: Akbank, Ford Otosan, Garanti Bankası, Migros Ticaret, Pegasus, Turkcell, Türk Hava Yolları, Tofaş Oto. Fab., Türk Telekom, Tüpraş, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)