Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa yükselmeye devam edecek mi?

24 Ocak 2017, 10:21 - -

BİST100 Aralık 2016 tarihinden itibaren kesintisiz yükseliyor. Aradaki düşüşler oldukça sığ kaldı. Dünya küresel risk iştahı Trump ile birlikte azalmayı bırakın giderek artınca borsalarda da alıcılar sürekli arttı. Bizde TL değer kaybettikçe borsa güçlendi ve klasik düşünen yatırımcıları ters köşede bıraktı. Klasik düşünce nedir: TL değer kaybetmesi Türkiye için risktir. Özellikle 2016 Ekim’den itibaren bu resim farklı çalıştı. TL’nin değer kaybı ve borsayı birlikte incelersek daha net anlayacağız:

Eylül sonundan itibaren değer yitiren TL ve değer kaybetmeyen/değerlenen borsa çok da alışılmış bir durum değil. Parasını borsada tutanlar TL’nin değer kaybından daha az etkilendiler.

Borsanın yönünü belirlemek çok zor ve iddialı bir durum. Eğer yönü belirlemeyi %51 oranında doğru yapsak hepimiz en çok 5 senede emekli olur kalan hayatımızı Hawaii gibi yerlerde geçirebilirdik ama durum maalesef öyle değil.

Olası yönü tahmin edebilmek zor demiştik, yatırımlarımızı gerçekleştirmek ve yönetmek için iki yöntem kullanabiliriz: Düzenli yatırım yapmak ve piyasaların aşırılığa ulaşıp ulaşmadığını kontrol ederek ona göre aksiyon almak. Aksiyon almak ise pozisyon risklerimizi azaltmak ya da portföyü koruma altına almak olarak kabul edilmeli.

Aşırı uçlara gidişi 20 günlük ortalamasını geçen hisse sayısı, RSI(14) göstergesine göre pozitif trend yapan hisse sayısı ve varantlar ile yapmıştık. Aynı göstergelere tekrar bakalım.

20 günlük ortalamasını geçen hisse oranı %95:

Göstergenin Kasım-Aralık dönemine dikkat edilirse 20 günlük ortalamasının üstünde olan hisse adedi sürekli %5 civarında kalmıştı. Aralık sonlarına doğru %87, kısa bir düzeltme ile %56’ya geriledi ocak ayında ise %95’e yükseldi. Bu değer geçmiş testlerimizde aşırılığı işaret etmişti. Yine aralık benzeri kısa bir düzeltme ile günü kurtarma ihtimalimiz var. Bununla birlikte yukarı hareket için biraz daha yakıt ikmaline ihtiyaç olduğu bu gösterge ile görülüyor.

İkinci göstergemiz RSI(14) pozitif trend yapanlar:

Göstergenin 5 Aralık değerine dikkat: Negatif trend yapan hisse oranı %88. Gösterge 2016 Kasım-Aralık arasında %90-%80 oranında negatif kalmış.

Pozitif trend yapan hisse oranı 2017 yılında zirve yaparak %89 oldu. Bir aşırılıktan başka bir aşırılığa geldik.

Deutsche varantlarına da bakalım. Varantlar ile ilgili düşüncemi hatırlatacak olursam yatırımcılar yükseldikçe düşüş yönüne, borsa geriledikçe de yükseliş yönüne pozisyon alıyor. Bu değerler de aşırılığa ulaştı mı güzel bir geri dönüş sinyali veriyor. Endeksin düşebileceği / çıkabileceği düzey ise vade aylarına göre en yoğun pozisyonların olduğu kullanım fiyatlarının hemen üstüne / altına doğru gerçekleşiyordu. Oyunun kuralı oyunu oynayanların sürekli bir umut içerisinde kalmaları ama sonunda kaybetmeleri.

Dünkü pozisyonlar şöyle (sol taraf düşüş yönünde sağ taraf yükseliş yönünde):

5 Aralık günü pozisyonlar tam tersi: Alım yönü opsiyonları pozisyonları çok daha yüksek. 5 Aralık varant pozisyonlarında yükseliş opsiyonları çok yüksek kullanım fiyatlı ve Aralık vadesine yoğunlaşmış durumda. Yükseliş hatırlayacak olursak aralık vade sonundan sonra hızlandı.

Son durumda da düşüş pozisyonları Şubat vadesi ve kullanım fiyatları 85-95000 aralığında yoğunlaşmış durumda.

Varantlara bakarak ve diğer göstergeler ile önümüzdeki ayın en iyi ihtimalle yatay ve hisse bazında olabileceğini iddia edebiliriz. Eğer düşüş olacaksa bu şubat vadesi sonrası daha olası.

Portföyler/stratejiler 2017 yılında iyi kazandırdı %8-10 getiri 3 hafta mertebesinde oldukça tatmin edici.

Hisse portföylerinde koruma almak / pozisyon risklerini azaltmak pozisyonları artırmaktan daha doğru bir seçim.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)