Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa ve dolarda hedef dirençler ve hisseler

04 Nisan 2018, 14:58 - -

Borsada düşüş, dolar kurunda yükseliş eğilimi ağır basıyor. Peki devam edecek mi?

Borsa Ocak ayından bu yana 110 bin ile 120.000 aralığındaki bir bant içerisinde dalgalanıyor. Endeks zirve seviyelerinde yatay hareket ediyor. BIST 100 Endeksi dolar bazında ise 28.769 seviyesinde bulunuyor. Endeksin dolar bazında 7, 20, 50, 100 ve 200 günlük ortalamaları aşağı doğru kırması kısa ve uzun vadede bir düşüş trendine girildiğinin göstergesi. 2017’nin ocak ayında başlayan yükseliş trendinin destek seviyesinde olan endeksin bu seviyenin üzerinde tutunması güçlenmesini sağlayacaktır. Ancak endeks ortalamaların altındaki seyrini sürdürürse borsada daha düşük seviyeleri görebiliriz.

Borsada yükseliş için 116.500 aşılmalı
Borsada BIST 100 Endeksinde 1116.000-116.500 bandı aşılmadıkça bir yükseliş hareketinin gerçekleşmesi zor. Bu nedenle bu seviyeye doğru gelişecek ataklar güçlenemezse yeniden satış baskısı ağır basacaktır.

Kredi risk primi ve dolar kuru
Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS oranı 195 seviyesinde bulunuyor. 26 Mart’ta 201 seviyesine kadar yükselen bu oran gerilemesine rağmen hala 200 sınırında. Bu nedenle döviz kurları yüksek seyrini koruyor. Kurda psikolojik seviye 4 seviyesi. 4 seviyesinin üzerindeki kalıcı bir hareket yükseliş yönündeki beklentileri artıracaktır.

Dolar/TL’nin günlük seyri
Dolar/TL günlük bazda henüz bollinger bandın direnç seviyesine ulaşamadı.

Dolar/TL’nin haftalık seyri
Dolar/TL kuru haftalık bazda bollinger bandın direnç seviyesinde. 4.01’in üzerinde yaşanacak kalıcı hareket, yükselişin devamını sağlayabilir. Ancak bu seviyenin altındaki kapanışlar bollinger bandın desteğine doğru yeni bir hareketin başlamasına neden olabilir.



Kurum raporlarında öne çıkanlar: Ak Yatırım’ın en çok beğendiği hisseler ve yükseliş potansiyeli

Bu hafta kurum raporlarında Ak Yatırım’ın en çok beğendiği hisseleri inceledik. Kurumun, Temel Analize Dayalı En Çok Beğenilen Hisseler Lisesinde: İş C, Kardemir D, Migros, Şişe Cam, Tofaş ve Vakıfbank bulunuyor.

İşte Ak Yatırım’ın en fazla beğendiği altı hissedeki beklentileri, hedef fiyatları ve değerlendirmeleri:

İŞ BANKASI (C) YÜZDE 21 YÜKSELEBİLİR
Hisse başına 9 TL olan 12 aylık hedef fiyatımıza göre %21 yukarı potansiyel taşıyan hisseyi önermeye devam ediyoruz. Güçlenen komisyon sağlama becerisi ve aktif kalitesini kontrol altında tutması bankaya esas faaliyet alanında avantaj sağlarken, cam sektörü değerlemelerimiz de iştirak portföyünün İş Bankası’nın hedef değerine olumlu katkı vermesini sağlıyor.  Bankanın komisyon geliri artışını kuvvetli seviyelerde tutacağını ve özellikle vadesiz mevduat tabanı sayesinde marj avantajını koruyacağını düşünüyoruz. Provizyon giderlerinde artış öngörmekle birlikte, net kârın 2018’de en az %10 artacağını tahmin ediyoruz. İş Bankası’nın 20 milyar TL düzeyindeki sabit getirili bono portföyü enflasyondaki artış ile marj baskısı yaratabilir. Ancak 19,2 milyar TL’yi bulan TÜFE’ye endeksli menkul değerlerin bunu dengeleyeceğini düşünüyoruz.

KARDEMİR (D)’DE 2018 GÜÇLÜ GEÇECEK
Olumlu 2017 finansallarının ardından 2018’in daha da güçlü geçmesi bekleniyor. 2017 sonuçlarının görüşüldüğü analist toplantısında Kardemir 2018 FAVÖK marj beklentisini %23 ‐ %25 aralığında olmasını beklediğini açıkladı. Böylece, 2017’de %18,5 olarak gerçekleşen FAVÖK marjı için 2018 hedefi 2014’den beri en yüksek seviye olarak ifade edilmiş oldu.  2018 için satış miktar beklentisi ise 2,3 milyon ton ile 2017’deki tutar ile aynı kaldı. Şirketin beklentileri paralelinde biz de 2018 FAVÖK marj beklentimizi %19,3’den %23,4’e yükselttik. Ortalama FAVÖK marj beklentimizi 2018 – 2027 tahmin dönemi için de %17,1’den %17,5’e artırıyoruz. 2017 sonuçları ardından ciro beklentilerimizde bir değişikliğe gitmedik. FAVÖK’deki sıçrama ile 12 aylık hedef fiyatımız 3,75 TL’den 5,00 TL’ye yükseldi ve cari hisse fiyatı üzerinden %32 getiri potansiyeline işaret ediyor. Bu değerlendirmelere ışığında önerimizi ‘Nötr’den ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ye yükseltiyoruz.  

MİGROS SÜPERMARKET SEGMENTİNDE LİDER
Migros ortaklarından Moonlight Capital, Migros’un %7.3’ünü (13 milyon nominal hisse) hisse başı 26.0 TL’den yabancı kurumsal yatırımcılara Kasım 2017'de sattı ve 14,3 milyon adet nominal hisseyi potansiyel satış için kaydettirdi. Migros güçlü operasyonel satış performansını devam ettirmekte ve süpermarket segmentinde lider pozisyonunu sürdürmektedir.   Migros’un 2017’de cirosu %39 artarken, FAVÖK marjı yıllık 50 baz puan düşerek %5,2 oldu. Marjlarda yaşanan düşüş, Kipa’nın düşük marjından kaynaklanmaktadır.  2018 yılı için şirket yönetimi yıllık %15‐18 ciro artışı ve FAVÖK marjının %5,5‐6,0 olmasını öngörüyor. 2018 yılı için hesapladığımız 6,8 FD/FAVÖK çarpanının, şirketin güçlü büyümesini dikkate aldığımızda cazip olduğunu düşünüyoruz.    

ŞİŞE CAM’DA PRİM POTANSİYELİ YÜZDE 14
 Faaliyet gösterdiği ana pazarlardaki olumlu dinamiklere paralel olarak tüm halka açık Şişe Cam grup şirketleri son 12 ayda yüksek fiyat performansı göstermiştir (ortalama %62 kazanç). Bu dönemde ana holding şirketi olan Şişe Cam %39 kazanç sağlamıştır. Şirket hisseleri son 3 ayda halka açık iştiraklerinin (Trakya Cam, Anadolu Cam, Soda Sanayi) ortalama %3 üzerinde getiri sağlarken, bu performans önceki 9 aydaki %8 daha düşük getirinin ancak bir kısmını telafi edebilmiştir. Önceki dönemdeki düşük getiride halka açık bir şirket tarafından temsil edilmeyen cam ev eşyası segmentinin finansal performansının dalgalı bir seyir izlemesinin etkili olduğunu düşünüyoruz.  ‐ Halihazırda şirketin piyasa değerinin halka açık iştiraklerindeki paylarının değerine olan primi %33 seviyesinde bulunmaktadır. Bu seviye, hissenin 5 yıllık ortalama prim seviyesi olan %54’ün gerisindedir. Dahası, bu prim seviyesi cam ev eşyası segmentinin karlılık performansının dip yaptığı 2Ç16 sonuçlarından sonraki 6 aylık sürede kaydedilen %48'lik primin de hayli gerisindedir. Bu dönemde cam ev eşyası segmentinin rakamlarının göreceli olarak toparlanma gösterdiğini dikkate aldığımızda Şişe Cam hissesinin mevcut değerlemesinin yüksek potansiyel içerdiğini düşünüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKA’DA TEMETTÜ VERİMİ YÜZDE 5,7
Tofaş Oto hissesi son 12 ayda endeksin %20 altında getiri sağlayabilmiştir. Hisse üzerinde daha önce görülen baskıda özellikle şirketin Mayıs ayında 2017 ihracat satışlarına yönelik öngörülerini aşağı çekmesi etkili olmuştu. Aynı dönemde Ford Otosan’ın ise kendi 2017 öngörülerinde artışa gitmesi yatırımcı ilgisinin Tofaş’tan Ford’a kaymasına yol açtı. Son 6 ayda, Tofaş Oto hissesinin getirisi Ford Otosan’ın yaklaşık %35 gerisinde kalarak yatırımcı algısındaki bu değişimi fiyatladı. ‐ Tofaş Oto hesaplamalarımıza göre 2018T FD/FAVÖK bazında 7,2 çarpanla işlem görmektedir. Bu rakam, hissenin 2 yıllık tarihi ortalama çarpanı olan 8,2’nin gerisindedir. Ş sebeplerle şirketin değerlemesinin çekici olduğunu düşünüyoruz: i) Egea binek oto ailesinin lansman fazını geride bırakarak hedeflenen pazar payına doğru olumlu bir trendle ilerliyor olması ii) gelir tablosunda yüksek büyüme (2017’de FAVÖK’de +%40 artış) iii) kuvvetli bilanço beklentileri (2020’ye kadar planlanan herhangi bir ürün geliştirme yatırımının olmaması şirketin yüksek nakit biriktirmesini sağlayabilir) ve iv) 2017 faaliyetlerinden 21 Mart tarihinde ödenecek olan kuvvetli temetti (temmetü verimi %5,7).

T. VAKIFLAR BANKASI’NDA YÜZDE 17 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ VAR
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elindeki hisseleri Hazine’ye satışı ile ilgili olarak uzun süredir beklenen olası fiyat açıklamalarının (Bakanlar Kurulu kararıyla kesinleşecek) hissede bir ilgi uyandırabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca hisse başına 8,10 TL olan 12 aylık fiyat hedefimiz %17 potansiyel getiriye işaret ediyor. Vakıfbank için olumlu görüşümüz bankanın mevcut kârlılığının korunacağı varsayımına dayanıyor. Bankanın 2018 yılında maddi öz kaynak kârlılığının %17,7 ile sektöre ilişkin %16,5 ortalamasını aşması ancak F/DD çarpanının 0,7x ile sektör ortalamasının hafif altında kalması bizce fiyatlama açısından yukarı potansiyele işaret ediyor.  Moodys’in geçtiğimiz hafta içerisinde kârlılıkta düşüş beklentisini gerekçe göstererek, bankanın temel kredi değerlendirmesini (BCA) iki puan indirmesi (diğer bankalarda bir  puanlık indirim ile birlikte) hissede bir miktar baskı yaratmış görünüyor. Ancak bankanın hedefleri doğrultusunda 1Ç18 kârına ilişkin olumlu göstergeler bu algının değişmesine yardımcı olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)