Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa güçlü mü?

10 Ocak 2017, 12:03 - -

Borsa endeksi TL’nin değer kaybını takmadan yoluna devam ediyor. Sanki iki ayrı dünyanın iki ayrı yatırım aracından bahsediyoruz. TL sürekli değer kaybederken borsa bu dönemde düşmek bir yana değer kazandı.

Borsanın güçlü kalması dolar bazında çok ucuzlamış olmasına bağlanabilir.

Dolar bazlı işlem nasıl yapılır?

Borsa / USDTRY paritesinde uzun olmak demektir.

Borsayı al

Doları sat

Peki bu işlem karlı mı da sürekli bir öneri olarak geliyor? USDTR fonu ve borsanın son 1 ay performansına bakalım:

Grafik pek öyle göstermiyor. Son 1 ayda bu işlemi yapanlar %4’ün üzerinde zarar ettiler.

Son 3 aya bakalım:

Son 3 ayda bu işlem %20 zararda.

Son 1 yılda bakalım nasıl gelişmiş:

Son 1 yılda bu işlem yine zararda.

Mütemadiyen zararda olan bir işlemi sürekli öne sürüp destek aramak çok geçerli değil. Borsa dolar bazında ucuzladı demek çok anlamlı değil çünkü bu memlekette geliri dolar alanların oranı %1’i geçmez. Borsa dolar bazında ucuzlarken bizim varlıklarımız da dolar bazında ucuzluyor, gelirlerimiz azalıyor.

Dolar bazında ucuzladığında bu ancak varlıklarını döviz cinsinden saklayanların pozisyonlarını TL ye çevirip TL varlıklar alması halinde cazip olabilir. Yabancılar da TL’de açık pozisyon almak istediklerinde bu işlemi yapabilirler.

Son günlerde Moody’s açıklamaları ve onlara yapılan yorumları ilgiyle izliyoruz. Moody’s bir düşman olarak konumlandı bile. Sırada FITCH var ve sessiz kalıyor hiç açıklama yapmıyorlar. Bu saatten sonra notu indirmiyor olmaları sürpriz olur.

Borsanın ne kadar güçlü güçsüz olduğunu 52 haftalık yeni zirve / dip sayılarına bakarak anlamaya çalışabiliriz.

Bunun için bugünkü BİST100 hisselerini kullanacağız. Eğer günün kapanışı bir önceki günün 52 haftalık yüksek değerinden yüksek ise yeni zirve şayet kapanış bir önceki gün 52 haftalık düşükten aşağıda ise yeni dip yapmış olacağız.

Yeni zirvelere bakalım hemen:

2013 yılından bu yana borsa yeni zirveler üretmekte çok zorlanıyor. Zirveler de genelde düşüşün başladığı yerler olmuş.

Borsa daha çok diplerde al taktiği ile işlem görüyor:

Son durumda baktığımızda BİST100 endeksinde momentum yapan hisse yok, dip yapan hisse de yok. Son 6 ayda ciddi dip olan hisse sayısı temmuz ayı ve daha düşük olmakla beraber aralık ayı oldu. Aralık ayındaki mini dip ve mini zirveden sonra endeks bir yere hareket etmiyor.

Kümülatif Zirve – Kümülatif Dip kullanarak bir endeks yapabiliriz. Bu bize borsanın gerçek gücünü gösterebilir:

Grafik bize son 2 yılın borsada çok güçlü olmadığını gösteriyor.

Türkiye dinamik bir ülke ve dünyaya entegre. Döviz işlemleri ithalat, ihracat işler sürekli devinim halinde. Tüm makinenin sağlıklı çalışabilmesi için ise kaynağa ihtiyaç var. Bu kaynak ise Türk ekonomisi için maalesef döviz. Bugün Murat Muratoğlu köşesinde yazmış: Döviz borçlusu şirke sayısı 26562; bunların 8124 adedinin borcu ise 5milyon USD den fazla.

TL ve faiz arasındaki ilişkiyi hepimiz biliyoruz. Bizim ligimizdeki ülkelerin faizlerine de bakalım:

Yukarıdaki faizler MB politika faizleri. Bankaların oranları daha yüksek olacaktır. Eş ülke içerisinde faizi negatif olan bir tek biz varız. TL’nin değer kaybının durması için faizin artması lazım, faiz artarsa da bu sefer ekonomi duracak. Durum giderek İskender’in düğümü gibi oldu, çözülemedikçe güçleniyor.

Borsa yukarıda da anlattığım gibi realiteden oldukça uzak bir şekilde hareket ediyor ve bence negatif enerji biriktiriyor.

DB varantlarında Endeks satım opsiyonları çoğunlukta, bankalarda ise alım opsiyonları çoğunlukta. Bu pozisyona göre yatırımcılar endeksin düşmesini ama bankaların da yükselmesini bekliyorlar. Bu iki hedefin aynı anda geçekleşmesi olasılığı ise imkânsız.  

TL rekor değer kaybediyor, Borsa buna direniyor. Umarım TL’nin değer kaybı için bireyler yapılabilir, bu yapılsa dahi çok etkisi olacağı tartışılır. Piyasadaki genel kanı Trump gelecek işler çiçek olacak şeklinde. Bence bu olmayacak. Trump daha göreve başlamadan ticaret savaşlarının ateşini yaktı. Çin karşılık vereceğini söyledi. Bu durumun hayır getirmesini beklememek gerekir. Unutmayalım Obama geldiğinde de her şey çiçek olacak demiştik.

Borsa güçlü yerine borsa aşırı yatayda diyebiliriz, daha da yukarı hareket için ise çok yakıt yok.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hasan10 Ocak 2017 22:23

    % 90 ni kan emici şirketlerden olan imkb hangi güvenle girelim. yönetim oyunları, bilanço ayarları, içerden bilgileri sızdıranlar, spekler, manipülasyonlar bunların olduğu bir cadı kazanına girmeye niyetim yok artık. tez zamanda zararım çıkarsa bir daha asla. batsın sizin borsanız

  • Hasan 10 Ocak 2017 19:40

    Bence bu yıl borsa yılı olacak.

  • KARTALAĞABEYLİ10 Ocak 2017 13:35

    işletim sistemidir.özsermayeler ile desteklenmiştir.grafik fazla antam taşımaz.öz sermayeleri araştırın.kendi özsermayesini tüketen gerzekler

  • KARTALAĞABEYLİ10 Ocak 2017 13:33

    bundan sonrada yapmaz.......borsa al hedef bıst 30 baz alındığında 121 bin üzeri.döviz sat.hedef 2.80.2.60

  • KARTALAĞABEYLİ10 Ocak 2017 13:32

    ne dolar nede faiz kolidoru borsada baskı yapar.hiçbir zamanda yapmadı..taaki konjektör değişimine kadar

  • emekci10 Ocak 2017 13:09

    yeni hedef 70 bin.

  • KILIÇ10 Ocak 2017 13:08

    insanlar övke patlaması yaşıyor herkes dikkatli olmalı çünkü yüzde 3 zam verildi dolar günde yüzde 3 deger kazanıyor .