Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa düşüşle açıldığında alırsak kar elde edebilir miyiz?

21 Ekim 2016, 12:09 - -

Son strateji yazımda BİST100 pozitif açılış yaptığında açığa satışla pozisyon alarak kar edebilir miyiz konusuna değinmiştik. Ele alınan strateji 2014-16 yılları arasında istikrarlı bir getiri profili sunmuştu.

Bugün bu stratejinin aynadaki yansımasını inceleyeceğiz:

BİST düşüşle açılırsa almak karlı mı?

Veri seti aynı şekilde 2014-16 yıllarını kapsayacak, BİST100 alınıp satılabilen bir ürün gibi kabul edilip alım-satım fiyat farkları yok sayılacak. Test yaptığımız için komisyon da ödemiyoruz.

BİST100 %0,50 veya daha kötü bir açılış yaptığında alım yaparsak ne oluyor grafikte inceleyelim:

Strateji toplam 71 adet sinyal üretmiş durumda, bu sinyallere göre yapılan işlemlerden elde edilen 3 yıllık bileşik getiri %9.

Sistemin kaldıraçlı kullanmaya uygun olup olmadığını pozisyon getirilerinin elde edilen en yüksek kardan ne kadar uzaklaştığına bakarak bulabiliriz:

İstatistiklerine de bakalım:

Kar faktörü bize ortalamada 1 karlı işlemin 1,37 zararlı işlemi finanse ettiğini söylüyor. En yüksek kayıp %4,46, en iyi getiri ise %3,67. Standart sapma yüksek, medyan ise eksi.

Sistem bu haliyle kaldıraç kullanmaya çok uygun değil çünkü a)standart sapması yüksek b)kar faktörü düşük c)en iyi yerden geri çekilmesi çok yüksek.

Sistemi 10 kat kaldıraç ile kullansaydık elde edeceğimiz getiri 1:1’den farklı olmayacaktı:

Kaldıraç kullanarak %200lere ulaşan bileşik getiri bir anda %6’ya geriliyor bu da çok sağlıklı bir yatırım şekli değil.

Siyah kuğu arayıp açılışta %3 veya daha fazla düşüşlerde 10 kat kaldıraç ile pozisyon alırsak o zaman işin şekli değişiyor:

3 yıl toplam 3 işlem %60 bileşik getiri! Bu yüzden hazırlıklı olmak olağanüstü önemli. Eğer BİST acayip bir düşüşle açıldıysa o düşüş büyük ölçüde geri alınıyor.

Sistemi %2,65 kar al ile çalıştırırsak ne olur bakalım:

Grafik şekli aynı kalmakla birlikte getiri %12,44 oldu. İstatistiklerini de inceleyelim:

İstatistikler bir miktar iyileşti, medyan sıfıra yanaştı kar faktörü 3bps yükseldi. Karlı işlem yapılan günler 1 arttı.

Bu sistem 10 kat kaldıraçla çalıştırılsaydı getiri ne olacaktı bakalım:

Nihai getiri önceki modele göre daha iyi ama volatilite oldukça yüksek. Son işlemlerde karın yaklaşık %60’ı kaybedilmiş.

BİST açılışta düşük ise almak ve gün içerisinde pozisyonu kapatmak bir önce ele aldığımız stratejiye göre daha az başarılı. Pazartesi iki stratejinin birleştirilmiş haline göz atacağız: Yüksek açılırsa sat, düşük açılırsa al.

Bir diğer enteresan istatistik ise BİST100 son 699 işlem gününün sadece 228 tanesinde güne negatif başlamış. Bu da bize bir önceki gün kapanışta alırsak ertesi gün açılışta sattığımızda kar edebilir miyiz stratejisini denememiz gerektiğini gösteriyor.

Bol kazançlar

İyi hafta sonları

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)