Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsa, dolar ve faizde grafikler ve hedefler

20 Aralık 2019, 11:23 - -

Borsa İstanbul’da yükseliş trendi devam ederken dolar/TL’de yönünü yukarı çevirmiş durumda. Faizlerde ise merkez bankası indirimlerinin sonunda gerileme görünüyor. Peki bundan sonraki seyir ne olacak?

Yeni yıla 2 hafta kaldı tam olarak 13 gün sonra 2020 yılına girmiş olacağız. Yılın son iki haftasında pozisyonların kapatıldığı, bilançolar için son işlemlerin gerçekleştiğini görüyoruz.
Özellikle kur tarafında bir hareketlenme var. Bu hareketlenme ağırlıklı olarak yılsonu kapanış işlemlerinden kaynaklanıyor. Ekonomistlerin kur hedef beklentileri ağırlıklı olarak 6 seviyelerinde. Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın azline yönelik ABD temsilciler meclisinin aldığı karar doların küresel bazda değer kaybına neden olabilir.

Yabancı paylarına bakıldığında, Borsa İstanbul’daki yabancı payı azalmaya devam ederken endeksteki yukarı yönlü trend devam ediyor.

Son bir ayda en fazla kazandıran yatırım aracı
Euro ve altın son bir ayın en fazla kazandıranları oldu. Her iki yatırım aracında yüzde 4’ün üzerinde yükselirken dolar/TL yüzde 3,78, borsa ise yüzde 2,90 oranında yatırımcısına kazanç sağladı.

Yabancıların borsadaki payı düşüyor
Yabancıların borsadaki seyrine baktığımız zaman son dört ayda yabancıların borsadaki payı yüzde 64,61’ten yüzde 59,32’ye kadar gerilediği görülüyor. Yabancı payındaki bu düşüşe rağmen endeksin yükselişine devam etmesi borsa iççin olumlu. Yabancıların payının düşüş nedeni teknik olarak kottan çıkan hisselerden kaynaklanıyor. Beymen hisse senedi takasında meydana gelen değişim de yabancı payındaki azalmada etkili oldu.

Endeks ortalamalarının üzerinde
BIST 100 endeksi ortalamalarında üzerindeki hareketine devam ediyor. Endeksin ortalamanın üzerinde olması yükseliş trendinin devamı için olumlu.

Gösterge faiz
Gösterge faiz 11,95 seviyesinde bulunuyor. 11,75 seviyesi kritik eşik. Faiz bu seviyelerde yatay hareket edebilir. Bu noktadan sonra aşağı marjı çok sınırlı olacaktır. Önümüzdeki ilk çeyreğin sonuna kadar daha dar marjlar içerisinde yatay bir seyir görülebilir.

40 hisse senedinde kurumların hisse senedi önerileri
40 Hisse için kurumların hedef tahminlerini değerlendirdik. En yüksek getiri beklenen dört hisse Soda Sanayii, Anadolu Grubu Holding, Kordsa Teknik Tekstil ve Tekfen Holding. Soda’da 9 Analist “al” önerisinde bulunuyor ve getiri beklentileri yüzde 47. Anadolu Grubu Holding’de 2 analist “al” önerisinde bulunuyor. Getiri beklentisi yüzde 43. Kordsa Teknik Tekstil hissesinde 5 Analist “al” önerisinde bulunuyor getiri beklentisi yüzde 40. Tekfen Holding’de 10 Analist “al” önerisinde bulunuyor. Getiri beklentisi yüzde 39.

40 hisse için öneri ve tavsiyeler şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)