Yatırımcının Analiz Seti [email protected] Yatırımcının Analiz Seti

Borsa 30’da satış büyümesi güçlü şirketler

18 Ekim 2019, 08:49 - -

Yatırım Gurusu Warren Buffett “Mükemmel bir şirketi yüksek bir fiyata satın almak, vasat bir şirketi uygun bir fiyata almaktan çok daha iyidir.” Diyor.

Koşullar sürekli olarak değişebilir. Fiyatlar da dalgalanabilir. Ancak şirketler güçlüyse ve büyüyorsa o zaman büyük çöküşler yatırım için fırsat doğurur.

Güçlü ve büyük hisselerin alım zamanı karamsarlığın arttığı dönemlerdir. Böyle dönemlerde cirosunu artırmayı başaran şirketler yatırımcıların takip alanı içerisine girmeye başlar.

Net satış büyümesi, şirketlerin gelecek dönem performanslarına ilişkin bilgi verir. Satılan mal ve hizmetler, vade ve kur farklarını da kapsayan bu kaleme bakılarak şirketin nakit yaratma gücü ve kar yaratma potansiyeli görülür.

Net satış büyümesi; stoklar, ticari alacaklar gibi bilanço kalemleriyle birlikte değerlendirildiğinde, daha sağlıklı sonuçlar verebilir. Diğer yandan genel ekonomik gidişata göre kıyaslama yapmak için şirketin bulunduğu sektörün dinamiklerini de değerlendirmeye almakta yarar vardır.

Net Satışlar Büyüme Oranı= (Dönem Sonu Satışlar-Dönem Başı Satışlar) / Dönem Başı Satışlar) *100

Formülü ile hesaplanabilir.

Büyüme analizlerinden biri olan net satışlar büyüme oranı, dönemler itibariyle net satış tutarlarındaki değişiklikleri ölçer. Bu oran şirketlerin büyüme eğiliminde olup olmadığı, eğer artmış ise şirketin büyüdüğünü gösteren ölçütlerden bir tanesidir. Bu şekilde bir firmanın satışlarındaki artış hızını diğer şirketlerle kıyaslayabilir, gelecekteki satış dağılımı hakkında tahminler yapabiliriz.

Finnet2000 ile hem dönemsel hem de yıllar itibariyle satışların nasıl değiştiğine bakabilmek mümkün. Finansal analizler altında satışları artan hisseler, satışları azalan hisseler ve satış değişimlerini detaylı olarak incelenebiliyor.

BIST 30 hisseleri incelendiğinde satışları yüzde 25’in üzerinde artan şirketlerin listesi şöyle:

Yaptığımız analize göre Koza Altın BIST30 içinde 2018/06 ve 2019/09 hesap dönemleri arasında satışlarını en çok artıran firma olmuştur. Koza Altın’ı Koza Madencilik, Tekfen Holding ve Pegasus takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)