İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Borçlanma oranı düşük ve varlık devir hızı yüksek hisseler

17 Temmuz 2019, 18:28 - -

Borsa İstanbul’da yüksek performans gösteren hisseler üzerinde yapılan çalışmalarda önemli kriterlerden ikisinin Fiyat/Kazanç (F/K) oranı ve Aktif Devir Hızı olduğu görülmüştür.

Aktif devir hızı aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır:

Aktif Devir Hızı, Net Satış (Yıllık) / Aktifler (ortalama) oranı ile hesaplanır. 

Aktifler (ortalama) =  ( Aktifler + Aktifler (bir yıl önceki dönem) ) / 2.

Aktif Devir Hızı, bir şirketin ne kadar etkin çalıştığının bir ölçütüdür. Aktif Devir Hızını Şirketin toplam varlıklarını yılda kaç defa döndürdüğü şeklinde de yorumlayabiliriz. Bu oran sektörden sektöre değişse de, Aktif Devir Hızı 1,5 olan bir şirket makul miktarda iş yapıyor demektir. 2 ve üzerindeki değerlerin oldukça iyi olduğu söylenebilir.

Öte yandan her şirketin çeşitli vade ve oranlarda borçları vardır. Şirketlerin borçları olması korkulacak bir durum değildir. Tabi ki var olan borcun yönetilebilmesi şartıyla.

BIST 100 içerisinde yer alan şirketleri borçlanma oranları ve varlık (aktif) devir hızlarına göre inceledik. İşte borçlanma oranı yüzde 80’in altında olan ve varlık devir hızı yüksek BIST 100 şirketleri;

Son bilanço verilerine göre Bim Mağazalar, Ford Otosan, Tüpraş, İndeks Bilgisayar, Çemtaş, Yataş, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Koç Holding, Gentaş, Tekfen Holding, Gübre Fabrikaları, Çelebi, Doğan Holding, Arçelik, Kordsa Teknik Tekstil ve Gersan Elektrik düşük borçlanma oranları ve yüksek varlık devir hızları ile listede yer alan şirketler.

Listede varlık devir hızı en yüksek şirket 4,05 ile Bim Mağazalar oldu. Ford Otosan 2,64 varlık devir hızı ile onu takip ederken hemen ardından Bim Mağazaları sıralamada yer aldı.

Toplam borçların toplam aktiflere oranını gösteren borçlanma oranına göre sıralama yaptığımızda ise en düşük borçlanma oranına sahip şirket yüzde 21,27 ile Çemtaş oldu. Çemtaş’ı yüzde 28,64 borçlanma oranı ile Gentaş ve yüzde 40,11 borçlanma oranı ile Doğan Holding izliyor.

Aktif devir hızı yüksek, borçlanma oranı düşük şirketler olası yükselişlerde yatırımcıların takibinde olmaya devam edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)