İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bollinger Bantlarına göre alım ve satımda olan hisseler

17 Şubat 2020, 11:24 - -

Finansal piyasalarda alım satım sinyalleri üretmesi amacıyla etkin olarak kullanılan Bollinger Bantları, ilk olarak ünlü analist ve trader John Bollinger tarafından 1980 yılında piyasalardaki değişimleri daha hızlı ölçebilmek için tasarlanmış bir tekniktir.

Bollinger Bantları, alt, orta ve üst olmak üzere 3 ayrı eğriden meydana gelir. Orta Bollinger Bandı 20 günlük basit hareketli ortalamayı baz alarak hareket eder. Alt ve üst bantlar 20 günlük hareketli ortalamanın aşağı ve yukarı yönde 2 standart sapma değeri kadar kaydırılması ile oluşur. Üst ve alt bantların rolü, ortalama kapanış fiyatlarının en yüksek ve en düşük noktalarının belirlenmesidir. Alt bant ile üst bant önemli destek ve direnç seviyeleri konumundadır.

Bollinger Bantları, fiyat değişmelerini izleyen alım-satım kanallarıdır. Genellikle alım-satım kanalları bir hareketli ortalamanın belirli bir yüzdede yukarı veya aşağıya kaydırılmasıyla çizilirler.

Bollinger Bantlarında ise, kanalların alt ve üst limitleri hareketli ortalamanın belirli bir "standart sapma" alınarak çizilirler.

Optimal bir netice alabilmek için değişik hareketli ortalama ve standart sapma sayıları denenebilir. Fakat Bollinger'in tavsiye ettiği, 20 günlük hareketli ortalama ve 2'lik standart sapma. Yine, Bollinger'e göre 10 günün altındaki hareketli ortalamalar ile oluşturulan kanallar iyi sonuç vermemektedir.

- Keskin fiyat değişimleri genelde bantların daralmasından sonra oluşur.

- Fiyatın bant dışına çıkması varolan trendin devam edeceği anlamına gelir.

- Bant dışında meydana gelen dip veya zirveleri bant içinde meydana gelen dip ve zirvelerin izlemesi olası bir trend değişiminin habercisidir.

- Bir bantta başlayan hareketin genelde fiyat diğer banda erişinceye kadar sürmesi beklenir.

Bollinger Bandın üzerinde olan hisseler
Fiyatların, Üst Bollinger bandını geçmesi durumunda yükseliş trendinin devam etmesi beklenir. Fiyatların üst veya alt Bollinger Bandının dışına çıkması durumunda, fiyatların kısa sürede kanala tekrar gireceği kabul edilir.

Bollinger Bandın altında olan hisseler
Fiyatların, alt Bollinger Bandını kırması durumunda düşüş trendinin devam etmesi beklenir.
Fiyatlar, iki periyotta üst banda yakın kapatıyorsa yükseliş trendi, alt bant yönünde kapanış yapıyorsa düşüş trendine girme beklentisi güçlenir.

Bollinger Bandı normalden geniş olan hisseler
Fiyatlar Orta Bollinger Bandından alt banda yöneliyorsa düşüş, orta banttan üst banda yöneliyorsa yükseliş beklenir. Bollinger Bandının genişlediği, fiyatların sıçrama yaptığı zaman yeni trend başlangıcı olarak kabul edilir.

Borllinger Bandı normalden dar olan hisseler
Hisseler, gideceği yöne karar veremediği durumlarda Bollinger Bandı Kanalı daralarak boru görünümü alır. Kanalda sıkışan fiyatların bir süre sonra sıçrama yapması ve sıçrama yönünde de yeni bir trend oluşturması beklenir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)