İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bollinger Bantları ve 15 hareketli hisse

24 Ekim 2017, 11:37 - -

Bollinger Bantlarının üzerinde ve son 3 gündür yükselişte olan hisse senetleri hareketlerini sürdürüyor. Borsadaki çıkışa ya da düşüşe aldırmadan yükselen bu hisselerin hareket marjları da geniş.

Borsa yükseliyor, düşüyor fakat bazı hisseler endeksten bağımsız hareket ederek çıkışlarını devam ettiriyor. Bu çalışmada Bollinger bantları ve Ralli yapan hisseleri kullanarak en hareketli hisseleri bulduk.

Hisse senetlerini incelediğinizde; bütün hisseler bollinger band içerisinde hareket ederler. Bu bilinmesi gereken bir kuraldır. Günlük bollinger band üst çizgisinin aşılması halinde, haftalık bolliger band çizgisi izlenmeye başlanır. Haftalık bollinger band çizgisinin yukarı geçilmesi halinde aylık bollinger band değerleri takip edilir. Hisse senetleri, yükselişe geçtiklerinde genelllikle aylık bollinger bandın direnç seviyesinde yükselişlerini bitirirler. Hisse senetlerinde bolllinger bandın üst ve alt bant noktalarını bir yere not etmekte fayda var. Çünkü muhtemel dönüş yerleri buralardır.

Haftalık ve günlük grafiklerde bulduğunuz senetleri muhakkak aylık grafiğine de bakmanızı öneriyorum. Nedeni senedin “yükseliş trendinde” mi, “düşüş trendinde” mi olduğunu görmeniz; size çıkış miktarı hakkında bilgi verecektir. Eğer yükseliş trendinde bir senet ise pozisyonu orta ve uzun tutulabilir ama düşüş trendinde bir senet ise ilk dirençlerde realize olacaklardır.

Bu çalışmada analiz aracı olarak Bollinger Bandı ve hisselerin yükselişini baz alan Ralli’yi göz önünde bulundurduk. Otomatik taratma yöntemi ile daha kısa zamanda seans sonlarında analiz yapabilmek için FTA 4.0’ı kullandık.

Üç aşamada Bollinger Bantları ile hareketli hisselere ulaşma

1- Öncelikle Bollinger Bandın üzerinde olan hisseleri belirledik. Kriterin mutlaka sağlanması özelliğini seçtik.

2- Ralli ile hissenin en az üç gün yükselme özelliğini aradık. Bu kriterin de mutlaka sağlanma koşulunu öngördük.

3- Yine Ralli özelliği ile hissenin en düşük seviyesinin son 3 gündür yükselme özelliğini aradık ve bu kriterin de mutlaka sağlanmasını şart koştuk.

Yaptığımız çalışmayı tüm hisse senetleri için günlük olarak tarattık ve aşağıdaki listeye ulaştık.

Bu hisselerin tek tek grafiklerine baktığımızda Bollinger Bantları ve Ralli’ye göre en hareketli hisseleri ve çıkışlarını görmek mümkün.

Grafikleri nasıl okuyacaksınız?

Bollinger Bantları, fiyat değişmelerini izleyen alım-satım kanallarıdır. Genellikle alım-satım kanalları bir hareketli ortalamanın belirli bir yüzdede yukarı veya aşağıya kaydırılmasıyla çizilirler. Bollinger Bantlarında ise, kanalların alt ve üst limitleri hareketli ortalamanın belirli bir "standart sapması" alınarak çizilirler.

- Keskin fiyat değişimleri genelde bantların daralmasından sonra oluşur.
- Fiyatın bant dışına çıkması var olan trendin devam edeceği anlamına gelir.
- Bant dışında meydana gelen dip veya zirveleri bant içinde meydana gelen dip ve zirvelerin izlemesi olası bir trend değişiminin habercisidir.
- Bir bantta başlayan hareketin, genelde fiyat diğer banda erişinceye kadar sürmesi beklenir.

Bollinger Bantları ve Ralli’ye göre en hareketli hisseler ve grafikleri:

1-ALCTL E

2- ANELE E

3-ASELS E

4-BNTAS E

5-BRSAN E

6-DAGI E

7-DENGE E

8-EGCYO E

 

9-ENKAI E

10- KNFRT E

11- KOZAL E

12- LINK E

13- SERVE E

14- TUPRS E

15-YATAS E

HİSSE SENETLERİNDE ENDEKSLER NASIL DEĞİŞİR?

Bir hisse senedinin endeksinin değişmesinin belli kriterleri vardır. Borsa İstanbul’da bu kriterler belirtilmiştir.

BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 Endeksleri’nde yer alacak payların seçimi nasıl yapılır?

Payların endekslere alınabilmesi için değerleme dönemi sonu itibarıyla A veya B listesinde yer almaları şarttır. C ve D listesinde yer alan paylar endekslere dâhil edilmemektedir.

BIST 30, BIST 50 ve BIST 100 endekslerinin kompozisyonu Yıldız Pazar ve Ana Pazar’da işlem gören şirketlerle, Kolektif Yatırım Ürünleri ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı’nda işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının paylarından oluşmaktadır.

Payların endekslere alınabilmesi için, değerleme dönemi sonu itibarıyla Borsa İstanbul’da en az 60 gün süreyle işlem görme şartı aranmaktadır. Halka arz edilen kısmın piyasa değeri 1 milyar TL’den veya Yıldız Pazar ve Ana Pazar’daki fiili dolaşımdaki payların toplam piyasa değerinin yüzde 1’inden daha büyük olması nedeniyle değerleme dönemi içinde endekslere dâhil edilen paylar için ise 60 gün süreyle işlem görme şartı aranmaz.

Birden fazla grup payı ayrı sıralarda işlem gören şirketlerin, sadece bir grup payı endekslere dâhil edilmektedir.

OLAĞANÜSTÜ FİYAT HAREKETİ

Yeşil Yatırım Holding yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 1000 kazandırdı. Hissenin yükselişi devam ederken Borsa İstanbul açıklama üstüne açıklama istiyor. Şirketten son yapılan açıklamada: “Borsa İstanbul'un 12.10.2017 tarih ve BİAŞ-4-9140 sayılı yazısına istinaden, Şirketimiz payları üzerinde gerçekleşen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerine ilişkin olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'ne göre Şirketimiz tarafından kamuya açıklanmamış özel bir durum bulunmamaktadır.” denildi. Şirket 2016’nın altı aylık döneminde -194,551 TL zararda iken 2017’nin altı aylık döneminde 11,716,393 TL kara geçti. Hisse D risk grubunda işlem görüyor.

Pay piyasası dışında kalan; Gelişen İşletmeler Piyasası, Serbest İşlem Platformu, Nitelikli Yatırımcı İhraç Pazarı ve Gözaltı Pazarı’nda bulunan hisseler D Grubu altında izleniyor. Bu hisseler oldukça sığ. Satış yapılmak istendiğinde alıcı bulunamama riski ile karşılaşılabiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ozgur26 Ekim 2017 02:41

    Bant çalışması güzel olmuş tebrikler, bazı hisseler epey yükseldikten sonra taramada çıkmış, daha erken hareketi yakalamak için nasıl taratabiliriz? Gelecek yazılarınızda değişik indikatörlerle de tarama çalışmaları yaparsanız memnun oluruz.

  • Ozan24 Ekim 2017 14:59

    SORUMA YAZINIZDA YER VERDIGINIZ ICIN TESEKKURLER İNTRA BEY KALEMINIZE SAGLIK.