Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BIST100 aylık performanslar ve yatırım stratejisi

31 Aralık 2014, 18:17 - -

Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Umarım geride bıraktığımız yıl tüm yatırımcılar için karlı kapanmış olsun. Yeni yılda da kazanmaya devam etsinler. Tüm okuyucularımızın yeni yılını kutlarız. 

BİST100 endeksini aylık getiriler olarak incelesek nasıl bir sonuç elde ederiz? Herhangi bir ayda yatırım yapmak kazanma olasılığımız artırır mı? Ya da BİST’in çoğunlukla düştüğü aylarda portföyümüzü elimizden çıksak faydalı olur mu?

Analizi şöyle gerçekleştireceğiz:

-Aylık açılış-kapanış verileri kullanılacak

-Ayın açılış fiyatından alıp kapanış fiyatından satacağız

-Veri seti 1988-bugün

-Veri kaynağı FİNNET

Verileri oluşturduktan sonra Excel yardımı ile gruplayacağız.

Tablo 1: Yıllara Göre Aylık Getiriler

 

Toplam 27 yıllık veri kullanıldı, dolayısı ile herhangi bir ay için elimizde 27 adet getiri mevcut. Verinin tamamına bakacak olursak:

Pozitif getiri elde etme şansını, pozitif getiri sağlanan ay sayısı /27 olarak hesapladık. BIST100 için konuştuğumuzda Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarının genelde pozitif geçmediğini söyleyebiliriz. Yukarıdaki tabloda özellikle işaretledik: Bu 3 ayda başarı şansı %50 altında. Nisan, Temmuz, Ekim, Aralık aylarında ise ortalamanın üzerinde bir getiri şansı mevcut, şanslar %60 üzerinde.

Getirileri 2002 yılından itibaren analiz edersek biraz daha değişik bir tablo ortaya çıkıyor:

2002-14 arasında Ocak, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında getiri elde şansı %50 altında. Diğer ayların tamamında ise %60 üzerinde. Temmuz ayı ise neredeyse garanti kazanç olasılığı sunuyor.  2002-14 döneminde ayın açılışında alınıp kapanışında satılan ve para giriş çıkışı olmayan bir portföyün getirisi %526 olmuş. Aynı portföyü işletirken Ocak-Mayıs-Ağustos-Kasım aylarını yatırım takviminden çıkarırsak teorik getirimiz %810 olarak gerçekleşiyor.

Bu portföyü işletmenin en güzel yanı belirli bir disiplinle günlük ne oldubittiye bakmadan yatırım yapılması olsa gerek. Çok fazla detaya girmeden önce yatırım yapılıp yapılmayacağı kararı veriliyor, sonra aylara göre getiri şansımızı maksimize edecek yatırım takvimini hesaplıyor sonra da yatırım yapıyoruz.

Bahsettiğimiz stratejiyi bu seneye harfiyen uygulamış olsaydık getiri %21 olacaktı. Portföy 5 ay artıda kalırken 3 ay ise negatif bölgede olacaktı. Portföyü 2x kaldıraç ile yönetiyor olsaydık geçtiğimiz yılı hisse yoğun fonlar arasında 1. Sırada bitirecektik.  Başarı şansı düşük ayları yatırım takviminden çıkardığımızda oluşan teorik getiriler ise aşağıdaki tabloda gösterildi:

2002-14 yılları arasında strateji sadece 2 yıl negatif getiriye yol açmış, diğer tüm yıllar ise pozitif.  Portföyün bileşik getiri grafiği ise aşağıda gösterildi:

Sonuç:  Borsa bir yatırım ortamı, kısa vadeli hedefler, kâğıt seçmek vs. oldukça detay ve portföyün olası getirisini bozacak şekilde etki yaratabilir. Önemli olan yatırım yapmaya karar vermek ve sonrasında uygun stratejiler ile yatırıma devam etmek. Yıllar çok çabuk geçiyor, uygun şekilde yatırım yapılmaz ise finansal geleceğiniz pek parlak olmayabilir.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)