Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

BIST 100 ve dolar nasıl hareket edecek?

13 Nisan 2020, 09:54 - -

Borsa İstanbul dünya borsalarındaki yükselişe paralel bir seyir izlerken uzun vadede yükseliş seyrini koruyor. Dünya borsalarında yaşanan sert satışlar sonrasında toparlanma yaşanması BIST 100’de hızlı bir tepkinin yolunu açtı. Yurtiçi gelişmeler izlenirken yurtdışı piyasalar ihmal edilmemeli.

Borsa İstanbul’da BIST 100, Almanya’da DAX, Amerika’da S&P Endeksleri birlikte incelendiğinde uzun vadede yükseliş eğilimleri olmasına rağmen aynı noktalardan satışların başladığı görülüyor. 

Kriz dönemlerinde nakde geçen yatırımcılar hemen hemen tüm borsalarda satışlara geçiyor. Bunda özellikle robot emirlerle gerçekleştiren algoritmik işlemlerin etkisi büyük.



Grafiklerdeki yükselişleri periyodsal olarak incelediğimizde Almanya DAX ve Amerika S&P endekslerinin bir üst kanala geçme çabaları sürecinde satışlarla karşılaştığını görüyoruz. BIST 100 ise içerisinde hareket ettiği yükselen kanaldaki hareketine devam ederken kanalın direncinden gelen satışlarla gerilemeye başladı ve üç borsa da güçlü trend desteklerinden alımlarla yukarı doğru tepki verdi. Yükselen trend korundukça kademeli olarak yükseliş sürecektir.

Dolar kurundaki harekete baktığımızda ise Dolar/TL geçtiğimiz ağustos ayından bu yana bir düzeltme süreci içerisinde bulunuyor.

Dolar/TL kuru şubat ayında dip seviyelere geriledikten sonra mayıs ve ağustos aylarına iki yeni yukarı atak yaptıysa da satışlarla gevşedi. Kasım sonunda başlayan hareketle yeninden çıkış başladı.

Dolar/TL mevcut yükselen kanalda devam mı edecek? Bir üst kanala geçecek mi? Dolar kurunun bir üst kanala geçmesini beklemiyoruz. Ancak Korona virüs süreci devam ediyor ve vaka sayılarına bağlı olarak sert hareketler gözlenebilir. Bunların geçici olacağını düşünüyoruz. Ancak böyle bir riski de gözönünde bulundurmalı. Dövizle iş yapanlar döviz riski almamalı.

Dolar/TL kurunun uzun vadeli seyrine bakıldığında uzun vadede yükseliş devam ediyor.

Dolar/TL kuru uzun vadede yükselen kanal içerisinden çıkmadı.



Uzun vadede Dolar/TL’deki yükseliş devam edecektir. Ancak dirençlerde satışlar, desteklerde alımlar görebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)