İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Bankalar borsadan geride kalacak

24 Mart 2017, 10:38 - -

Bankacılık endeksi borsa için çok önemli. Özellikle bizim borsamızda endeksin önemli ağırlığı borsalardan geliyor. Bankalar XU030 endeksinin %36’sını XU100 endeksinin ise %31’ini temsil ediyorlar. Son rallide bankalar borsanın oldukça önüne geçtiler ve çok iyi performans gösterdiler. Bu durum sadece bizde gerçekleşmedi, daha önce de yazmıştım ABD borsalarında finansal şirketler öne çıktı bu bize de yansıdı.

Tarihsel olarak baktığımızda ne zaman bankalar genel endekslerin önüne geçiyor, momentum artıyor takip eden yıllarda bankalar genel piyasadan geride kalıyorlar. Grafikte inceleyelim:

Grafiği kısa vadeye alalım:

Son 1 yılda bankalar genel endeksten daha iyiler.

XBANK/XU100 olarak haftalık grafikte bankalar son zamanlarda yukarı hareket yapmış olmalarına rağmen önemli direnci geçemediler:

Bankalar son 1 aydır pek bir yere gidemiyorlar. Banka bilançoları güçlü görünüyor ama önümüzdeki dönemde faizler artacak, enflasyon artış trendinde ve işsizlik artıyor. Verilen krediler çoğunlukla tüketici ve inşaat / emlak sektörüne yatırılmış durumda. Ekonomik durgunluk dönemlerinde bu kredilerin sorun yaşama olasılığı azımsanamayacak boyutta yükselir.

Bu durum Amerika’da da aynı:

XLF (Mali sektör) / SPX grafiğinde 2007 yılında bankalar SP500 endeksine göre çok iyi performans göstermişlerdi. Sonrasında ise çok geride kaldılar. 1 ve 2 noktalarında yine bankalar SP500 endeksinin önüne geçtiler ve sonrasında yine gerilediler. Şu anda 3 noktasındayız ve mali sektör yine SP500’den önde görünüyor ve önemli bir dirence geldi.

ABD bankalarının burada ne yapacağı global piyasalar için çok önemli. Geçmişte yaşananlar gelecek için bir işaret sayılabilir. Bankalar önümüzdeki dönemde genel endekslerden geride kalabilirler.

Son 5 yıla baktığımızda ABD KRE (yerel bankalar) XLF ve SPX genelde uyumlular ama son dönemde KRE aşırı öne fırladı:

Bankalar ABD seçimleri sonrası büyüme teması ile yükseliyor. Bankalar genel piyasadan geri kalırsa, fiyatları düşerse o zaman büyüme teması sorgulanmaya başlanır genel piyasaya olan etkisi de oldukça yüksek olur.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mercan dede24 Mart 2017 17:18

    hisselere bakın nasıl elbirliğiğle çakılıyorlar... piyasayı düzeltsin diye kurulan varlık fonu da uyku modundan çıkamadı... 2 milyon yatıırmcının referandum öncesi algfılarını negatifleştiriyorlar-**devammm

  • Fatih 24 Mart 2017 11:32

    Bu ne hırstır bireysel hırslar için ülkenin ekonomik siyasal pozisyonu feda ediliyor. Ve buna milliyetçilik vatanseverlik kılıfı uyduruluyor. Neyse tribünlerden alkış tufanı kopuyor nasılsa. Öyleyse yola devam

  • Ersin 24 Mart 2017 11:29

    Yerli bankaların döviz borcu çok fazla. Referanyum için İzlene ekonomik siyasal stratejilerin faturası bankalara çıkabilir. öyle birsey olursa finansal krizler patlak verir