Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Bankacılık sektöründe işler nasıl gidiyor?

11 Aralık 2017, 07:54 - -

Teknik analiz, gelecekte yaşanması muhtemel trendleri önceden belirleyen derinlere indikçe sizleri ciddi boyutta şaşırtan, ileride yaşanacak olayların pozitif veya negatif boyutunu  tahmin edebilen, bu konuda ipuçlarını fısıldayabilen, gerek kısa vadede gerekse de orta ve uzun vadede yatırım imkanı sağlayabilen bilimsel bir çalışmadır. Önümüzdeki yıllarda üniversitelerin ekonomi bölümlerinde ders konusu olacağına hatta bağımsız bölümlerin bile oluşturulacağına inandığım bu analiz yönteminin yatırımcılar tarafından mutlaka öğrenilmesi ve kullanılması gerektiğine inanmaktayım.
Son dönemde piyasada artmaya başlayan algoritmaların içerisinde yazan formüllerin tamamen matematik ve teknik analize dayalı olduğunu bilmenizi istiyorum .Aylar hatta yıllar süren deneme ve çalışmalar sonrasında oluşturulan bu formüllerin gelecekte piyasamızı esir alacağına emin olabilirsiniz. Algoritmaların insan gibi psikolojiye sahip olmaması, disiplin konusunda taviz vermeden alım satım emirlerini taviz vermeden anında uygulamasına imkan tanımaktadır. Türkiye piyasasında bu işlemlerin gün geçtikçe arttığına ve ilgi uyandırdığına şahit oluyoruz. Eski sistemlerin, insana bağlı kararların makineler karşısında ne kadar aciz kaldığını her gün ekranlarda görmekteyiz.
Balıkçılıkla uğraşanlar TROL kavramını çok iyi bilirler. Makinelerin ve algoritmaların TROL den farklı olmadığını, işlemler sırasında  küçük yatırımcıya fırsat vermediğini, daha siz elinizi klavyeye götürmeden makinelerin size fırsat vermeden işlemler yaptığına maalesef her gün şahit oluyoruz. Bu işlemlerin gün içerisinde oluşan destek ve dirençlere kesinlikle bakılmadan hareket etmesi aşağı ve yukarı yönlü volatilitenin ve hareket  aralığının panik işlemlerin artmasına neden olmaktadır. Büyük balıkçı tekneleri dipleri trollediği zaman denizin dibinin dokusu değiştiği gibi trollenen bölgede yaşayan tüm deniz canlıları yok olmaktadır. Balığın yaşamasına ve büyümesine fırsat vermeden yapılan avlanmanın sonucunda gelecekte bu teknelerin ne avlayacağını gerçekten merak ediyorum.
Piyasada da bu tür işlemler büyük bir üzüntüyle vurgulamak istiyorum küçük yatırımcıları her geçen gün yok olmaya doğru sürüklemektedir. Küçük yatırımcıların olmadığı bir sistemin kimseye faydası olmayacaktır. Göreceksiniz bugün moda olan bu işlemler gelecekte piyasanın dokusunun tekrar sağlanabilmesi adına yasaklanmak zorunda kalacaktır. Çağın vebası Viop zaten başlı başına bir komedi filmi gibi her gün sahne almaktadır. Türkiye borsasında işlem gören milyar dolarlık şirketlerin Viop’ta oluşan fiyatlara göre tepki vermesi oldukça gülünçtür. Piyasada özellikle kısa vadeli işlemi tercih eden yatırımcıların öncelikle Viop konusunda uzman olmaları gerekmektedir. Bu sebeple son dönemlerde analistler BİST Endeksi grafiği yerine Viop grafiği analizi yapmak zorunda kalmaktadır. Mevcut şartlara göre oluşan bu sistemlere karşı başarılı olabilmek için yeni yöntemler ve sistemler oluşturulmalıdır.  
Bu yöntemlerden bir tanesi Viop’ta yaşanan hareketleri çok iyi analiz etmek ve buna göre yatırım karalarını alabilmektir. Sözde yatırım aracı olan bu enstrümanı iyi analiz eden bir yatırımcı bir sonraki adımda algoritmalarla mücadele etmek zorundadır. Algoritmalar ve Viop ile mücadele ederken bir de yabancı fonlara işlem yapan ICM bölümleri ile mücadele etmek zorunda kalıyorsunuz. Bütün güne yayılan alım veya satım emirlerinin son anlarına yaklaştığında satım yapıldığında gün içi ortalamaların altında, alım yapıldığında ise ortalamaların üzerinde kapanış yapılma gayreti ile 18.00 kapanışlarının üçer dörder basamak altında ya da üzerinde kapanışlara maruz kalan hisseler ile karşılaşıyoruz. Gün içerisinde küçük lotlarla sürekli ampul yapanlar ise işin diğer bir trajikomik tarafı.

Bu girişi yaptıktan sonra bu haftanın konusu olan Bankacılık Sektörünü analiz etmek istiyorum. Tabi ki sizlerinde takip ettiği üzere piyasamızın en önemli sektörü Bankacılık Sektörüdür. Biraz nostalji yapmak istiyorum. 90’lı yıllarda IMKB de bu sektörün yüzüne kimse bakmazdı. Banka hisselerinin fiyatları yerlerde sürünürdü. Bugün Garanti Bankası’nın yaptığı kaptanlığı o dönem Ereğli Demir Çelik yapardı. Bütün piyasa bu hissede yaşanan hareketleri takip ederdi. Şimdi baktığımızda Ereğli kaptanlık görevinden  emekliliğe ayrılmış gözükmektedir. İnşallah önümüzdeki yıllarda Viop ta emekli olursa yatırımcılar büyük bir dertten kurtulacaktır. 90 lı yıllarda Ereğli hissesinin yanında bir de sanayi şirketlerinden Çimento hisseleri çok revaçtaydı. Mardin Çimento çimentoların kaptanıydı. Çimentaş, Konya Çimento, Adanalar, Niğde Çimento işlem hacminde rekorlar kırardı. Piyasada endeksi Ereğli ve Çimentolar belirlerdi. O günlerde tahtalar dolusu işlem gören Çimentaş bugün hacim konusunda yerlerde sürünmektedir. Diğer hisselerde de benzer görüntüleri görmekteyiz.Artık devir değişti, bizler de her devre ayak uydurmak zorundayız.

Bugüne geldiğimizde  piyasanın market makerlığını Bankacılık Sektörü yapmaktadır. ABD’de devam eden komedi filmini aratmayan dava sürecinin sonucunda suçlu bulunacağı öne sürülen bankalara kesilecek olası cezalar yüzünden 2018 yılında market makerlık konusunda Sanayi Sektörünün bazı şirketlerinin ön plana çıkacağını ve piyasayı diri tutacağını düşünüyorum. Zaten geçmiş analizlerimde de temel olarak harika bilançolar açıklayan bu sektörlere sıklıkla vurgu yapmıştım. Bu sektör hisselerinin özellikle 2018 yılının ilk çeyreğinde açıklanması muhtemel bilanço döneminde hareketliliği  artıracağını ve piyasadaki market makerlık özelliğini bankalardan alacağını düşünmekteyim. Tabi ki Bankacılık Sektörü fırsatını bulduğu anda kafasını kumdan çıkaracak ve piyasayı domine etmeye devam edecektir.

Bankacılık Sektör analizine Bankacılık Endeksi ile başlamak istiyorum. Aşağıdaki tabloda sektörün aylar bazında karlılığını görmektesiniz. İşler iyi gitmeye devam ediyor. Bakalım teknik anlamda neler oluyor?

Uzun vadeli grafiklere göz attığımızda geçen hafta BİST Endeksinde yaptığımız çalışmada oluşan uzun vadeli üçgen formasyonunun aynısının XBank grafiğinde oluştuğunu ve yukarı doğru kırıldığını görmektesiniz. Bu kırılış sonrasında yaşanan geri çekilme teknik olarak  return hareketi olmaya adaydır. Dalga yapısı olarak 3.dalga sonrasında abc şeklinde yaşanan bu geri çekilmenin son derece doğal olduğunu belirtmek isterim.Kırılan üçgenin en az hedef seviyesinin 225.000 seviyeleri olduğunu düşünüyorum.



Biraz daha kısa vadeli grafiklere göz attığımızda yaşanan 3.dalga sonrasında geri çekilmenin ABC dalga yapısı ile yaşandığını açıkça görebiliyoruz. A dalgasının 187.307 seviyesinden başlayıp 157.271 seviyelerine kadar sürdüğünü ve 30.036 puanlık bir aralığa sahip olduğunu hesaplayabiliyoruz. C dalgasının en az A dalgası ve hatta A dalgasından büyük olabileceğini düşündüğümüzde B dalga tepesi olan 180.668 seviyesinden hesapladığımızda C dalgası için 150.632  en az değerini buluyoruz ki 146.894 seviyesini test eden bu endeksin C dalgasını belki de tamamlamış olabileceğini göz ardı edemeyeceğimizi düşünmekteyim. Bu seviyelere yakın olan %50 fibo desteğini de grafikte sizlerle paylaştım. Bu sebeple önümüzdeki günlerde düzeltme hareketinin tamamlanması sonrasında tekrar yukarı doğru 5.dalga hareketinin yaşanabileceğini söyleyebiliriz. Kaldı ki turuncu çizgiyle göstermiş olduğum trend desteğine doğru yaşanan geri çekilmeler yatırımcılar tarafından kesinlikle değerlendirilecektir. Bu tür uzun vadeli trendler kolay kolay yukarı kırılmadığı için kırıldığı andan itibaren bu seviyelere doğru geri çekilmeler yaşanması yatırımcılar için fırsatlar yaratmaya devam edecektir.

Akbank hissesinde son bir haftadır ilginç hareketler yaşanmakta. Yabancı bir fon bir hafta içerisinde yaklaşık 50 milyon lota yakın satış gerçekleştirerek borsada son birkaç gün içerisinde yaşanan çıkışı satış fırsatına çevirmeye çalışmış gözükmekte. Teknik olarak incelediğimizde abc düzeltme hareketinin bu hissede de yaşandığına şahit olmaktayız. Bankacılık Sektörü grafiğinin aşağı yukarı aynı yapıda görüntüsünü bu grafikte de görmekteyiz. Düzeltmenin sona ermesi ile üçgenin hedef seviyesi olan 12 direncine doğru hareketin kaçınılmaz olduğunu düşünmekteyim.

Son dönemde yatırımcılardan en çok soru gelen hisseler arasında Halkbank hissesi yer almaktadır. Dava süreci ile birlikte para cezası konusunda son dönemde piyasada yaşanan spekülasyonlar yatırımcıların bu hisseden uzak kalmasına sebep olmaktadır. Zaten geçmişte de Bankacılık Sektörünün rekorlar kırdığı dönemde de benzer hisselere göre geri kalmışlığını bu sayfalarda çokça dile getiriyorduk. Böyle bir dava süreci bu şirket hisseleri için dramatik fiyatların oluşmasına sebep olmuş ve yatırımcısını en fazla mağdur eden şirketler arasında yerini sağlamlaştırmıştır. Teknik olarak söylenecek destek ve dirençlerin bu dava sürecinde ne kadar tutarlı olabileceği tartışılacaktır. Geçmiş tecrübelerime dayanarak şunu NET olarak söylemek isterim, cezanın açıklandığı gün Halkbank hissesi için trendin tersine döndüğü gün olacaktır. Uzun vadeli grafiklerde önemli fibo desteklerinin bulunduğu son bölgede işlem görmektedir. 9.45-7.35 arasındaki bant yatırımcılar için geçmişte fırsatlar yaratmış olduğu için bu bölgeye odaklanmak gerekmektedir. Cuma günü yaptığı atakla en alt bölgenin bir kademe üzerine çıkan hisse 9.45-11.60 bandına tekrar girmeyi başarabilmiştir.11.60 seviyesine doğru yaşanacak olası tepkiler satış fırsatı olarak kullanılacaktır.

Biraz daha kısa vadeli grafiklere baktığımızda Cuma günü yaşanan hareketle birlikte önemli bir direnç seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdiğimizi görmekteyiz. Bu seviyenin yukarı kırılması halinde tepki süreci devam edecektir. Tüm göstergelerin dip bölgelerden yukarı doğru hareketlendiğini göz önüne alırsak tepki sürecinin ilk etapta 10.20 seviyesine sonrasında ise gelecek haberlere bağlı olarak 11.20 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir. Kasım ve Aralık ayında hisse senedinin takasında 30 milyon lota yakın yabancı fonlardan çıkış olduğu dikkat çekmektedir.

Bankalar içerisinde düşüş trendine en fazla direnen hisse olarak göze çarpmakta. Bankacılık Sektörü grafiğinde ve tüm banka hisselerinde bulunan büyük üçgen formasyonunu bu hissede de görmektesiniz. Üçgenin yukarı doğru kırılması ile birlikte sert yukarı hareketlere şahit olmuştuk sonrasında return hareketi bu hissede de göze çarpmakta. Geçtiğimiz hafta üçgenin üst bandına kadar gevşeyen fiyatların tam destek seviyesinde alıcılara fırsat tanıdığına şahit olduk. Teknik analizin ne kadar önemli olduğuna bir kez daha şahit olmaktasınız. Gerek lacivert yükseliş trendinin aşağı doğru kırılmakta zorlanması gerekse de üçgenin üst bandının trende destek vermesi return hareketini abc ile sonlandırmış ve tekrar yukarı doğru hareketlenmesini sağlamıştır. Önümüzdeki günlerde 10.07 ve 10.26 dirençlerine odaklanacağız.Bu direnç seviyelerinin yukarı geçilmesi halinde kanal direnci olan  11.20 seviyelerine doğru hareket yaşanması muhtemel olacaktır.



Yine benzer bir tablo İş Bankası hisselerinde gayet açık gözükmekte.Üçgenin yukarı doğru kırılması sonrasında return hareketi ve geçtiğimiz hafta 6 seviyesinden geçen üçgenin üst bant desteğinden gelen alımlarla tekrar 6.70 li fiyatların görülmesi. 5.9o seviyesinden aynı zamanda 3 dalgalık çıkışın yüzde 50 geri alma desteğinin de geçiyor olması bu seviyelerin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. İyi bir analist bu tür ortaları kesinlikle kaçırmaz. Önümüzdeki haftalarda 6.99-7.09 arasındaki bant çok ama çok önemli direnç bölgesi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu seviyelerde satıcıların aktif olabileceğini düşünmekteyim. Bu seviyelerin yukarı kırılması halinde abc düzeltmesi ile birlikte 4.dalganın sona ereceğine ve yukarı doğru 5.dalganın başlayacağına emin olacağız. 5.dalga, en kötü ihtimalle bir önceki tepe seviyesinin görüleceği en iyi ihtimalle ise bu tepe seviyesinin üzerinde yer alan 5.dalga hedef seviyelerinden biri olan 9.25 direncinin test edilmesi ihtimalini artıracaktır. Son çıkış trendi ile yukarı doğru geçilen üçgen formasyonunun en az hedef seviyesi olan bölgeyi İşc hisselerinin test ettiğini ve bu seviyelerden satış geldiğini yukarıdaki grafikte net olarak görmektesiniz. Kasım ve Aralık ayı içerisinde yabancı fonlar tarafından en çok satılan hisseler arasında yer alan İş Bankası hisselerinde yaklaşık 57 milyon lot hisse satıldığını görmekteyiz. 5.dalganın kısa kalmaması koşulu ile dalanın yaşandığı dönemde bu tablonun nasıl değişeceğini önümüzdeki günlerde sizlere tekrar hatırlatacağım.

Diğer banka hisselerinde oluşan formasyonların aynısının Vakıfbank hisse grafiğinde görmektesiniz. Tek fark var Temmuz-Ağustos 2017 döneminde oluşan ikili tepe formasyonu ve sonrasında yaşanan geri çekilme. Geri çekilmenin yine abc şeklinde geliştiğini grafikte görmektesiniz. Bu geri çekilmenin önemli bir destek seviyesi olan 5.40 seviyesinde sonlandığını sonrasında tekrar yukarı doğru hareketlenme isteğinin olduğunu görmektesiniz. Peki, önümüzdeki günlerde hangi seviyeler direnç olarak karşımıza çıkacak? Öncelikle ikili tepe formasyonları çok ciddi formasyonlardır. Bu yüzden önümüzdeki günlerde sırasıyla 6.10-6.34 ve 6.57 dirençlerine çok dikkat edeceğiz. Bu direnç seviyelerinde mutlaka satıcılar realizasyon için fırsat kollayacaktır. Ancak oluşan her formasyona rağmen hedef direnç seviyemiz üçgen formasyonun hedefi olan 8 bölgesidir.

Bankacılık Sektörünün zayıf halkalarından bir tanesi de YKB olarak karşımızda durmaktadır. Diğer banka hisselerine göre farklı işlem gören bu hissede benzer formasyonların olduğu dikkat çekmekte. Uzun vadede oluşan üçgen formasyonu, yukarı kılması,kırıldıktan sonra hedef seviyeye gidemeden oluşan ikili tepe,sonrasında %50 fibo desteğine kadar yaşanan geri çekilme, bu geri çekilme sırasında üçgenin üst bant desteğinin test edilmesi, aynı zamanda ikili tepe formasyonu ile birlikte oluşan düşüş kanalının (lacivert) alt desteğinde alıcıların tekrar ortaya çıkması tüm formasyonlar diğer banka hisselerinde üç aşağı beş yukarı benzer özellikler taşımakta. Bu hissede yaşanan tek farkı günlük yaşamdan bir örnekle özetlemek istiyorum. 6 çocuk düşünün hepsi aynı vitamin ve yemek öğünleri ile besleniyorlar ancak içlerinden 4 tanesi hızlıca gelişim gösterirken 2 tanesi gerekli kiloyu alamayıp gelişme gösteremiyor. Bu sorunun çözülebilmesi halinde önümüzdeki günlerde sırasıyla 4.33-4.43 sonrasında ikili tepe direnci olan 4.88 seviyesi test edilebilir.

Son olarak gelecek haftaki hareketlere ışık tutması açısından çağın vebası olan Viop grafiğinde kısa vadeli bir kaç direnç seviyesini hatırlatmak istiyorum. 5 dalgalık düşüş sonrasında yaşanan tepki çıkışında önümüzdeki hafta yaşanacak işlemler için iki önemli teknik konu başlığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Birincisi eğer abc şeklinde bir tepkiden bahsediyorsak 132.450 tepesi ile a dalgasını etiketleyelim. C dalgası için en az hedef olarak 136.200 seviyesi karşımıza çıkacaktır. İkinci önemli konu başlığımız ise 5 dalga süren bu düşüş trendine verilen tepkide önümüzdeki haftanın gündem maddesi olacak olan %50 fibo direnci olan 135.500 seviyesi olacaktır. Bu seviyenin yukarı doğru kırılıp kırılamayacağı gelecek haftanın özetini belirleyecektir. Kırılması halinde 137.500 seviyesine doğru hareket kırılamaması halinde ise 132.300 desteğine doğru alım fırsatı yaratacak bir geri çekilme hareketi seyredeceğiz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)