Bay Analiz [email protected] Bay Analiz

Bankacılık Sektörü analizi

07 Mart 2017, 09:34 - -

Para girişinin devam ettiği hareketli bir haftayı geride bırakıyoruz. Türkiye piyasalarına para girdiği zaman moralimiz düzeliyor. Tahvillere 258 milyon dolar, hisse senetlerine 51 milyon dolar para girişi yaşanırken Aralık 2016 ile başlayan para girişinin Bist’te çok önem verdiğimiz direnç seviyesini zorlama konusunda etkili olduğunu açıkça görebilmekteyiz.Direnç seviyesinde satıcılarla alıcıların çarpışması halinde geçen bu sinir savaşından kimin galip çıkacağını zaman gösterecektir.Önemli bir dalga içerisinde hareket ettiğimizi daha önceki analizlerimde de vurgulamıştım. Bu dalga öyle bir dalgadır ki pozisyonu olmayanları, karını realize edenleri arkasından baktırır, psikolojilerini bozar. Tam şimdi düşecek biraz sonra kar realizasyonu gelecek dersin 180 derece  tersi hareketleri görmek zorunda kalırsın.

Biraz sonra özellikle Viop (çağın vebası) grafiğinde geçen hafta yaşanan bu hareketleri sizlerle göstereceğim. 3.dalgalar çok yorucu bir o kadar da verimli dalgalardır. Gerek düşüşlerde gerekse de yükselişlerde pozisyon alıp ekranları kapatmazsanız bu dalganın veriminden yararlanamazsınız. Bu tür dalgalarda gelen her türlü habere kulaklarınızı tıkamanız gerekmektedir. 3.dalgalar öyle etkili dalgalardır ki yukarı giderken ne kadar kötü haber gelirse gelsin,aşağı giderken de ne kadar iyi haber gelirse gelsin trendi tersine çevirmeye  gücü yetemez. Boğazda akıntıya karşı ne kadar yüzerseniz yüzün ilerleyebilirmisiniz? Gücünüz bitene kadar debelenir, gücünüz bittiğinde de ya akıntıya kendinizi bırakırsınız yada boğulur gidersiniz. 3.dalgalar da bu denli etkili, uzun süren, yatırımcıyı bazen çileden çıkaran ama yakalandığında da bir o kadar ihya edebilen tarzda dalgalardır. Elliot Wave kitabında sadece 3.dalgalarda pozsiyon almalısınız diğer dalgalarla boşuna uğraşmayın dediğinde ilk başta güldüp geçmiştim. Ancak ilerleyen dönemde ne kadar haklı  olduğunu bizzat  yaşayarak anladım.

3.dalgaların en büyük özelliği kötü haberlere rağmen ilerleyebilme potansiyeli olmasıdır demiştim. Örneğin geçtiğimiz hafta Dolar/TL’nin 3.55 seviyesinden 3.74 seviyesine yükselmesine rağmen trendin yönünde  en ufacık bir değişiklik yaşanmadı. Bu dalganın hangi seviyelerde bitebileceğini tabi ki hesaplayabilme şansımız var. Fakat kendisi ne zaman bitmek isterse o zaman bitiyor. Kaldı ki bazen tam  bitti dediğiniz zaman uzatma dalgası da işin içine girince apışıp kalıyorsunuz. Türkiye sermaye piyasalarında genellikle de uzatma dalgası 3.dalgalarda yaşanmakta. Bu dalgalardan yararlanabilmek için ne yapılmalı? Bir önceki analizimde de vurgulamaya çalıştığım  yatırımcıların sistem oluşturmasıdır. Sisteminiz yoksa büyük ihtimalle dalga başlangıçlarda pozisyondan çıkma ihtimaliniz artmaktadır. Sonra da gelsin saç baş yolma halleri. Yıllardır şahit olduğum başlarda da bizzat yaşadığım için tecrübe kazandık. Sistemlerle STOP lar oluşturulmalı ve bu seviyeler aşağı veya yukarı kırılmadığı sürece pozisyonda kalınmalıdır.Hele ki 3.dalga olmasından şüpheleniyor yada onayını aldığınız bir durum varsa o zaman iki kat daha dikkatli çalışmanız gerekmektedir.



Analizime ilk olarak çağın vebası ile başlamak istiyorum. Uzun vadeli grafikleri incelediğimizde çıkış trendinin devam ettiğini trend içerisinde en ufacık bir uyumsuzluğun olmadığını mavi çizgilerle gösterdiğim düşüş trendinin geçtiğimiz haftalarda yukarı kırılması ile birlikte çıkışın hızlandığını, 2013 ve 2015 yıllarında oluşan ikili tepe direnci(turuncu) etrafında salındığını ve güç toplamaya çalıştığını görebiliyoruz. Bu görüntü içerisinde önümüzdeki günler neler olabilir sorusunu cevaplamak istiyorum?

1) Dinlenme süreci devam eder alıcıların gücü bir miktar zayıflar mavi çizgilerle gösterdiğim düşüş trendi kanal desteğine doğru return yaşanır.Güç topladıktan sonra tekrar yukarı doğru hareketlenmeler yaşanır.

2) Direncin hemen yanı başında dinlenme süreci devam eder. Kimsenin beklemediği bir gün 112.500 lerden geçen direnç seviyesi yukarı delinir ve kırmızı çizgilerle göstermeye çalıştığım ana yükseliş trendi üst direnç bölgesine doğru hareket başlar.

Grafiklerin ölçeğini bir miktar küçülttüğümüzde ilginç bir kaç ayrıntının karşımıza çıktığını görmekteyiz. Mor çizgilerle göstermeye çalıştığım 3.dalga hedef seviyelerinden 112.500 ün aynı zamanda 2013 yılından gelen ikili tepe direnç (turuncu) bölgesi ile çakıştığını görmektesiniz. Fiyatlarında sanki bu bölgede duvara çarpacaklarını anlayarak travma geçirmemek için gerisinde beklediğini ve güç toplamaya çalıştığını görüyoruz.3.dalga ve 2li tepe direnç bölgesi yüksek hacimle geçilirse bir sonraki dalga hedefimiz olan 125.000 lere doğru yolculuk başlayacaktır. Eğer bu direnci geçebilecek gücü bulamaz ise o zaman zayıflama başlayacak ve geri çekilmelerde sırasıyla 106.800.104.000 ve 102.000 destekleri takip edilecektir. Bir önemli detay da bir sonraki grafikte paylaştığım önemli hareketli ortalama desteklerinin oldukça aşağıda kalması fiyatlar üzerinde baskı yaratmaktadır. Ya fiyatlar bir miktar geri çekilmeli ya da hareketli ortalamaların yukarı doğru yavaş yavaş yükselebilmesi gerekmektedir.

 

Şimdi 3.dalga hareketinin ne kadar kuvvetli olduğunu ispatlayan dalga içerisinde formasyonlar içinde yaşanan hareketlerin tutarsızlığını ispatlayan, yatırımcılar açısından sistemli olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteren geçtiğimiz hafta yaşanan bir avlanma hikayesini sizlerle paylaşmak istedim. Cuma günü yeşil çizgilerle gösterdiğim üçgen formasyonunun tam dibinde kapanış gerçekleşmişti. Pazartesi günü üçgen formasyonun aşağı kırılması ile birilikte kanalın dibine doğru hareket etme isteği arttı. Salı günü kanalın dibine yakın işlemler gerçekleşirken Çarşamba günü bir anda ortada önemli bir gelişme yokken üstelik Dolar/TL’de sert bir yükseliş yaşanmasına rağmen yukarı yönlü büyük bir çubuk oluşarak üçgenin içerisine tekrardan girmeyi başardık.Yükseliş trendinde oluşan 3.dalgaların en karakteristik özelliklerinden bir tanesi olan bu hareket tarzı geçmiş yıllarda yaşanan dalgalarda da sıklıkla tekrarlanmıştı.3.dalgaların şakası maalesef olmuyor.  

Hiç kimsenin beklemediği anda çok sert hareketlerin yaşandığı bir dalga çeşidi ki geçtiğimiz hafta bunun örneğini NET bir biçimde gördük. Çarşamba günü üçgenin içerisine giren fiyatlar Perşembe günü bu sefer üçgeni yukarı doğru deldi ve üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Şimdi burada devreye sistemler girmektedir. Bir kere biz 3.dalgada olduğumuzu biliyorsak bu tarz hareketlerin olabileceğini tahmin edebiliyoruzdur. Geri çekilmelerde sarı kırmızı renklerle gösterdiğim orta vadeli indikatörümüz istifini bozmadığı gibi fiyatların tam destek seviyesinden güç bulduğunu görmekteyiz. Bu göstergelerin hepsi yatırımcıların bu dalga içerisinde hareket etmeden önce sağlamasını yapabilecekleri göstergeler olmakta ve yanlış bir hareketten kaçınmalarını sağlamaktadır.Aslında bu dalgalarda yapılacak en doğru hareket dalganın tespit edilmesinden sonra pozisyon alıp ekranları kapatmak olacaktır.

Sırada piyasadaki hareketlere yön veren Bankacılık Sektörü analizimiz bulunmakta. Yukarıdaki grafikte öncelikle trend çizgilerini göstermeye çalıştım.Turuncu renkle göstermeye çalıştığım düşüş trendinin kırıldığını görmekteyiz.Ancak eylül 2015 tarihinden beri devam eden çıkış kanalının üst direncine yapıştığımızı da görmekteyiz. Aynı bölgeden geçen fibonacci %50 direncimiz de (sarı) geçmektedir. Özetle önemli direnç seviyelerinde alıcılarla satıcıların kararsızlığını gösteren bu grafikte direnç bölgelerine yaklaşıldığında satıcıların güçlendiği ancak geri çekilmelerde hacmin düşerek alıcıların güçlendiği tipik bir 3.dalga hareketi ile karşı karşıyayız. Eğer bu dalga 3.dalga olmasaydı mavi çizgilerle gösterdiğim kanalın tepesine çarpan fiyatlar hızlıca hareketli ortalama desteklerine doğru geri çekilirlerdi. Burada uygulanması gereken sistem 150.000-151.500 bandına STOP koyarak pozisyonda ısrarcı olmaya devam etmektir.

Bu grafiğimizde 3.dalga hedeflerini görmektesiniz.154.500 lerden geçen direncin geçilmekte zorlandığını ancak kar realizasyonlarında da isteksiz olduğunu dar bant içerisinde sıkışma bölgesini bayrak formasyonu ile devam ettirdiğini görmektesiniz. Geçen hafta içerisinde formasyonun desteği olan 147.500 lere fiyatların çarptığı anda tenis topu gibi yukarı fırladığını gözlemledik. Önümüzdeki hafta için 148.000 desteği ile 155.500 direnci arasında git gellerin yaşanabileceğini bir yöne doğru fiyatların çıkması sonucu ise sert işlemlerin yaşanacağını vurgulamak istiyorum.154.500 3.dalga hedefinin yukarı geçilmesi bir diğer hedef seviyemiz olan 173.000 lere doğru hareketin başlamasını tetikleyecektir.

Banka sektöründeki hisselerin takaslarını incelediğimizde ilginç sonuçlarla karşı karşıya kalıyoruz. Kasım ayında borsada yaşanan hızlı düşüşten en olumsuz etkilenen Garanti Bankası’ydı. Kasım ayında yabancı satışlarının yoğun olduğuna şahit olmuştuk.100 milyon lota yakın yabancı takasından hisse satıldığını gördüğümüzde nasıl olsa ilerde bu hisseler tekrar alınacak diye yorum yapmıştık. O hisseler toplandığı gibi bir de üzerine 50 milyon lota yakın ekstra alım yapıldığını gördük. Özellikle yılbaşından bu güne yabancı takasının 105 milyon lot arttığını görüyoruz.Bir ilginç sonuç da İş Bankası takasında yaşandı. Kasım düşüşünde yabancı takası hiç etkilenmediği gibi Kasım ve Aralık ayında 25 milyon lot artı çıkılmış ve yılı kapatmıştı .1 Ocak’tan bugüne kadar ise Perşembe-Cuma takası hariç ki iki günde çok ciddi hisse alındı yabancı takasının 105 milyon lot arttığını görüyoruz. Bu alımlar tarih boyunca ilk defa İş Bankası’nı Bankacılık Sektöründe amiral konumuna yükseltmiştir. Yılbaşından bugüne kadar aynı şekilde Halkbank ve Vakıfbank’ın yabancı takaslarının sırasıyla 37 milyon lot ve 62 milyon lot artış gösterdiğine şahit olduk. Yabancı takasında en az artış ise Akbank ve YKB hisselerinde gerçekleşmiş oldu. Bu durum da zaten hisse performanslarında karne notu olarak direkt göze çarpmaktadır. Bu kadar lotun borsadan yabancılar tarafından çekildiği bir ortamda sert düşüşler beklemek ne derece doğru olur bilemiyorum. Önümüzdeki günler bu uzun vadeli fonların kararlarını değiştirebilecek siyasi ve ekonomik gelişmeler olursa durumu tekrar gözden geçirebiliriz. Ancak şu anda saha ve seyirci top oynamaya oldukça elverişli  görünmekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)