Ana SayfaYazarlarYeliz KarabulutPiyasaların Gündemi
Yeliz Karabulut [email protected] Yeliz Karabulut

Banka kredilerindeki artış bumerang gibi bize risk olarak geri dönebilir

22 Temmuz 2014, 14:35 - -

Risk merkezinin açıkladığı verilere göre ferdi kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı 2014 ilk 5 ayında 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 28,3 artış kaydetti. Kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerindeki artış ise yüzde 23,5 olarak gerçekleşti. Ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödemeyen kişi sayısında ise 2014’ün ilk 5 ayı ile 2013’ün aynı dönemine göre yüzde 25,4 artış görüldü. 

Son bir sene içerisinde bankalar tarafından kullandırılan kredi kartlarındaki artış dikkat çekmektedir. 2013 Mayıs ayında kredi kartı tutarı 41,6 milyar TL seviyesindeyken, 2014 Mayıs ayında bu tutar 77,6 milyar TL’ye yükselmiştir, yüzde 87 ile bir sene içerisinde görülen artış oldukça fazladır. Ferdi krediler ve kredi kartı borcu ise 2013 Mayıs ayında 242 milyar TL iken, 2014 Mayıs ayında 342,5 milyar TL’ye yükselerek yüzde 42 artış göstermiştir.

Türkiye’de büyüme ve bütçe tarafında her şey olumlu gibi gözükse de global anlamda yaşanabilecek ya da içsel gelişmeler Türkiye’de patlamaya hazır bir kredi kartı balonunun olduğunu göstermektedir. Burada asıl takip edilmesi gereken nokta ise ferdi kredilerde borcun borçla finanse edildiği nokta olacaktır. ABD tarafında faizlerin artış göstermesi süreci Türkiye gibi kırılgan ülkelerde büyük risk oluşturacak,  güneyde Suriye, Irak gelişmeleri, kuzeyde Ukrayna ve Rusya, içeride yine cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimler sonucunda oluşacak ekonomi yönetimi risk olarak gözükmektedir. Burada tavsiye edilecek nokta ise vatandaşların olası risklere göre kendisi hazırlaması özellikle kredi kartı borçlarını kısa zamanda risksiz seviyeye getirmesi olacaktır. Zaman varlık kazanma değil varlıkları koruma zamanıdır. Merkez Bankası 3. kez faiz indirimi gerçekleştiriyor ki bu aynı zamanda daha fazla borç ve  daha fazla risk demektir. Merkez riskleri sadece üst bantta değişiklik yapmayarak karşılamak istemektedir fakat, şu anki politikası maalesef mevcut riskli durumda daha fazla genişlemeci bir politika ve ülke için pek olumlu bir görünüm sergilememektedir. Sayılan riskler itibariyle mevcut kredi kartı borcu risk olarak gözükmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
YAZARIN DİĞER YAZILARITümünü Göster