İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Asya piyasaları önemli zirveye geldi

26 Temmuz 2017, 09:13 - -

Asya piyasalarına yatırım son 6 yılda çok bir şey kazandırmadı. Özellikle SP 500 endeksi ile karşılaştırırsak Asya borsalarının ancak başa baş noktasına geldiğini söyleyebiliriz. Asya piyasalarına yatırım yapmak için EEM borsa yatırım fonu kullanılabilir. Bu fonun portföy dağılım tablosu aşağıdaki gibi:

Portföyün fiyatına ve SP500’e göre durumuna bakalım:

Portföyün son 3 yıllık SP500’e göre performansına baktığımızda 1, 2 ve 3 noktalarında SP500 endeksine göre zayıflık başladığında fiyatlarda da ciddi gerilemeler yaşanmış. Son hareketle ciddi bir direnç noktasına geldik. Asya borsaları gaz kesmek için iyi bir yerde değil.

EEM ve XU100 karşılaştırmasına bakalım, bu durum bizim için bir şey ifade ediyor mu:

1 ve 2 noktaları önemli: BİST100 bu noktalarda EEM portföyüne göre daha iyi performans göstermeye başlamış. 3 ve 4 noktaları ise EEM için Türkiye’ye karşı daha iyi performansın başladığı yerler. Son durumda EEM portföyüne karşı 2015 yükseklerinden bir tık daha aşağıdayız.

Grafikte gösterdiğim performanslar mutlaka düşecek ve açığa satalım demek amacıyla konulmadı. Relatif performansları ele alıyorsak ve iki yatırım aracından birinin diğerinden daha iyi / kötü performans göstermesi olasılığı varsa o zaman iyi performans göstermesi beklenende alım, kötü performans göstermesi beklenende satım daha mantıklı olur.

XU100 ve SP500 birlikte inceleyelim, son 5 yıl:

XU100 SP500 endeksine göre son 5 yıllık zirvesinden %6 civarında geride. 1 ve 2 noktaları kuvvetli direnç, 3 ve 4 noktaları ise ara dirençler.

Borsa İstanbul SP500 ile korelasyonuna da bakalım:

Şu sıralar SP500 ile korelasyon %92 seviyesinde, bir anlamda Amerikan Borsaları nereye biz de oraya. Amerikan borsaları yükselmeye devam ettikçe biz de peşinden gideceğiz gibi görünüyor. Asya borsaları ise bu esnada geride kalabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)