Ana SayfaYazarlarGökhan UganSermaye Piyasaları
Gökhan Ugan [email protected] Gökhan Ugan

Arzum’un halka arzından gelecek para kime gidiyor?

16 Aralık 2020, 15:16 - -

17 – 18 Aralık tarihlerinde halka arz edilecek olan Arzum Elektrikli Ev Aletleri ile ilgili olarak dün basında yayınlanan haberi görünce şöyle bir irkildim. Haberin başlığı “Arzum’un halka arz geliri 3 şirkete yatırım olacak” şeklinde düzenlenmişti. Neden irkildiğimi merak ediyorsanız, söz konusu halka arz sonucu şirket herhangi bir gelir elde etmeyecek. Buna rağmen şirket yetkilisinin halka arzdan gelecek para ile yatırım yapılacağını açıklaması doğrusu beni şaşırttı.

Bilindiği üzere Arzum Elektrikli Ev Aletleri halka arzında sadece mevcut ortak SDA International’a ait 13.306.475 TL nominal değerli hisse satışı gerçekleştirilecek. Yani bu halka arz sonucunda şirketin kasasına 1 TL dahi girmeyecek, tüm geliri mevcut ortak SDA International alacak.

Haberi daha detaylı okuyunca Arzum'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Faralyalı’nın Mediterra Capital adlı girişim sermayesi şirketinin bir iştiraki olan mevcut ortak SDA International’a (muhtemelen Arzum ortaklığı için kurulmuş özel amaçlı bir şirket) halka arzdan gelecek para ile Mediterra Capital’in 3 şirkete yatırım yapmayı planladığına dair bir söylemi olduğunu görüyoruz.

Bu haberi okuyunca kafamda oluşan düşünceler şöyle oldu:

1. Mediterra Capital’in halka arzdan alacağı para ile ne yapacağını niye Arzum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Faralyalı açıklıyor? İlla böyle bir açıklama yapılacaksa yetkili ağızın Mediterra Capital yöneticileri olması gerekir.

2. Mediterra Capital’in halka arzdan alacağı para ile ne yapacağı Arzum’un halka arzına katılacak yatırımcıları neden ilgilendiriyor? Sonuçta Mediterra halka açık değil, Arzum’daki ortaklık paylarını satıyor. Elde edeceği parayla canı ne isterse onu yapar. İster yatırım yapar, isterse boğazda rakı/balık yapar. Kimseye de hesap vermez. Mediterra’nın bu parayla ne yapacağı Arzum hisse senetlerinin değerine bir kuruş etkisi bile olmaz. Bu haber olsa olsa Mediterra’ya ortak olmak isteyen birini ilgilendirir, Arzum’a ortak olmak isteyen birini değil.

3. Kaldı ki Mediterra’nın faaliyet alanı zaten şirketlere yatırım yapmak. Girişim sermayesi şirketlerinin amacı büyüme potansiyeli olan şirketlere yatırım yapıp, onları geliştirip büyüttükten sonra paylarını satarak kâr etmektir. Arzum örneğinde de bu gerçekleşmiştir. Mediterra’nın 2013 yılında yatırım yaptığı Arzum’dan çıkıp, pay satışından elde ettiği parayla başka şirketlere yatırım yapmasından doğal bir şey yoktur. İşinin doğasında zaten bu vardır. Arzum’a özel bir durum değildir. Mediterra yatırım yaptığı diğer iştiraklerden de çıktığı zaman aynı şeyi yapacaktır.

Haberi okuyan birisi çok rahatlıkla Arzum’un halka arzdan gelecek parayla 3 şirkete yatırım yapacağını düşünebilir. Çünkü haberin başlığı ve kısmen içeriği bu algıyı yaratacak yanıltıcı bir içeriğe sahip. VI-104.1 no’lu Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin “İletişim veya Haberleşme Yoluyla İşlenen Piyasa Bozucu Eylemler” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında “Sermaye piyasası araçlarının fiyatları, değerleri veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikte veya bunlara etki edebilecek piyasa göstergelerine ilişkin olarak yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek, söylenti çıkarmak, haber vermek, özel durum açıklaması yapmak, yorum yapmak veya rapor hazırlamak, piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir. Birinci fıkrada belirtilen hususların yalan, yanlış veya yanıltıcı olduğunu bilen yahut bilmesi gerekenler tarafından yayılması piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir” hükmü yer almaktadır.

Arzum daha yeni halka açılıyor ve bu yüzden yöneticilerinin Sermaye Piyasası mevzuatına yabancı oldukları çok açık. Bence ya halka arza aracılık eden yatırım kuruluşundan mevzuata uyum konusunda destek alsınlar ya da bu konuya özel bir danışman ile çalışsınlar. Sermaye Piyasası Kurulu’nun geçmiş bültenlerine bakarlarsa Kurulun kamuya yapılan açıklamalar ile ilgili ne kadar hassas olduğunu ve bu konu ile ilgili kimsenin gözünün yaşına bakmadığını göreceklerdir. Onların yerinde olsam halka arz daha başlamadan hemen bir basın açıklaması yapar ve konuya ilişkin yanlış anlaşılmayı düzeltirdim. Halka arzın hem yatırımcılara hem de Arzum’a hayırlı olmasını dilerim.

Saygılarımla,

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (36)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bilgeborsaci02 Ocak 2021 10:08

    Tahtanın nasıl yapıldığını bilmeyen;burada kolay kazanılıyor zanneden ,arzu ve kervan gibi tahta larda ezilmeye devam eder. Tabi borsanın da bir kriteri olmalı..Tokatlanan ceketinide satıp gitsin mantığı doğru değil..

  • Bilgeborsaci01 Ocak 2021 12:48

    Ne arzuymus ama.. Bu kadar gitmesi eşyanın tabiatina aykırıydı ,sonunda çok kişiyi ezdi orda..işi bilen zaten oraya yaklasmamistir ,hasbelkader hesap açıp hisse peşinde kosanları ezdi sanırım..Tabi borsa yönetiminin oransal dagitimdan mal alanlara kıyağı.3-4tavan gidince tedbir geliyordu;bunlara neden müsade edildi?

  • Ronesansborsacı27 Aralık 2020 13:09

    Borsa ve spk yönetimine sesleniyoruz.. Halka arz larda talep toplama süresi birgün olmalı ve gün sonunda herkesin parası hesaba iade edilmeli.Aracı kurumların milletin parasını 4gun kullanmasına izin verilmemeli. Ayrıca ,Araci kurum patronlarının gerek kendi hesaplarından gerekse başka hesaplar üzerinden hisse almalarına izin verilmemeli..Bu istismara devam eden aracikurumlarin lisansı iptal edilmeli...

  • adil26 Aralık 2020 02:39

    bu hisseyi almak isteyenlerin 4 gün boyunca vazgeçtikleri paranın şirkete faiz geliri 17.1 milyon tl yi buluyor sizce hisse halka arzına gerek varmı al parayı uza borsada tavan tavan git aldığın faizlerle hisseyi  hacimsiz tavanla sonra gelen aşıcılara satarsın iki günde olan hacim ne prim %20 nasıl tezgah ama

  • Hamido20 Aralık 2020 21:03

    Bu arz'ın şirkete faydası ne olacak. Hissesini arz eden ortak, parayı alıp cebine koyacak. Millet böyle bir arz'a niye katılsın. Bu arz'a niye izin verildi.?

  • Treder20 Aralık 2020 12:37

    Oransal dagitim;önceki dagitim modeline göre daha adaletli.Tesadüfen hesap açıp,3-5bin tl ile hisse pesinde koşanlar:işin finalinde ilk ezilenler oluyor.Sonrasında başlıyor ağlamaya,suçlu aramaya.. Herkes; bilgisi ve parası kadar güçlüdür.. o oranda is yapabilir.. En buyuk sorun;herkesin her işe bulaşması ..

  • Ronesansborsaci20 Aralık 2020 11:41

    Hikayeden fason üretimle (baskasinin uretimine sadece etiket basan).mal satan bir sirket.. Bu fiyattan halkaarzina nasıl izin verilmiş anlamak mümkün değil. KENDINI ;ASELSAN ZANNEDIYOR SANIRIM.. Bu ülkenin kaynaklarının dışarıya nasıl transfer edildiğinin göstergesi ..

  • Ronesansborsacı20 Aralık 2020 11:32

    Son zamandaki halkaarzlarda,piyasaya ne verirseniz gidiyor;domuzdan bir kıl koparsak kârdır mantığıyla hareket ediyor: defter değerinin 3-5kati yüksek fiyattan halkaarza çıkan,bankanın kredi vermediği batak şirketler.. Dikkatli olmak lazım..

  • Treder20 Aralık 2020 11:26

    Oransal dağıtımda;araci kurum hile yapmazsa ..(gedik yatiriminn yaptığı gibi);aslinda adaletli bir yöntem. Hesabında bin,ikibin tl olanla.. Asıl işi borsa olan,buraya para bağlayan Sürekli kafa yoran arasında bir fark olmalı .. Herkes burda bir arayış içinde olursa; borsanın ve borsacinin bir anlamı kalmaz..

  • Ronesansborsacı20 Aralık 2020 11:19

    Spk yönetimine soru: Her şirket istediği fiyattan halkaarza cikiyorr ,neden bir denetim mekanizması yok? Neden bunlara; satabiliyorsan istediğin fiyattan cikabilirsin deniyor?

  • Hakkı19 Aralık 2020 23:27

    Halka arz, ya ortak satışı yada sermaye arttırım yoluyla olur. Bu arzda, satışı yapacak ortak hasılatı toplayıp cebine koyacak, Diğer büyük ortak olan aile, yönetim hakkı olan bir büyük hissedardan kutulacağı için bu arzdan menmun... Yani iki büyük ortak kazançlı mutlu menmun olacak bu arzdan. Şirket ve arza katılacak yatırımcı nasıl mutlu olacak?

  • Oğuzhan17 Aralık 2020 22:00

    Açıklamayı yapan Ahmet Faralyalı aynı zamanda Mediterra şirketinin sahibi

  • Şemsettin17 Aralık 2020 14:19

    Gökhan Ugan'ın "Arzum'un Halka Arzından  Gelen Para Kime Gidiyor"? başlıklık yazısını okuyunca, diyecek bir şey yok.

  • Mustafa17 Aralık 2020 12:41

    Millete kitleye ekler laf cambazlığı ile 17 lira ütücücuye gereksiz

  • Haluk17 Aralık 2020 09:25

    Manitasının adı arzu olan alır

  • Gandalf17 Aralık 2020 07:23

    Hissede fiyat aralığı var 15.5-17 TL arası herkes biliyor ki hisse 17 den yatırımcılara verilecek.Bence haksızlık burada başlıyor.Niye sabit fiyat yok.çünkü hisseye 50 TL de desen insanlar atlıyor alıyor.Birde yeni moda orantılı dağıtım yani çok para çok hisse .Elindeki hisseyi paraya çevirmek için satıp daha çok halka arza girmek ama ne verileceği belirsiz.10000 TL lik başvuruya 250 veya 300 TL'lik hisse verip Parana 3-4 gün bloke koyarlar.Bence adaletsiz bir dağıtım modeli

  • Arzular şelale17 Aralık 2020 07:06

    Bu halka arz kazandirmiycak. Ayrıca ky 2 kuruş para kazanıyordu onune geçtiler. Böyle halka arzın ben.. ...

  • Hüseyin TS17 Aralık 2020 02:32

    Bu halka arza fos çıkmış şirket gelen parayla yatirim yapmayacaksa ne diye alayım para tamamen şirket dışına gidiyor adam gelmiş hissenin değerini artırmış yüksek fiyattan millete çakma derdinde

  • Ayhan Ş17 Aralık 2020 01:13

    Bu halka arz, işi bozabilir.

  • olmamış17 Aralık 2020 00:37

    baya alakasız olmuş. ne diyecekti faralyalı, turşusunu kurcaağız mı? halka arzın ne olduğunu, ortak satışı ne demek bilmeyen yatırımcı da girmesin o zaman

  • adil16 Aralık 2020 23:43

    hep bir cinlik peşinde patronlar 2019 net kar 11 milyon 2020 9 ayda  net kar 44 milyon tabi son çeyrekte finansman giderleri ayrılacak bilançoda gösterilmemiş fk yükselmiş olacak

  • vatandaş16 Aralık 2020 23:13

    adam uyarıyor ancak bizim insanlar gene dalar ,

  • Ucuzcu borsacı16 Aralık 2020 22:06

    17.50 fiyattan bahsediyorlar, bizim millet 2 kat gidrr diye şimdi atlayacak ama 35 tl ye gitmesi kısada zor gibi. Fiyatı pahalı bulduğumdan almayı düşünmüyorum

  • BilDin.16 Aralık 2020 19:35

    Sonuçta şirketin ortağı yabancı şirketler değil halk olacak,hesap vermeyecek,büyük ortak olmayacak,daha hızlı karar alacak. Kısacası şirketin asıl sahipleri artık şirketi yönetecek. Halka arz konusu ise,sadece bizde değil bütün dünya borsalarında revaçta bu ara...

  • Yorum16 Aralık 2020 18:31

    Kervan gıdaya da Bursa tarihinin en fazla yatırımcının talep ettiği Bi halka arz dediler 297 bin kişi bu hisseden talep etti dediler ne oldu %50 gidemedi tısladı bu saatten sonra halka arza katılmak tehlike arz eder şahsi fikrim

  • Ertan 16 Aralık 2020 19:39

    Yüzde seksen gitti...

  • hesapsız16 Aralık 2020 18:21

    al 5.ci tavanda sat! Boğazda  ne istersen yap!

  • Onurr16 Aralık 2020 20:46

    Hisse fiyatı 17 TL ve orantılı dağıtılacak çok ta uygun değil gibi bence yüzde 10 iskontolu dağıtılacak sadece

  • acacu16 Aralık 2020 17:39

    yüksek fiyattan çakalım gitsin demişler. Alınmaz. Hayal kırıklığından başka bir şey değil

  • BORSACI16 Aralık 2020 16:42

    bildigim kadarı ile ütü üretiyor sonunda milleti,de ütülemesin.

  • Derman can16 Aralık 2020 16:24

    Bütün arzların tek amacı var, yatırımcıyı çarpmak, parasına para katıp hisseyi kendi haline bırakmaktır.

  • düşüncesiz17 Aralık 2020 00:00

    %87 beğenmiş :) halka arz olmasa borsa nasıl işleyecek madem hepsi tokatlama amaçlı? demek borsa olması için önce yatırımcı çarpılacak! bu kafayla borsa gelişecek bu ülkede!

  • trader16 Aralık 2020 15:44

    bu halka arzdan bı bok olmaz

  • Vatandaş16 Aralık 2020 15:26

    Arzum şimdiden foss çıktı desenize.

  • Ali Tunç20 Aralık 2020 15:04

    Arzdan gelecek parayı illa şirketi büyütmek için kullanacağım diye bir mecburiyet yok. Adam 1 ortağını şirketten gönderip yerine 100.000 yeni hissedar alıyor. Yani ortaktan ayrılmanın parasını bizden istiyor. Arza katılmadım, saçma sapan oransal dağıtım muhabbetine ama ay sonu gibi muhtemelen gong çalar ve bende ilk işlem gününde sermayemin yarısını yatırırım. 15-20 gün maksimum kağıtta kalır sonrada muhtemelen %35-40 ile çıkarım diye hesap ediyorum. Şahsi fikrim olup, kesinlikle Yatırım tavsiyesi değildir.

  • meraklı16 Aralık 2020 18:11

    bomboş yorumlar.. neye göre foss çıkto? ortada somut ne var? neymiş faralyalı gelen parayla yatırım yaparız demiş, küçük yatırımcı da bunu yanlış anlayabilirmiş! herkesi kör alem mi sersem mi sanırsın demiş şair