İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Amerikan hükümeti borçlanamayacak borsalara etkisi olacak mı?

28 Nisan 2017, 10:10 - -

Amerikan hükümeti 2013 yılı benzeri bir şekilde borçlanma limitinin sınırına geldi. Amerika sınırları aslına bakılırsa boşuna koyuyor. Her 4 yılda bir sınıra gelecekse sınır koymazsınız olur biter.

Amerikan Federal Hükümet borç stoku 20 trilyon dolar(cık) oldu bile:

Bu kadar hızla artan bir borç stokuna rağmen faizlerin de sürekli geriliyor olması alkışlanacak bir başarı. Borç rekor düzeyde artarken 10 yıllık faiz 5,5 düzeyinden 1,5’a kadar geriledi şimdilerde 2,30:

Borcu artırıp faizi nasıl düşük tuttukları meselesini mutlaka bizim de öğrenmemiz gerekiyor.

Bugün ABD gün sonuna kadar yeni yasa geçmezse borçlanma tavanına ulaşıldığı için yeni borçlanma yapılamayacak bu da devletin bazı bölümlerinin kapanması (shutdown) ile sonuçlanacak.

Amerika olur da yeni borçlanma yapamaz aman ne varsa alalım diyen yatırımcılar bu haftanın borçlanma ihalelerine rekor bir talep gösterdiler:

Yıllardır devam eden “dolaylı” talep meselesi bu ihalelere de damga vurdu. Dolaylı talep genel olarak diğer merkez bankaları olarak tanımlanıyor. Dostlar zor zamanda birbirlerine destek atıyorlar.

2013 yılında yaşanan benzer olayda piyasa nasıl tepki verdi?

DOW endeksi 2013 Eylül ayında 15700 zirvesinden 2013 Ekim ayı ilk haftasında 14700’e geriledi. Krizin bittiği 16 Ekim haftasında ise Eylül zirvesinden sadece 350 puan aşağıda idi. Seneyi 17 bin üzerinde kapadı.

DOW tarafında bakarsak pek bir etkisi olmamış hatta sonrasında olumlu etkilemiş diyebiliriz.

Borçlanma problemi yaşayacak ülkenin, ABD, 10 yıllık faizi bu dönemde 2,95’ten 2,54’e gerilemiş:

Buradan çıkaracağımız 2 sonuç var:

Hisse piyasalarına etki minimal.

Tahvil faizi ise geriliyor.

Şimdi başkan koltuğunda Trump var. Demokratlar tarafından sıkıştırılıyor. Trump Reuters’a verdiği röportajda “Ne olacağını göreceğiz. En sonunda hükümet kapanacaksa kapansın demokratları suçlarım” dedi.

Bir de tüm bunlar yetmezmiş gibi Kuzey Kore meselesi dallanıp budaklanıyor. Yine Trump çok büyük bir olay olabilir dedi.

Hani dünyaya doğru yaklaşan bir göktaşı var deseler aracı kurumları arayıp hisse alalım diyecek duruma geldik!

2013 yılından farklı olarak borsa borçlanma limitinin artmama olasılığını hiç fiyatlamadı, tepede asılı duruyor:

Bu akşamın sonuçlarını hep beraber izleyeceğiz.

Piyasalar zirvenin zirvesinde, VIX (korku endeksi) dibin dibinde. ABD faizleri %2,3; ihalelere anormal yüklü talep geliyor.

Bu durumda ABD kapansa en fazla %5’lik bir düzeltme olur gibi görünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)