İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Altın ve gümüş daha düşer mi?

19 Temmuz 2017, 10:21 - -

Altın ve gümüş yatırımcısına 2001-11 yılları arasında müthiş kazandırdı. 2011 yılından bu yana ise tabiri caizse sefilleri oynuyor. Yatırımcılar değerli metallerden Usain Bolt hızında kaçmaya çalışıyorlar.

Hem altın hem gümüş 15 yıllık desteklerine geldiler. Aylık kapanışlarda destekler test ediliyor ve kırılana kadar destek destektir:

Altın ve gümüş grafiklerde de rahatlıkla görüleceği üzere uzun vadeli bir yükseliş trendindeler. Gündeme gelen destek seviyeleri daha önce denendi ve tuttu. Destekler 2015 yılında tutmasına rağmen yukarı hareketlerin de eski gücünden uzakta kaldığını söylemeliyiz. Değerli metaller ilk denemeden çok kısa süre sonra destek bölgesini yeniden ziyaret ediyor ki bu durumun da zayıflığa işaret ediyor olma ihtimali yüksek. Değerli metal sevenler desteğin burada tutmasını herhalde her şeyden fazla istiyor olmalılar.

Altının yerini son 6 yıldır hisse senetleri aldı. SP500 hisselerine yatırım yapmak değerli metallere göre çok daha karlı oldu. 2001-11 yılları arasında SPX/XAU oranının nasıl düzenli düştüğünü görüyoruz. Altın hisselere karşı 5 kattan daha fazla kazandırdı. Son atakla bir SP500 endeksi 2 altın mertebesine ulaştı:

SP500 endeksinin 2001 krizi öncesi 5,5 altın fiyatında işlem gördüğünü hatırlamak hoş bir nostalji. Tekrar bu seviyeye gelmek demek SP500 endeksinin altın fiyatı değişmezse 7250 olması demek. Altın %50 düşer ve SP yine 5 altın mertebesine gelirse o zaman da endeks hedefi 3000 civarında demektir.

Her durumda değerli metaller için karar anı geldi: Destek çalışacak mı çalışmayacak mı? Çalışacaksa o zaman değerli metaller dikkate değer bir performans artışı sergileyebilir. Yatırımcılar değerli metallerden henüz umutlarını kesmediler, bu da yükseliş potansiyelini sınırlıyor olabilir. Yatırımcıların geneli bir yatırım aracından vazgeçtiğinde çoğu zaman o yatırım aracında ciddi hareketler olabiliyor.

CME açık pozisyon raporunda da yatırımcıların daha çok yukarı (call) pozisyonunda oldukları görülebiliyor:

SP500 endeksinde ise neredeyse herkes düşüş bekliyor ve put pozisyonunda:

Bu iki grafiği birlikte ele aldığımızda yükseliş beklenende düşüş, düşüş beklenende yükselişlerin gerçekleşiyor olması şaşırtıcı olmasa gerek. Piyasa daima beklentilerin tersine hareket ediyor.

Altın ve gümüş önemli metaller, bu seviyelerde büyük hareket olması ihtimali çok yüksek. Geçtiğimiz haftalarda ele aldığımız delta-nötr stratejileri kullanmak karlı olabilir.

Delta nötr stratejileri hatırlayalım:

2x atm call + 1x kontrat kısa

Veya

2x atm put + 1x kontrat uzun

Karar anı gidecek mi dönecek mi? Yön bizi ilgilendirmiyor hareket olacak diyorsanız ve hedef de para kazanmak ise o zaman opsiyonlarda delta-nötr almak iyi bir alternatif.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)